Van vwo naar hbo

Waar ga jij je weg vervolgen? Je vwo-diploma geeft je toegang tot een universiteit maar ook een hbo-opleiding is een logische stap. Want het is maar net wat je wilt, waar je interesses en ambities liggen, of wat je nodig hebt om te kunnen leren en presteren. Kies wat bij je past!

Dani, Bedrijfskunde

‘Vooral het praktijkgerichte past beter bij mij’

Redenen om voor hbo te kiezen

De manier waarop je onderwijs krijgt op het hbo is anders dan op de universiteit. Op de universiteit werk je veel zelfstandig. Het studietempo ligt hoog en de opdrachten zijn gericht op de wetenschap en onderzoek. Op het hbo krijg je meer begeleiding en werk je vaker samen in groepen

Dat wat je leert op het hbo, pas je direct toe in de praktijk. Je zit niet alleen uren in dikke boeken of online stof te bestuderen, maar je laat in de praktijk ook zien wat je kunt. Bijvoorbeeld in opdrachten die je doet voor bedrijven en organisaties, en zeker ook tijdens je stages. Je gaat een aantal maanden aan de slag in het werkveld en kunt zo proeven aan je toekomstige beroep. Je bouwt tijdens je studie al een professioneel netwerk op. Op de universiteit is alles meer gericht op theorie, onderzoek en wetenschap. Dat is wezenlijk anders dan het hbo. Je kunt zeggen dat je op het hbo vanaf de start bezig bent met je toekomstig beroep. Op een universiteit ben je meer bezig met wetenschappelijk onderzoek.

Wilde jij altijd al onderwijzer worden? Journalist? Fysiotherapeut? Danser of musicalster? De opleidingen die je daarvoor nodig hebt, vind je alleen op het hbo. En dat geldt voor nog veel meer beroepen. Kijk dus goed naar wat je zelf het liefst wilt, en zoek daar dan de passende opleiding bij. Laat bij je keuze even los of het om een hbo- of universitaire opleiding gaat.

Veel vwo’ers zijn gewend veel informatie tot zich te nemen in een hoog tempo. Waarschijnlijk zul je de stof op het hbo daarom snel begrijpen. Daarnaast hebben diverse opleidingen speciale programma’s voor vwo’ers.

Na je hbo-opleiding kun je direct de arbeidsmarkt op. Je kunt met je bachelor ook doorstuderen voor een master op het hbo of de universiteit.

Anieck, Communicatie - IEMES

‘Ik wil niet alleen uit boeken leren. Ik wil dingen maken en bedenken.'