
Docent Theater
- 4 jaar
- Nederlands
- Hbo-bachelor
- Voltijd
Open dagen en meer
- Open dagen
- Proefstuderen
- En meer...
Over de opleiding Docent Theater
Ons doel is je in vier jaar op te leiden tot professioneel theatermaker die verbinding legt tussen spelen, acteren en anderen coachen en inspireren.
De opleiding is praktijkgericht: Je leert en onderzoekt door te doen, je speelt veel zelf en werkt samen met je klasgenoten en docenten. Praktijkervaring doe je op tijdens stages en projecten in het onderwijs en daarbuiten.
Na het behalen van je diploma ga je bijvoorbeeld aan de slag als theatermaker, docent theater, regisseur, trainingsacteur of ondernemer.
Nog twijfels of je theatermaker wil worden bij de opleiding Docent Theater? In samenwerking met Wildpark Eindhoven bieden we een voortraject van 10 weken aan.
Ben je al theatermaker en wil je als docent drama anderen coachen, lesgeven en inspireren? Dan is de opleiding in deeltijd interessant voor je.
Waarom de opleiding Docent Theater?
- Kleinschalige community met betrokken docenten
- Samen werken en samen onderzoeken
- Leren door te doen en veel spel
- Theater maken is de basis voor de docent die je wordt

Hoe ziet je week eruit?
Het ene moment bereid je een jeugdtheaterles voor en het andere moment volg je een workshop over improvisatie. Je bezoekt met je klasgenoten een voorstelling of je doet mee aan het Storm Theater Festival. Geen dag is hetzelfde!
In de video krijg je een kijkje binnen de opleiding. Wil je hierna meer kijkjes in de keuken (letterlijk want we hebben een eigen huiskamer met keuken)? Volg ons dan op Instagram.

Wat ga je leren?
We zijn een praktijkgerichte opleiding. Dit betekent veel doen: theater maken, toneelspel, lesgeven en samenwerken met je klasgenoten. Vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld improvisatie, bewegingles en stemontwikkeling. Er is ook een deel theorie. Denk hierbij aan lessen zoals dramaturgie (de leer die het theaterspel bestudeert), onderwijskunde en psychologie.
- Vakken als improvisatie, beweging, stem, koor, dramaturgie, speldidactiek, onderwijskunde en spelcoaching
- Veel praktijkervaring via opdrachten en stages in het werkveld
- Zelfstandig én samenwerken
- Doorzetten en grenzen verleggen
Auditie doen, hoe werkt dat bij Docent Theater?
Voordat je je aanmeldt voor de opleiding ga je eerste door een driedaagse auditie. Onze studenten ervaarden de auditie als leuk, leerzaam en als een veilige plek waar ze zichzelf konden zijn. En dat is voor ons het allerbelangrijkste: dat je jezelf bent. We letten vooral op hoe leerbaar je bent door te kijken naar hoe je bijvoorbeeld omgaat met feedback. Verder krijg je les in spelen, bewegen en theater maken.
In deze video vertellen studenten en docenten over auditie doen. Wil je daarna meer weten? Volg ons dan op Instagram.
Toelatingseisen
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
- Cultuur & Maatschappij
- Economie & Maatschappij
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & Techniek
-
Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.
Buitenlands diploma
Heb je een buitenlands diploma? Dan moet deze aan de Nederlandse normen voldoen. Wanneer je wordt toegelaten, vragen we gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst op, zodat wij het diploma kunnen laten waarderen. Wil je dit eerder laten doen, neem dan contact met ons op. Daarnaast heb je voldoende kennis van de Nederlandse taal nodig. Hiervoor vragen we om een bewijs van NT2 Programma II. Heb je een Belgisch diploma (Vlaams), dan voldoe je automatisch aan de taaleis.
Niet de juiste vooropleiding?
Heb je niet de juiste vooropleiding en ben je 21 jaar of ouder, dan is het mogelijk om een 21+ toelatingsonderzoek te doen. Deze leeftijdsgrens (21+) geldt voor Art, Communication and Design en de Educatieopleidingen. Voor de overige (Performing) opleidingen geldt dat je het 21+ toelatingsonderzoek mag doen als je 17 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.
Uiteraard moet je daarnaast nog toelatingsexamen/auditie doen.
Aanvullende toelatingseisen: auditie
Voor toelating tot de opleiding Docent Theater moet je een selectieprocedure (auditie) van drie dagen doorlopen. Ter voorbereiding op die dagen moet je een thuisopdracht maken en uploaden. Klik op de 'Thuisopdracht' om de opdracht in te zien en volg de instructies in de mail nadat je je hebt ingeschreven.
Data voor de audities zijn
- Sessie 1: 24, 25, 28 april 2023
- Sessie 2: 19, 20, 23 juni 2023
Inschrijven is mogelijk via de aanmeldknop hieronder.
Na je opleiding
Je studeert af met de titel Bachelor Docent Theater (ongegradeerd). Dit betekent dat je op alle niveaus les mag geven. Maar het werkveld is breder dan het onderwijs.
Afgestudeerden worden bijvoorbeeld (ook):
- theaterdocent
- regisseur
- jeugdtheatermaker
- trainingsacteur
- cultureel ondernemer
Neem een kijkje op de Digital Stage pagina van onze afgestudeerden waar ze terugkijken op hun studie en vooruitkijken naar de toekomst.
Agenda
Meld je hier aan voor één van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond.
Het programma en de definitieve datum is nog niet bekend. Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.
Meer weten over de opleiding Docent Theater
Collegegeld
Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor de opleiding Docent Theater? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Aanvullende kosten
Naast het collegegeld moet je ook rekenen op kosten voor:
- een laptop
- excursies / museumbezoek / theatervoorstellingen, circa € 350
- boeken, readers, dictaten enzovoorts circa € 200 per studiejaar
- stages en projecten in het werkveld; de opleiding vergoedt geen (stage)reiskosten
Voor alle opleidingen van Fontys Hogeschool voor de Kunsten geldt dat je eerst toelating moet doen. Je aanmelding bestaat daarom uit twee stappen.
Stap 1: aanmelden voor de auditie
Je moet eerst een selectieprocedure doorlopen. Deze procedure bestaat uit een driedaagse auditie en een fysieke test. Meld je aan voor de auditie Docent Theater via deze link.
Stap 2: inschrijven bij Studielink
Heb je de selectieprocedure succesvol doorlopen? Schrijf je dan pas in via Studielink.
Aanmelden
Aanmelden doe je voor 1 mei bij studielink.
Voor deze opleiding gebruik je:
Instituut | Fontys Hogescholen |
---|---|
Locatie | Tilburg |
Opleiding | B Docent Theater |