Cultuur & Maatschappij
Direct instroombaar
Economie & Maatschappij
Direct instroombaar
Natuur & Gezondheid
Direct instroombaar
Natuur & Techniek
Direct instroombaar
Centraal in deze opleiding staat dat je je eigen bevlogenheid voor kunst en vormgeving ontwikkelt. Je leert kunst te maken, te zien en erover te praten. Wat vind ik goed en wat niet? En vooral: waarom vind ik dat? Bovendien leer je om je passie voor kunst over te brengen. De opleiding stoomt jou klaar om anderen kunst en cultuur te laten ontdekken.
We bieden de opleiding ook aan in deeltijd. Wil je kennismaken met de opleiding? Volg dan onze vooropleiding in tien zaterdagen. Als je deze met goed gevolg afsluit, ben je automatisch toegelaten tot de opleiding.
De naam zegt het al: je gaat alles leren over het docentschap, beeldende kunst en vormgeving. Je leert om je persoonlijke visie op beeld te geven én te maken. Je gaat vaak op pad om kunst en educatie in de praktijk te verkennen. En hier krijg je de kunst van het lesgeven onder de knie.
Vol afwisseling! De ene dag duik je met je neus in de boeken, de andere dag maak je je handen vuil in het praktijklokaal. De tijdsduur van een les varieert van één lesuur tot een hele dag. Daarnaast ga je regelmatig aan de slag in het echte werkveld. Je gaat op stage of stort je op opdrachten van echte opdrachtgevers uit het werkveld.
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Direct instroombaar
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.
Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.
Aanvullende toelatingseisen: selectie
Voor een studie in het kunstvakonderwijs moet je talent hebben om te verbeelden. Wij verkennen jouw talent via een selectieprocedure. Bij de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving doe je een toelatings-assessment. Hierbij letten we op je praktijkwerk en affiniteit met de kunsttheorie. We verwachten geen volwaardige kunstenaars of volleerde kunstkenners, maar zoeken vooral naar motivatie en potentie. Het assessment duurt ongeveer een dag (meestal een zaterdag) en bestaat uit een praktische opdracht. De docenten voeren korte gesprekken met je naar aanleiding van je beeldende werk en je portfolio. Als het nodig is, volgt er een extra gesprek. Je hoort zo snel mogelijk of je toegelaten bent.
Voorbereiden op de selectie via voortraject
Wil jij je op de opleiding voorbereiden? Volg dan de Vooropleiding voor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.
Heb je interesse in kunst en vormgeving? Wil je meer weten over de beeldende opleidingen en erachter komen welke opleiding bij je past? De Vooropleiding is een 10-daags traject voor de bacheloropleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving. Deelnemers gaan beeldend te werk middels inspirerende praktijklessen en verschillende workshops. Daarnaast zijn er theoretische lesmomenten waarin kunstbeschouwing, (hedendaagse) design- en kunsttheorie en verbinding & doelgroep aan bod komen.
VooropleidingOpleidingstraject Pabo-Kunsten
In dit unieke opleidingstraject word je in 5 jaar tijd opgeleid tot leraar basisonderwijs én kunstvakdocent (muziek of beeldende kunst en vormgeving). De eerste twee jaar studeer je aan de pabo. Voor jaar 3 doe je toelating voor je kunstvak om in je derde jaar te studeren aan Fontys Academy of the Arts in Tilburg. In jaar 4 rond je de pabo af en in jaar 5 volg je een aangepast programma bij Fontys Academy of the Arts voor je tweede lesbevoegdheid.
Meer weten? Mail naar pabo-kunsten@fontys.nl. Of stel al je vragen tijdens de open dag.
Kunst én educatie; dat is waar onze studenten zich na de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving mee bezighouden. In of buiten het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Programma
ontvangst Gebouw Zwijsenplein Ingang 2 (Bisschop Zwijsenstraat 11, Tilburg)
09:00 - 09:15 ontvangst door DBKV en korte rondleiding
09:15 - 11:00 proefles tekenen
11:00 - 11:45 workshop theoretisch onderzoek
11:45 - 12:00 mogelijkheid om vragen te stellen
Neem je je eigen cup of waterflesje mee?
Dankjewel!
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Onze open dag is op 26 januari, 2025.
Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Wil jij een dagdeel meelopen met een student? Stuur dan een mail met je naam, je 06 nummer en de voor jou mogelijke dagdelen naar onze afdeling Marketing en Communicatie. Zij brengen jou in contact met een student zodat je heel makkelijk een dagdeel en tijd kunt afspreken.
Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Aanvullende kosten
Naast het collegegeld zijn er gedurende je studie ook nog de volgende kosten *:
Er zijn regelmatig excursies in binnen- en buitenland om werk van professionals te bestuderen. De kosten en het programma zijn afhankelijk van je studiefase, studieprogramma en individuele behoefte.
Fotocamera en laptop
Een (digitale) fotocamera en een laptop zijn belangrijke instrumenten tijdens je studie. Fontys Academy of the Arts beschikt over vaste computers en enkele uit te lenen laptops en camera’s. Ga ervanuit dat je tijdens je studie een laptop en camera aan moet schaffen.
*onder voorbehoud, geschat op basis van ervaring.
Voor alle opleidingen van Fontys Academy of the Arts geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit drie stappen.
Je maakt eerst (éénmalig) een account aan bij Studielink.
Heb je een Nederlands woonadres? Dan heb je hiervoor je DigiD nodig (aanvraag nieuwe DigiD kan 5 werkdagen duren). Heb je (nog) geen Nederlands woonadres, dan kun je zelf een Studielink account aanmaken. Zodra je bent ingelogd controleer je je persoons- en vooropleiding gegevens of vul je deze in.
Let op! Zorg voor een actief e-mailadres. Bevestig altijd je gegevens.
Je volgende actie is het indienen van een verzoek tot inschrijving.
Kies voor ‘nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen’ en volg de stappen. Kies als startdatum: 1 september 2025.
Na je bevestiging ontvang je per e-mail een bericht van Studielink.
Krijg je van hen ook een bericht over verificatie persoonsgegevens? Dan vragen wij je om een kopie van je paspoort of ID kaart (met daarop al je voornamen voluit geschreven) te sturen naar faa-sa@fontys.nl.
Krijg je ook een bericht over taaltest of vooropleiding? Dan kun je dat bericht voorlopig negeren. Wij informeren je hierover wanneer je wordt toegelaten, tot die tijd hoef je niets op te sturen. Meer informatie over vooropleidings- en taaleis vind je onder toelatingseisen. Heb je vragen over Studielink? Klik hier.
Na één dag ontvang je van no-reply@fontys.nl een e-mail met daarin je PCN nummer en wachtwoord om in te kunnen loggen op de Fontys portal. Bewaar deze e-mail goed, deze heb je nodig als je als student bij Fontys lessen volgt!
Twee werkdagen nadat je in Studielink een verzoek tot inschrijving hebt toegevoegd, krijg je een e-mail van faa-admission@fontys.nl met hierin een link naar je persoonlijke toelatingspagina. Let op! Je logt hier in met je mailadres dat in Studielink bekend is en je geboortedatum (dus niet met de eerder ontvangen inlog gegevens voor de Fontys portal). Hierna maak je zelf een wachtwoord aan.
Zodra je het aanmeldformulier op je persoonlijke toelatingspagina hebt ingevuld en bevestigd, krijg je een ontvangstbevestiging.
Daarnaast ontvang je nog een mail met een link naar de opdrachten in je persoonlijke toegangspagina. Als je alle opdrachten voltooid hebt, krijg je een mail met als onderwerp “Bevestiging voorselectie afgerond” en dan neem je pas deel aan de toelating!
Geen e-mail(s) ontvangen? Controleer dan je ongewenste e-mail (spam ) en voeg ons als veilige afzender toe aan je adresboek.