Sprint naar content

Werken op fontys.nl/EN

Vanuit het webplan zijn de Nederlandstalige (fontys.nl) en de Engelstalige (fontys.edu) domeinen van de website samengevoegd. Zo is er één domein waarop zowel de Nederlandse als de Engelse versie van de website te vinden is. Bezoekers kunnen gemakkelijk naar de gewenste taal schakelen met behulp van een taalknop. Met deze verandering creëren we een betere gebruikerservaring, verminderen we verwarring voor potentiële studenten en vereenvoudigen we het beheer van de inhoud en opleidingen. Daarnaast draagt het positief bij aan de vindbaarheid en zichtbaarheid van de website in Google. 

 

Wat is er veranderd?  

  • Alle pagina’s op fontys.edu zijn doorgelinkt naar een nieuwe pagina(variant) op fontys.nl/en.
  • Op fontys.nl is nu een ‘vertaalknop’ beschikbaar. De pagina’s die eerst beschikbaar waren op fontys.edu hebben nu een plek gekregen op fontys.nl/en en worden ontsloten via de Nederlandse versie van die pagina.
  • Drie opleidingenzoekers zijn geïntegreerd tot één opleidingenzoeker waarin al het aanbod te vinden is en waarbij er een taalfilter is toegevoegd. Zo bieden we bezoekers van de website de mogelijkheid om zelf een keuze te maken uit ons gehele aanbod.

Om je Engelstalige pagina's te bewerken log je vanaf nu ook in op https://fontys.gxcloud.net/web/login. Hiervoor heb je geen nieuwe of andere gegevens nodig. Je hoeft dus niet meer in twee verschillende omgevingen in te loggen.

Om de overgang van EDU naar EN zo vloeiend mogelijk te laten verlopen, is ervoor gezorgd dat alle pagina's zoveel mogelijk op dezelfde plek staan als waar ze voorheen stonden.

Stap 1 - stel taal in op 'Engels'

In beide zijbalken in XC vind je naast de knop 'Nieuw' ook een knop waarop staat 'Nederlands'. Klik deze aan, en kies vervolgens in de drop-down voor de optie 'Engels' om te wisselen naar de Engelse website.

Sfeerafbeelding Fontys

Tip: Krijg je hier geen optie om op Engels te klikken, maar zie je Engels uitgegrijsd staan met een plusje erachter? Dan bestaat de pagina waar je op zit (nog) niet in het Engels. Navigeer eerst naar een pagina waarvan je weet dat deze ook in het Engels bestaat, zoals wellicht je opleidingssite, je exchange programma of de homepage.

Stap 2 - zoek in de sitestructuur

Je krijgt nu de pagina's en ook de sitestructuur te zien in het Engels. Klik hier doorheen net zoals je dat op EDU deed totdat je jouw pagina hebt gevonden.

Sfeerafbeelding Fontys

Sommige pagina's in de boom zul je ook nog in het Nederlands zien staan met een wit icoontje ervoor. Dit zijn pagina's die (nog) niet bestaan in het Engels. Je kunt deze dus negeren.

Stap 3 - zoeken via de content repository

Misschien lukt het niet goed om je pagina te vinden in de sitestructuur, of weet je gewoon even niet meer zeker waar 'ie stond. Geen probleem, je kunt ook altijd nog gebruik maken van de zoekfunctie van XC. Klik hiervoor op het zoekloepje in de balk.

Sfeerafbeelding Fontys

Vervolgens zorg je dat je de juiste filters aanzet, zodat je zoektocht wat makkelijker wordt. Als je jouw Engelstalige pagina wilt vinden, zorg je bijvoorbeeld om te beginnen dat je het contenttype 'Pagina' selecteert, en de taal 'Engels'. Vervolgens kun je vrij zoeken op de titel van jouw pagina.

Sfeerafbeelding Fontys

Het bewerken van Engelstalige pagina's doe je gewoon zoals je dat voorheen ook deed. Let alleen wel goed op dat je echt op de Engelse versie van de pagina aan de slag bent. Je wilt dus zeker weten dat er bovenin je zijbalken duidelijk 'Engels' staat. Zie je hier iets anders staan, of zie je Nederlandse tekst op jouw pagina staan? Ververs dan voor de zekerheid even de pagina voordat je verder gaat en check nogmaals goed! Straks overschrijf je per ongeluk de Nederlandstalige versie van de pagina.

Sfeerafbeelding Fontys

Moet je een nieuwe pagina aanmaken in het Engels? Dan kijk je eerst of deze pagina al in het Nederlands bestaat. Zo ja, dan maak je een Engelstalige versie van deze pagina aan. Zo kan de gebruiker perfect wisselen tussen de Engelse en Nederlandse taalversie van de pagina. Je doet dit gemakkelijk door te klikken op 'Nederlands' bovenin de zijbalk en te kiezen voor het plusje achter 'Engels'.

Sfeerafbeelding Fontys

Je krijgt nu een pop-up van XC dat je een nieuwe taal-versie probeert te maken. Dat is precies wat we willen, dus helemaal goed! Je kunt nu 2 opties kiezen:

  1. Kopieer de Nederlandse versie – maak een exact kopie van de huidige Nederlandstalige versie van de pagina, dus inclusief foto’s, titels, en andere elementen.
  2. Creëer een nieuwe Engelse versie – maak een volledig lege pagina aan

Het beste kun je kiezen voor optie 1. Je hoeft dan alleen maar de teksten aan te passen nog. Klik na jouw keuze op 'Toepassen' om de versie aan te maken.

Sfeerafbeelding Fontys

Bestaat de pagina (nog) niet in het Nederlands, dan kun je wel een daadwerkelijk nieuwe pagina toevoegen.

Er zijn meerdere manieren om te kijken of een pagina wel of niet bestaat in de andere taal. De makkelijkste hiervan is direct in de sitestructuur.

Sfeerafbeelding Fontys

  1. Heeft de pagina dit witte icoontje? Dan bestaat hier nog geen Engelstalige/Nederlandstalige versie van.
  2. Heeft de pagina dit grijze icoontje? Dan bestaat hier al wél een Engelstalige/Nederlandstalige versie van
  3. Welke taal zie je in de knop staan? Dan weet je zeker dat je in de juiste omgeving aan het kijken bent.

Een migratie is een enorme klus. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee we te werk gaan, kan het toch gebeuren dat er iets net niet helemaal goed staat. Kom je op jouw pagina iets tegen wat niet helemaal klopt, zoals een linkje wat niet goed uitkomt of een afbeelding die niet laadt? Dan kan je deze gerust aanpassen.

Kom je een fout tegen op de corporate pagina's, in een artikel of op een andere plek waar je niet bij kan? Meldt deze dan bij digitalemedia@fontys.nl. Denk eraan een paginalink mee te sturen, zo kunnen wij het zo snel mogelijk weer oplossen.

Wil je een nieuwe taalversie aanmaken voor een bestaande opleiding? Hier lees je welke stappen daarvoor nodig zijn.