Pas op voor oplichters
Huurfraude is een groeiend probleem in deze tijd van woningnood. Tips om oplichting te voorkomen:
- Wees voorzichtig. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.
- Wees kritisch bij het bekijken van de foto's van de woning. Gebruik Google Afbeeldingen om te controleren waar een foto op internet beschikbaar is. Staat dezelfde kamer zowel te huur in Eindhoven als in Amsterdam? Of met een andere verhuurder? Dan klopt er iets niet.
- Controleer wie officieel eigenaar is van de woning. Voor € 2,95 kun je precies achterhalen wie een woning in Nederland bezit (en controleren of dit overeenkomt met je potentiële verhuurder). Ga hiervoor naar Kadasterdata.nl.
- Huur geen woning die je niet hebt gezien. Als je de woning zelf niet kunt bezichtigen, probeer dan iemand anders te vragen dit voor je te doen.
- Zorg altijd voor een schriftelijk huurcontract.
- Pas op voor illegale onderhuur. Als je je niet kunt inschrijven op een adres, kan het om illegale onderhuur gaan.
- Stuur nooit zomaar een kopie van je ID of paspoort. Geef je gegevens pas wanneer je op het punt staat om het huurcontract te ondertekenen.
- Wees uiterst voorzichtig met betalingen. Vermijd waar mogelijk contant betalen. Als je via een bankoverschrijving betaalt, controleer dan kritisch de rekeninggegevens. Accepteer geen anonieme betaalmethoden, zoals Western Union, Airbnb of MoneyGram. Wees ook voorzichtig met verhuurders uit het buitenland.
- Als je toch slachtoffer wordt van fraude, onderneem dan direct actie! Neem contact op met de politie.