Vooropleiding Academie voor Beeldende Vorming

  • 3 maanden
  • 10-09-2022
  • Tilburg
  • € 650 (BTW vrijgesteld)
Heb je interesse in kunst en vormgeving? Wil je meer weten over de beeldende docentopleiding en erachter komen of de opleiding bij je past? De vooropleiding Academie voor Beeldende Vorming is een 10-daags traject voor de bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Over de vooropleiding

Door de gevarieerde en inspirerende praktijklessen, workshops en theorielessen leer je de opleiding kennen. Je leert een creatief proces op te starten en te onderhouden, je bouwt een portfolio op door de verschillende opdrachten, materialen en technieken die we je aanbieden.

Daarnaast onderzoeken we of er een match is tussen jou en de opleiding en begeleiden we je in het maken van een juiste studiekeuze. Je wordt uitgebreid geïnformeerd en krijgt persoonlijk advies. Je leert de opleidingslocatie op een veelzijdige manier kennen.

Wegens het niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

 

Voor wie?


Deze vooropleiding is voor iedereen die zich wil oriënteren op de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Vorming van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. 
Je wordt voorbereid op de studie die je wilt gaan volgen. Samen onderzoeken we of de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving bij je past. 


Toelatingseisen

De minimale participatie-eis: laatste of voorlaatste jaar van havo of vwo, bij voorkeur 16+.  
Ook wanneer het mbo/vo-diploma al enige tijd geleden is behaald, maar je je wilt oriënteren op de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, ben je van harte welkom! 

 

"Creativiteit is een kwestie van lef hebben."

Ina Brinkert (vooropleiding gevolgd en nu student ABV)

 

Inhoud en opbouw

In de praktijklessen werk je aan drie verschillende opdrachten door drie verschillende praktijkdocenten. Je werkt langere tijd aan deze opdrachten, waardoor het proces centraal staat in deze lessen. De drie opdrachten verschillen van elkaar doordat de docenten allen een andere vorm en/of benaderingswijze en/of visie meegeven.
Rondom de doorlopende praktijkopdrachten worden (kortere) workshops georganiseerd, denk aan ruimtelijk bouwen en vormen, schetsen, en/of illustratie. Je leert nieuwe media, materialen en technieken kennen. De workshops zijn inspirerend en prikkelend. In tegenstelling tot de praktijklessen staan materiaal en techniek centraal. 
De les ‘kijken’ naar en ‘beschouwen’ van kunst vormt een belangrijke basis voor verdere theoretische en praktische lessen. In het middagdeel vindt een museumbezoek plaats. In de volgende theorieles staat ‘analyse en onderzoek’ centraal. In de les ‘verbinding & doelgroep’ ga je aan de slag met kunsteducatie. 
Naast 10 zaterdagen wordt er een bezoek aan de opleiding op een doordeweekse dag georganiseerd. Op deze dag word je uitgenodigd om de academie 'in beweging' beter te leren kennen, waardoor je inzicht krijgt hoe een normale academiedag eruit ziet. Vergelijkbaar met een meeloop-dag. Het eerstvolgende startmoment is zaterdag 10 september 2022 (startdatum onder voorbehoud).
De BBB is een persoonlijk archief van beelden, kunstwerken, ontwerpers, teksten, culturele activiteiten, gemaakte foto’s etc. dat buiten de lessen wordt bijgehouden. Het vereist een actieve houding van jou naar de (culturele) omgeving.  
Je legt dit archief in het begin van de cursus aan en werkt hier aan, veelal onder begeleiding.

Er is een aantal momenten van beoordeling en feedback, bijvoorbeeld na afloop van een afgeronde opdracht wanneer je feedback van de desbetreffende docent ontvangt. Halverwege het traject wordt tussentijds advies/feedback gegeven. Na afloop van het voortraject ontvang je een uitgebreide eindbeoordeling (op basis van competenties) en een persoonlijk advies. 

Je wordt beoordeeld op het beeldend proces, reflectie, omgevingsgerichtheid en communicatie. De criteria zijn gebaseerd op competenties die door de beeldende opleiding worden gehanteerd. 

Wordt het werk als voldoende beoordeeld, dan ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kan de deelnemer zich twee jaar lang zonder toelatingsassessment (mits voldaan aan alle vooropleidingseisen) inschrijven voor de propedeuse van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. 

 
 

Meerwaarde

Als je de vooropleiding goed afsluit, krijg je een certificaat dat je, in combinatie met voldoende vooropleiding, toegang geeft tot de bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van de Academie voor Beeldende Vorming.

Na het behalen van het certificaat kan direct inschrijving plaatsvinden bij Studielink en het Fontys aanmeldsysteem. Deelname aan het reguliere toelatingsassessment van de bacheloropleiding is in dit geval niet vereist. Het certificaat blijft twee jaar geldig. 

 

"Aan het begin van mijn bachelor voelde FHK en de docenten al als veilig en bekend."

Thel van Dijk (vooropleiding gevolgd en nu student ABV)

 

Events

Wil je meer weten over de opleiding? Meld je dan aan voor een (online) open dag. Tijdens de presentatie hoor je veel ins en outs over de opleiding, je krijgt gelegenheid om je vragen te stellen en je kunt meeluisteren naar de antwoorden op vragen die anderen stellen.

 

 

Aanmelden

In studiejaar 2022-2023 start de Vooropleiding Academie voor Beeldende Vorming op zaterdag 10 september 2022 (datum onder voorbehoud).

Startdata


Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.