Basisschooltraject (BAO) Dans

 • Omschrijving
 • Inhoud
 • Leerlingen over de opleiding
 • Voor wie?
 • Toelatingseisen en aanmelden
 • Auditiedata
 • Danskriebeldag

Omschrijving

Om toegelaten te kunnen worden tot een hbo dansvakopleiding moet de aankomende student over voldoende danstechnische en danscreatieve vaardigheden beschikken om de studie te kunnen beginnen. Om deze vaardigheden te verwerven zijn een aantal voortrajecten ingericht, o.a. het basisschooltraject.

Inhoud

De lessen zijn op: dinsdag- en donderdag van 17.00 - 19.30 uur en vinden plaats op Fontys Dance Academy.

De dansvakken die gegeven worden in het BAO traject zijn:

 • Klassieke dans
 • Moderne dans
 • Dansimprovisatie
 • Jazzdans

Leerlingen van de Vooropleiding dansen mee in de eindvoorstellingen.

Fotograaf: Lieselotte Pennings Fotograaf: Lieselotte Pennings

Luna Poirters (11) uit Moergestel

Tweedejaars leerling Fontys Basisschooltraject Dans (BAO8)

Tilburg, 1 maart 2018

"De auditie leek op een normale les met docenten die naar me keken en dingen opschreven"

Op mijn vierde jaar startte ik met kleuterdans. Toen ik op mijn dansschool in Moergestel zat, had ik de wens om professioneel te gaan dansen. Later wil ik danser worden. Mijn moeder, die ook ooit een dansopleiding volgde, zei dat ik dit bij het Basisschooltraject (BAO, red.) van Fontys kon doen. Toen ik 10 jaar oud was, startte ik op de BAO. De audities vond ik spannend. Eerst wilde ik hier nog even mee wachten, omdat ‘auditie’ zo groot en spectaculair klinkt. Ook omdat ik een klassieke opleiding verwachtte, terwijl ik streetdance en hiphop het leukst vind. Hier begin ik met een klassieke basis, maar daarna kan ik ook voor andere dansen kiezen. Daarom deed ik auditie. Deze auditie leek op een normale les met docenten die naar me keken en dingen opschreven. Ik heb geprobeerd er zoveel mogelijk van te genieten en mijn best gedaan en werd toegelaten tot de opleiding.

"Mijn docenten helpen me steeds op een manier die het beste voor me is"

Ik zit hier nu een jaar op en ervaar het Basisschooltraject Dans als leuk en professioneel. Soms moet ik er wat voor laten, zoals kinderfeestjes, maar dat heb ik ervoor over. Ik zit in groep 8 en ben me erop aan het richtten om later iets professioneels met dans te doen. Op deze opleiding moeten ze soms streng zijn, om me alles goed te leren moet ik er veel voor kunnen. Ik heb verschillende dansdocenten voor Klassiek, Jazz, Modern en Improvisatie. Mijn dansdocenten hier proberen me steeds iets nieuws te leren, kunnen me dingen goed uitleggen en bedenken steeds nieuwe dansen. Ook geven ze advies hoe te trainen, zodat je bijvoorbeeld bij de spagaat steeds een stukje verder kunt. Ze helpen me steeds op een manier die het beste voor me is. We hebben op de BAO twee keer per jaar toetsen, waar je alles laat zien en kunt bewijzen wat je kunt.

"Het leukst vind ik de voorstellingen"

Het leukst vind ik de voorstellingen. In juni dansten we in Goirle, in het Cultureel Centrum Jan van Besouw. Het was erg leuk om mee te maken en kennis te maken met de andere dansers. Ook de ervaring om op het podium te dansen vond ik geweldig. Dit voelde als een echte voorstelling.

"De opleiding begint met klassiek ballet, daarna kun je alle andere richtingen doen"

Aan kinderen die van dansen houden en een stapje verder willen komen kan ik de het Basisschooltraject Dans aanbevelen, omdat je echt iets met dansen kunt doen. Het is heel leuk, professioneel en je kunt er erg veel van leren. De opleiding richt zich op alle verschillende dansen, hij begint met klassiek ballet, maar daarna kun je alle richtingen doen, zoals, Modern, Hiphop, Urban, Afro en alle andere dansstijlen. Dit zag ik tijdens de voorstelling ook terug. Je moet er wel wat voor overhebben om de opleiding te volgen: gezond eten en leven zijn belangrijk. En je moet een goed muziek- en ritmegevoel hebben, om op de maat te kunnen dansen. Uitstraling is ook erg belangrijk, om te laten zien dat je het leuk vindt om te dansen. Je moet niet alleen maar naar de grond kijken, natuurlijk vooral bij een voorstelling niet.

Later wil ik danseres worden en ik denk dat ik met deze opleiding daar een stapje verder bij kom.”

[Maartje Keijzers - van de Pol]

Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Voor wie?

Het Basisschooltraject Dans is bedoeld voor leerlingen in de groepen 7 en 8 van de Basisschool. Voor dit voortraject vinden de danslessen buiten de reguliere schooluren plaats op de FHK Dance Academy.

Toelatingseisen en aanmelden

Voor dit voortraject moet je auditie doen. Tijdens de auditie wordt je getest op voldoende dansante en fysieke aanleg.
Deadline aanmelding: 1 week voor de auditiedatum.

Je aanmelding voor de auditie voor 2021-2022 bestaat uit twee stappen.

 1. Klik in het blok  “Startdata” op de knop “aanmelden”.
  Vul het inschrijfformulier in en bevestig.

  LET OP! De voorwaarden inschrijving cursisten (incl. betalingsverplichting) zijn pas op jou van toepassing nadat je bent toegelaten èn hebt bevestigd dat je je wilt inschrijven.
 2. Twee werkdagen na het invullen van het inschrijfformulier, ontvang je van fhksa@fontys.nl een link per e-mail om je aan te melden voor de toelating/auditie. Dit is een andere e-mail dan die je na 1 dag van no-reply@fontys.nl ontvangt (met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontysportal). Bewaar deze e-mail ook goed! Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je spam.

  Zodra je het aanmeldformulier hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.

Auditiedata 2021 (onder voorbehoud)

De audities voor Basisschooltraject Dans zijn bedoeld voor leerlingen uit groep 6 en 7 van de Basisschool. De audities voor het academie jaar 2021-2022 vinden plaats op:

Zaterdag 6 februari 2021

Zaterdag 10 april 2021

Woensdag 30 juni 2021

De audities starten om 09.30 en duren tot 13.00 uur. Aan de auditie zijn geen kosten verbonden.

Om je op te geven voor de audities klik je in het blok "Startdata" op de knop "aanmelden". Met het invullen van dit formulier ben je nog niet ingeschreven voor het voortraject. Pas als je bent toegelaten en hebt bevestigd dat je je wilt inschrijven, zijn de voorwaarden inschrijving cursisten op jou van toepassing.

Danskriebeldag zaterdag 5 juni (onder voorbehoud)

Dé dag voor 9 t/m 12-jarigen met Danskriebels! Een dansdag voor enthousiaste en talentvolle danskinderen van 9 t/m 12 jaar met interesse in de Vooropleiding van Fontys Dansacademie.

Vaak hebben kinderen en ouders geen idee wat een Dansacademie ('Dance Academy', bachelor Dans) is en hoe daar gewerkt wordt. Op deze manier kunnen ze kennis maken met onze Vooropleiding. Ze kijken naar een presentatie van leerlingen van de Vooropleiding en zijn vooral zelf actief bezig tijdens danslessen, workshops en een presentatie in het Academietheater van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK).

Je mag een volwassen begeleider (bijv. ouder of dansdocent) meebrengen. Deze begeleider mag naar de danspresentaties kijken en de informatiebijeenkomst bijwonen.

Kosten:

Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Aanmelden

Er is plaats voor 60 kinderen (vol=vol).

Aanmelden is mogelijk vanaf 1 februari 2021.

Deze dag wordt onder voorbehoud georganiseerd

Naar het inschrijfformulier

Voor meer informatie kun je ook een mail sturen naar w.dekkers@fontys.nl

Cursusniveau
Voortraject
Kosten
€ 710,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
12 maanden
Lesplaats(en)
Tilburg
Startmoment(en)
01-09-2021

Vervolg je het Basisschooltraject Dans in 2021-2022, dan wordt je na mei 2021 geïnformeerd over je herinschrijving.

Luna Poirters over de BAO

Sfeerafbeelding Fontys
Lees het verhaal van Luna

Auditiedata

Zaterdag 6 februari en 10 april 2021
Woensdag 30 juni 2021

Sfeerafbeelding Fontys

Startdata

Contact informatie

Bezoekadres: Zwijsenplein 1
5038 TZ Tilburg, The Netherlands
Postadres: Postbus 90907
5000 GJ Tilburg, The Netherlands
Telefoon: +31 (0)885 078 888
E-mail: fhkdanceacademy@fontys.nl

Eindvoorstelling Vooropleiding Dans 2019

Wegens het niet accepteren van de cookies is de youtube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys