Sprint naar content

Communicatie - SPECO Sportcommunicatie

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dag
 • Ga (online) proefstuderen
 • En meer...

Ben jij geïnteresseerd in sport en sportmerken? Zou je graag nadenken over hoe je toffe communicatiecampagnes ontwikkelt voor sportorganisaties zodat je fans en andere doelgroepen weet te raken met de kracht van sport? SPECO Sportcommunicatie is de ideale opleiding als je aan de slag wilt als communicatie- of (social) mediadeskundige in de sportwereld.

Over de hbo-opleiding

Bij de opleiding SPECO Sportcommunicatie leiden we je in vier jaar op tot (marketing)communicatie- of mediadeskundige in de sportwereld. We dagen je uit en stomen je klaar voor de dynamische wereld van de sport door aandacht voor diverse sporten en actuele relevante thema’s uit het werkveld. Je gaat altijd aan de slag met actuele communicatievraagstukken van echte opdrachtgevers uit de wereld van de sport. Waarbij je kan rekenen op persoonlijke begeleiding en aandacht van betrokken docenten met een écht sporthart en veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling als student.

Waarom de opleiding SPECO Sportcommunicatie?

 • Van begin tot eind op sport gericht, met projecten voor echt opdrachtgevers uit de wereld van de sport.
 • Betrokken én ervaren docenten uit de sport-, communicatie- en mediawereld.
 • Het Personal Branding programma voor SPECO-studenten die zich willen onderscheiden en ontwikkelen naast de studie.
 • Hoge studenttevredenheid en hoge score in de Nationale Studenten Enquête 2021.
 • Goede mix tussen theorie en praktijk.

 

Wat ga je leren bij deze hbo-opleiding?

Tijdens deze opleiding leer je hoe je als communicatiespecialist kan inspelen op de snelle, dynamische wereld van de sport. Je bent als eerste op de hoogte van de nieuwste ontwikkeling in sport en media en je leert hoe je een real life probleem aanpakt voor een bestaande sportorganisatie. Wat komt er aan bod tijdens de studie?

Voorbeelden van onderwerpen waar je mee aan de slag gaat:

 • Branding (wat wil een topsporter uitstralen en hoe richt deze zijn/haar social media kanalen in)
 • Contentstrategie (welke communicatiemiddelen moeten we op welk moment inzetten voor de sportvereniging)
 • Crossmedia en online media (welke middelen moet je inzetten voor welke doelgroep)
 • Vormgeving en Adobe Skills (hoe gebruik ik o.a. Photoshop en Première)
 • Interne communicatie (hoe communiceert een bedrijf met medewerkers)
 • Marketing, marketingcommunicatie en consumentengedrag (waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun je gedrag veranderen)

Voorbeelden van onderwerpen waar je mee aan de slag gaat:

 • Hoe kan een voetbalclub haar fans nog beter bereiken om meer tickets of merchandise (zoals voetbalshirts) te verkopen?
 • Creëer een reclamecampagne om het imago van een sneakermerk te verbeteren of bedenk een campagne voor een sportsponsor in combinatie met een goed doel.
 • Hoe kan een sportevenement meer deelnemers of toeschouwers aantrekken, o.a. met behulp van een social media strategie?

Voorbeelden van vaardigheden die je gaat ontwikkelen:

 • Onderzoeken, analyseren en adviseren.
 • Organiseren, communiceren en creëren.
 • Presenteren, schrijven en ontwerpen.

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Femke Kuijpers, student

"Wat ik heel erg leuk vind is dat ik tijdens mijn studie mijn netwerk kan opbouwen en dat ik heel veel met projecten bezig kan zijn."
 

Hoe ziet je week eruit bij SPECO Sportcommunicatie?

Bij SPECO Sportcommunicatie volg je kenniscolleges en werk je in workshops aan het versterken van je vaardigheden, o.a. op het gebied van schrijven, presenteren en mediadesign. Daarnaast werk je vooral op school onder begeleiding van je coach aan de projectopdracht die je aan het begin van de periode krijgt van een echte sportorganisatie. En uiteraard staan er leuke gastcolleges of bedrijfsbezoeken gepland.

Studeren in deze tijd ziet er anders uit en is een mix van online en offline onderwijs. We vinden het heel belangrijk dat onze studenten niet alleen online contact houden, maar ook onderling persoonlijk contact hebben. Dat geldt zowel voor het contact met je medestudenten als voor het contact met je docenten. Daarom zorgen we voor een goede mix van online en offline onderwijs. We noemen dat 'blended learning'. Waarbij wij als opleiding bewust kiezen voor veel coaching en groepswerk op locatie. Straks volg je dus bijvoorbeeld een deel van de colleges vanuit je eigen studeerkamer en voor het andere deel ben je welkom op de campus.

Hoe ziet dat er ongeveer uit? Kijk hieronder de video!

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wat houdt blended learning in

 • Theorie volg je online, via kennisclips of kennislessen op school van een docent.
 • Werkcolleges vinden plaats op school met je medestudenten en docenten.
 • 1-op-1 gesprekken met je docent kunnen zowel online als op school plaatsvinden.

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,7 gemiddeld, 408 respondenten
3,7 gemiddeld, 3364 respondenten
Aantal eerstejaars
 
331
131
Door naar het tweede jaar
 
78%
75%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 44%
48%
 
HBO-bachelor of hoger 48%
53%
Doorstuderen
 
17%
18%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
84%
werkloos
3%
van de werkende afgestudeerden
Dit overzicht geeft de cijfers van alle Communicatie opleidingen van Fontys weer en is daarmee niet een op een te vergelijken met de opleiding SPECO Sportcommunicatie.
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij met wiA of wiB, toelating wel mogelijk na behalen wiskundetoets
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Verkort traject voor vwo-leerlingen
Ben je in het bezit van een vwo-diploma? Dan kun je de opleiding in 3 jaar afronden. Je start samen met andere vwo-studenten in een klas in het tweede jaar van de opleiding. Tijdens dit jaar volg je alle vakken uit jaar 2 en sluit je via extra opdrachten een aantal vakken en een project uit jaar 1 af. Je staat er niet alleen voor want je krijgt begeleiding van betrokken docenten.

Hoe kun je in het verkorte traject instromen?
Kies bij het aanmelden in Studielink voor de optie 'start in 1e jaar: ja'. We plaatsen alle studenten met een vwo-diploma automatisch in dit verkort traject. Wil je dit absoluut niet? Stuur dan een e-mail naar FEHT@fontys.nl.
Twijfel je nog? Neem dan contact met ons op via hetzelfde e-mailadres of bel 08850 77222.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.   

Buitenlands diploma
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen.

Wiskundetoets

Vraag de informatie over de Wiskunde-A toets voor de opleiding SPECO Sportcommunicatie aan via feht@fontys.nl.

 

Placeholder for Fontys video
Je werkt met actuele thema’s en maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen."
 

Opbouw

Het eerste jaar legt een goede basis qua kennis én vaardigheden die van belang zijn voor het communicatievakgebied en de wereld van de sport. Je krijgt inzicht in de wereld van sportcommunicatie en –organisaties aan de hand van vier thema’s: 

 • Contentmanagement
 • De wereld van de sport
 • Branding
 • Crossmedia

Daarnaast besteed je tijd aan mediadesign, sportjournalistiek, presenteren én je Personal Branding: dit is hét programma voor SPECO studenten die zich willen onderscheiden en ontwikkelen naast de studie.

Aan het einde van de periode lever je een beroepsproduct op. Denk aan een advies voor een vereniging, een brandbook voor een topsporter en een crossmedia advies voor een sportbond.

In het tweede studiejaar ligt de focus op corporate communicatie, persvoorlichting, online communicatie, marketingcommunicatie, sportevents en sportsponsoring. Je gaat aan de slag voor een sportorganisatie of sportbond, een sportmerk en een sportevent. Hierbij kruip je in de rol van reputatiemanager, campagnemanager, online communicatiestrateeg en communicatiemanager. Verder vindt in het tweede jaar de studiereis naar Barcelona plaats, met o.a. een bezoek aan de F1.  

In het derde jaar draait alles om ervaring in de praktijk. Stage lopen is de perfecte manier om het werkveld van de sportcommunicatieprofessional te leren kennen. Tijdens de stageperiode, bij een organisatie naar eigen keuze, werk je mee én breng je jouw opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk bij een (sport)organisatie.

Ook volg je dit jaar een minor, waarbij je je specialiseert in een vakgebied naar keuze. Volg een minor binnen of buiten Fontys of zelfs in het buitenland bij een van onze partneruniversiteiten.

Het vierde en laatste jaar begin je met een adviesproject voor een sportorganisatie met een communicatievraagstuk en volg je keuzevakken. Vervolgens ga je al je opgedane kennis en vaardigheden toepassen tijdens een afstudeerstage waarbij onderzoek en advies centraal staan. Je schrijft een afstudeerrapport op basis van een probleemstelling of vraagstuk van een echt (sport)bedrijf of sportorganisatie.Deze stage is de ultieme kans om relaties te leggen met potentiële werkgevers.
 
 

Na je opleiding

SPECO Sportcommunicatie is dé springplank voor een baan in de sport. Met kennis van communicatie, media en sport kun jij terecht bij allerlei werkgevers in de sport- en mediabranche. Denk aan sportmerken, sportclubs, sportbonden, sportretailers, evenementen sponsoren, gemeenten, goede doelen en mediaorganisaties. Je kunt aan de slag als:

 • Contentmanager
 • Manager sponsoring
 • Social Media Expert
 • Redacteur
 • Sportjournalist
 • Communicatiemedewerker
 • PR-manager

 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Koen Adriaanse, Senior communicatieadviseur Sport bij de NOS

"Bij de opleiding heb ik geleerd hoe je professioneel moet communiceren en dat pas ik nu in de dagelijkse praktijk toe."

 

Meer weten over de opleiding Communicatie - SPECO Sportcommunicatie

Kom kennismaken

 • meld je aan voor events
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart.

Kosten studiereizen
Naast de reguliere onderwijskosten vragen we een eigen bijdrage voor de studiereizen die we maken. Hoeveel deze bijdrage is hangt af van de bestemming en de inhoud van de studiereis.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

 

Locaties en contact SPECO Sportcommunicatie