
Vastgoed & Makelaardij
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Open dagen en meer
- Open dagen
- Meeloopdagen
- Proefstuderen
Over de opleiding
Let op: deze opleiding kent een numerus fixus. Dat betekent dat je je moet aanmelden vóór 15 januari voorafgaand aan het studiejaar waarin je wil starten! Meer weten over de selectiecriteria? Die vind je hier.
We leiden je op tot brede vastgoedprofessional. Naast een stevige kennisbasis, in theorie en praktijk, ontwikkel je vaardigheden die ervoor zorgen dat je een betekenisvolle rol in het vastgoed kunt spelen.
Waarom de opleiding Vastgoed & Makelaardij?
- Een brede hbo Vastgoed & Makelaardijopleiding met aandacht voor kennis, vaardigheden en actuele ontwikkelingen op de vastgoedmarkt
- Met aandacht voor ondernemend en vernieuwend denken
- We nemen je mee in de in de dynamische wereld van vastgoed, waarin politiek, maatschappelijke vraagstukken en stakeholders een belangrijke rol spelen
Vastgoed & Makelaardij wordt Vastgoedkunde
Vanaf 1 september 2023 krijgt de hbo opleiding Vastgoed & Makelaardij een nieuwe naam. Vanaf dan heet de opleiding Vastgoedkunde! De nieuwe naam geeft een beter en realistischer beeld van het beroepsprofiel waartoe we je opleiden: de brede vastgoedprofessional.
Wat ga je leren?
Vastgoedvraagstukken worden bij de opleiding, in theorie en praktijk, vanuit verschillende perspectieven belicht, bestudeerd en onderzocht. Vanuit algemeen en bedrijfseconomisch, juridisch, marketing- en commercieel perspectief. Vanuit het oogpunt van waardemanagement, vastgoedbeheer, bouwkunde en beleggingsrendement. Je leert vastgoedvraagstukken in planologisch en stedenbouwkundig opzicht te bezien in het licht van alle betrokken stakeholders die bij verschillende vastgoedprocessen een rol spelen.
Je ontwikkelt je beroepshouding in de wereld van de project- en gebiedsontwikkeling. Je leert onderzoek te doen naar vastgoedvraagstukken in de praktijk én je ontwikkelt jouw eigen persoonlijke en professionele skills waarmee jij jezelf toegang verleent tot de vastgoedmarkt. De skills ‘waarneming’, ‘connectie’, ‘creatie’, ‘communicatie’, ‘mobiliteit’ en ‘reflectie’ staan daarbij centraal.


Binnenkijken bij de opleiding Vastgoedkunde
Toelatingseisen
Deze opleiding kent een numerus fixus. Voldoe je aan de toegangseisen? Meld je dan aan voor 15 januari van het kalenderjaar waarin je de opleiding wilt starten.
- Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be + wiA of wiB
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij met ec of m&o of be
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Havo of VWO
Heb je een havo of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan krijg je de kans om alsnog toegelaten te worden door het behalen van een toelatingstoets.
Niet de juiste vooropleiding?
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.
Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Numerus Fixus
Na aanmelding bij Studielink ontvang je een uitnodiging voor deelname aan de selectie. Deze selectie bestaat uit een toets en een persoonlijk gesprek met een docent. Wanneer blijkt dat na het verstrijken van de uiterste aanmelddatum de grens van 350 studenten niet is behaald, worden alle studenten die zich op tijd hebben aangemeld voor deze studie automatisch toegelaten. Er volgt dan een reguliere studiekeuzecheck.
Heb je vragen over de toelatingsprocedure? Of weet je niet precies in welke domein jouw mbo-opleiding valt? Neem dan contact met de instroomcoördinator.
Na je opleiding
De opleiding Vastgoed is een brede opleiding in het vastgoed. Je kunt hierna op hbo niveau aan de slag als vastgoedadviseur bij bijvoorbeeld een:
- project- en gebiedsontwikkelaar
- vastgoedbeheerder
- woningcorporatie
- makelaars- of taxatiebureau
- gemeente
- vastgoedbelegger
Als je geen hbo-opleiding ambieert, dan kan je ook een gerichte opleiding/cursus doen tot gecertificeerd makelaar.

Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend. Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Vastgoed en Makelaardij
Scroll door de agenda en krijg een sneak preview van onze opleiding en het beroep. Je kunt onder andere proefcolleges volgen en opdrachten maken. Zo krijg je een beeld of de opleiding bij je past.
Open de Sneak PreviewWil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.
Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.
Stap 1: Aanmelden voor de opleiding Vastgoed en Makelaardij, waarvoor een numerus fixus geldt (350 studenten), moet via Studielink vóór 15 januari van het kalenderjaar waarin je de opleiding wilt starten.
Alle studenten die zich vóór deze deadline hebben aangemeld ontvangen na 15 januari verdere informatie over de selectieprocedure welke met name uitgaat van jouw motivatie.
Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink-dashboard. Zorg ervoor dat alle administratieve handelingen, die nodig zijn om je te kunnen inschrijven, door jou tijdig zijn uitgevoerd.
Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.
Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.
Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.