Sprint naar content

Leraar Techniek

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Open dagen
 • Meeloopdagen
 • En meer...

Wil je leraar worden en met leerlingen aan de slag om projecten te maken die echt werken? Kun je niet goed kiezen tussen de bèta vakken? Spreekt Onderzoek & Ontwerpen je aan? Dan is de lerarenopleiding Techniek, met afstudeerrichting Science & Technology, misschien wel iets voor jou.

Over de opleiding

De lerarenopleiding Techniek, met afstudeerrichting Science & Technology, past bij het onderwijs van nu. De opleiding volgt de laatste ontwikkelingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Technasium en aan scholen die het vak ‘mens en natuur’ of science op het lesrooster hebben staan. Of aan onderwijsvernieuwing scholen als de Nieuwste School, Agora en Unic. 

Jij bepaalt hoe je wilt leren en je krijgt alle vrijheid om jezelf te ontwikkelen tot de best denkbare techniekdocent. 

Waarom de lerarenopleiding Techniek (Science & Technology)?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

Liever ook buiten het onderwijs aan de slag?

Wil je niet alleen voor de klas staan, maar bijvoorbeeld ook werknemers van een bedrijf adviseren over leren en ontwikkelen? Of een tof trainingsprogramma voor coaches bedenken? Bekijk de opleiding Leraar Techniek - afstudeerrichting Learning College.

 

Wat ga je leren?

In de lerarenopleiding Techniek, met afstudeerrichting Science & Technology, onderzoek je menselijke en maatschappelijke behoeften. Je leert om hier oplossingen voor te ontwerpen en te maken en wat de impact hiervan is op mens, maatschappij en milieu. Naast je vak leer je uiteraard ook de algemene pedagogische en didactische vaardigheden. 

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Vakken: natuurkunde, techniek, scheikunde en biologie
 

Over Applied Science

over de opleiding
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. Dat zit wel goed bij leraar Techniek:  

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht

 
 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
0 gemiddeld, 0 respondenten
0 gemiddeld, 0 respondenten
Aantal eerstejaars
 
0
6
Door naar het tweede jaar
 
0%
47%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 0%
10%
 
HBO-bachelor of hoger 0%
40%
Doorstuderen
 
0%
0%
Arbeidsmarkt
 
-
Geen gegevens beschikbaar
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij met na of nlt
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding.

Eén vak niet in jouw pakket? 
Heb je een havo- of vwo-diploma maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Niet de juiste vooropleiding?  
Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+.  

Buitenlands diploma
Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288Kopopleiding

Ben jij (bijna) afgestudeerd of is het minder dan zeven jaar geleden dat jij je hbo- of wo-getuigschrift behaalde? Lijkt het je geweldig om met jongeren te werken en voor de klas te staan? Met de kopopleiding (voltijd) kun je in één jaar je bevoegdheid behalen. Lees meer.

 

Placeholder for Fontys video
Als liefhebber van exacte vakken is deze opleiding perfect voor mij."
Luc Brouwer, student

Lees hier het verhaal van student Luc >>
 

Opbouw

Het eerste jaar ben je veel op het instituut aanwezig. Je werkt in de werkplaats aan projecten, spreekt met experts, geeft vorm aan je eigen ontwikkeling en bouwt je dossier op. Je krijgt ook de kans om onderwijskundige vakken en vakdidactiek te volgen. Daarnaast doe je op school en in bedrijf werkplekervaringen op. 

Wil je weten welke vakken je allemaal volgt tijdens de opleiding, bij welke bekwaamheden welke vakken horen, hoe deze vakken eruitzien en hoeveel studiepunten je hiervoor kan krijgen? Download de studiegids van de Lerarenopleiding Techniek (Science & Technology).

In het tweede wordt het werkplekleren op scholen en in bedrijf verder uitgebreid. Ook wordt er steeds meer een beroep gedaan op jouw zelfsturend vermogen om je leren vorm te geven. 

In het derde jaar wordt het werkplekleren op scholen en in bedrijf verder uitgebreid. Ook wordt er steeds meer een beroep gedaan op jouw zelfsturend vermogen om je leren vorm te geven. 
In het vierde jaar richt je je op een afstudeerrichting: algemeen vormend (havo/vwo) en beroepsgericht (vmbo/mbo). Gedurende het vierde jaar krijg je voor je afstudeerrichting specifieke onderdelen, je werkt aan een afstudeeronderzoek en loopt de afrondende stage. Het gehele jaar staat in het teken van afstudeerrichting die jij gekozen hebt. 
 
 

Na je opleiding

Door de brede opzet van de opleiding ben je allround inzetbaar. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als docent voor verschillende vakken zoals natuurkunde, verzorging of techniek. Daarnaast kun je nieuwe vakken zoals Techna of STEM in voeren op scholen. 

 • Docent natuurkunde, biologie, scheikunde, verzorging of techniek
 • Bevoegd voor de vakken Onderzoek & Ontwerpen (O&O) en Techniek en Technology (T&T)
 • Nieuwe vakken rondom bèta onderwijs invoeren
 • Werken bij (semi)overheidsinstellingen zoals pedagogische centra of onderwijsbegeleidingsdiensten
 • Werken bij particuliere instellingen zoals uitgevers van schoolboeken en vakbladen

 

 

Meer weten over de opleiding Leraar Techniek Tilburg

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Leraar Techniek (Science & Technology) in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar opleidingsgscoördinator Marie-Christine van Splunder m.vansplunder@fontys.nl Zij neemt dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink.
Meld je, bij voorkeur, vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Aanmelden na 1 mei? Informeer bij de opleiding naar de mogelijkheden.

Houd je Studielink berichten in de gaten, deze ontvang je ook op het emailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Vanaf half mei is het mogelijk om je betaalgegevens in te voeren in Studielink.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september.  

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Je staat aan de start van een nieuwe periode in je leven. Een nieuwe studie kiezen, dat is spannend
en leuk. Het pad dat je kiest, leidt je naar jouw rol in de wereld. Een wereld die veel uitdagingen kent. De een nog complexer dan de ander. Wil je bijdragen aan de oplossingen? Echt van betekenis zijn? Dat begint met het ontwikkelen van je talent en kennis. Bij Fontys, want hier word je gezien. Hier voel jij je thuis. Met aandacht voor je dromen en begeleiding bij de keuzes die je moet maken. Een plek waar je over grenzen heen kijkt en waar je jezelf kunt zijn. Met initiatieven die onze samenleving vitaler, inclusiever en duurzamer maken. Zo groei je uit tot een professional die het verschil maakt. Vandaag van betekenis voor morgen. Heel Fontys werkt aan impact.


Ouders en studiekeuze

Je kind zit in de bovenbouw van havo of vwo, of in het laatste jaar van het mbo en oriënteert zich op een vervolgstudie aan het hbo. Hoe werkt zo’n keuzeproces nu precies? Wat kun je als ouder doen om je kind daarin het beste te ondersteunen?


Veelgestelde vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld stagelopen, je vooropleiding en het collegegeld? Of heb je een andere vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.

 

Locaties en contact Leraar Techniek