Sprint naar content

Monitoring en analyse

Bij Fontys zetten we ons in om ervoor te zorgen dat onze opleidingspagina's niet alleen informatief en toegankelijk zijn, maar ook een persoonlijke ervaring bieden aan potentiële studenten. Hieronder staat een samenvatting van onze inspanningen op het gebied van gebruikerstesten, personalisatie en opleidingsanalyses.

Gebruikerstesten

Gebruikerstesten helpen ons om de effectiviteit van het UX-design (ontwerp van fontys.nl) te beoordelen. UX-design focust op het optimaliseren van de website op een manier die logisch en aantrekkelijk is voor de gebruiker. Het gaat hierbij niet alleen om hoe de website eruitziet, maar ook om hoe eenvoudig gebruikers kunnen navigeren en de informatie vinden die ze nodig hebben. Door het design door echte gebruikers te laten testen, krijgen we waardevolle feedback over hoe zij de site ervaren.

Tijdens een gebruikerstest vragen we een groep gebruikers om specifieke taken op de website uit te voeren, zoals het zoeken naar studie-informatie, het inschrijven voor een open dag, of het navigeren naar een pagina. We observeren dan hoe zij deze taken uitvoeren, welke problemen ze tegenkomen en hoe intuïtief de navigatie voor hen is. Deze observaties helpen ons om knelpunten in de navigatie en functionaliteit te identificeren en aan te pakken.
Naast de initiële gebruikerstesten is het belangrijk om regelmatig feedback te verzamelen van gebruikers nadat we wijzigingen hebben doorgevoerd. Dit doen we door korte enquêtes of feedbackformulieren op de website aan te bieden, waar gebruikers kunnen melden wat ze van de pagina vinden. Deze continue feedbackloop stelt ons in staat om de website dynamisch te verbeteren en aan te passen aan de veranderende behoeften en verwachtingen van onze doelgroep.

Personalisatie (marketing automation)

Bij Fontys passen we personalisatie toe op onze website om de ervaring van onze bezoekers te verbeteren. Dit betekent dat we de inhoud van de website aanpassen op basis van profielinformatie van websitebezoekers. Dit doen we door middel van een Customer Data platform (naam: Blueconic). Blueconic luistert het gedrag van de bezoeker uit en op basis van deze data wordt de website gepersonaliseerd. 


Voorbeelden personalisatie in bij het wervingsproces

Op de pagina's van opleidingen en minors geven we aanbevelingen van andere Fontys-opleidingen en minoren om de studiekiezer te helpen bij het maken van een goede keuze. We gebruiken eerdere gegevens en verschillende algoritmes om aanbevelingen te doen voor opleidingen en minoren die misschien ook interessant vindt. Deze aanbevelingen worden bepaald door factoren zoals welk algortime er gebruikt wordt, welke opleidingen iemand eerder heeft bekeken en welke opleiding die nu bekijkt. Elk jaar bekijken we de algoritmes opnieuw om ervoor te zorgen dat ze het beste resultaat opleveren.

Bezoekers op opleidingspagina's krijgen een boost voor een SKA te zien. Afhankelijk van hoe ver iemand is in het keuzeproces en welke activiteiten ze al hebben gedaan, zoals online voorlichtingen, open dagen, proefstuderen, of meelopen. Bezoekers op een laptop krijgen een pop-up te zien en op mobiel een notification balk (balk boven in het scherm). We laten deze acties alleen zien als aanmelden voor die activiteiten mogelijk is.


Op verschillende plekken op de website geven we extra tips op basis van verschillende klantprofielen. Bijvoorbeeld:

  • Voor mensen die moeite hebben met het maken van een keuze: We bieden tips aan om te helpen bij het beslissen
  • Voor twijfelaars: We geven advies aan mensen die meerdere interesses hebben, om hen te helpen bij het maken van een keuze.
  • Voor mensen met een bepaalde vooropleiding: We geven specifieke tips aan bijvoorbeeld mbo- of vwo-studenten om de overgang naar het hbo soepeler te maken.
  • Voor internationale markt: We verstrekken informatie over huisvesting.

We willen natuurlijk dat aanmelders voor een van onze opleidingen snel en gemakkelijk naar de juiste Goede start pagina worden geleid. Blueconic helpt hier op verschillende manieren bij. We herkennen bezoekers en passen de headers en cards aan, zodat ze direct naar de Goede start worden verwezen. Op de Goede start proberen we hen te helpen door de meest relevante pagina alvast voor te sorteren, zodat ze snel kunnen vinden wat ze nodig hebben.


Blueconic wordt niet alleen voor de doelgroep studiekiezers gebruikt. Ook voor onderzoek zijn we bezig om personalisatie op onze website aan te bieden. Verder personaliseren we de homepagina en de contactpagina.


Buiten personalisatie gebruiken we Blueconic voor extra inzichten in het wervingsproces.  We hebben hierdoor beter zicht op de totale customer journey met alle klantsegmenten i.c.m. het engagement, de combinatie van opleidingsinteressses binnen Fontys etc. Dit helpt ons met een effectieve werving en optimalisering van de content voor een betere klantbeleving.


Mocht je vragen hebben over personalisatie of heb je zelf een idee? Neem dan contact op met digitalemedia@fontys.nl.

Analyseren webpagina's

We bieden op verschillende manieren inzicht en ondersteuning aan om data van onze website te kunnen lezen en interpreteren.

In een team met verschillende experts binnen Marketing, Communicatie en PR werken we regelmatig samen aan opleidingsanalyses binnen de hele funnel. We kijken dan niet alleen naar bijvoorbeeld Google Analytics, maar ook Marketing Automation cijfers, Power BI en inzichten vanuit CRM en SEO worden meegenomen. Vaak is een terugval van aanmeldingen niet te pin-pointen uit één bron. Inzicht in het geheel kan je de juiste handreikingen geven om acties uit te zetten.


Opleidingsanalyses kunnen worden aangevraagd via de Marketing consultant van jouw domein.

Om onze (opleidings)pagina's beter vindbaar te maken, voeren we SEO-analyses uit om te bepalen hoe we ze kunnen verbeteren. Je kunt een SEO-analyse aanvragen om inzicht te krijgen in de prestaties van de pagina, zoals de gemiddelde ranking, Click Through Rate (CTR) en het aantal impressies. Daarnaast wordt er gekeken naar relevante zoektermen, het zoekvolume en de positie van de pagina voor deze zoektermen in Google.

Bij het aanvragen van de analyse wordt gevraagd om enkele zoektermen op te geven. Probeer je in te leven in de potentiële bezoeker: waar zou hij of zij naar zoeken en waarom? Je kunt ook inspiratie halen uit Google Suggesties, Google Trends of Ubersuggest.

Vraag SEO Analyse aan


Raadpleeg de handleiding voor meer informatie over SEO en wat je zelf kunt doen om de vindbaarheid van de pagina's te verbeteren.

Ga naar handleiding

Hoeveel bezoekers komen er op de pagina’s die ik beheer? Hoeveel tijd spenderen bezoekers op onze opleidingspagina? En waar komen deze bezoekers vandaan?


Deze en veel meer vragen worden beantwoord in onze dashboards van Looker Studio. Leesrechten voor deze dashboards kunnen via digitalemedia@fontys.nl worden aangevraagd. Hulpvragen kun je altijd aan ons stellen via ditzelfde mailadres.

Links naar onze Looker Studio dashboards:

Dashboard voor alle pagina's: Basisinformatie (Need to know)

Dashboard voor alle pagina's: Verdiepende informatie (Nice to know)