Collegegeld
Wettelijk vastgestelde collegegeld en instellingscollegegeld
In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een tweede opleiding en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.
Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld, maar in een aantal situaties is sprake van instellingscollegegeld. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een tweede bachelor- of masteropleiding of als je uit een land komt dat geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte (EER). De hoogte van het instellingscollegegeld wordt vastgesteld door het College van Bestuur en varieert per opleiding of per groep studenten.
Hoeveel collegegeld moet ik betalen?
Met behulp van de collegegeldmeter kun je bepalen welk collegegeldtarief voor jou van toepassing. De bedragen die genoemd worden in de collegegeldmeter gelden voor het gehele studiejaar*. Start je tussentijds of in februari, dan betaal je alleen voor het aantal maanden dat je in het betreffende studiejaar ingeschreven bent.
* Een studiejaar bestaat uit 12 maanden en loopt van 1 september t/m 31 augustus
naar collegegeldmeter studiejaar 2024-2025
Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.
Hoe betaal je je collegegeld?
- Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys).
- Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink. Deze gegevens vul je 1 keer in voor de duur van je studie.
- Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.
Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.
Studiefinanciering
Kijk of je in aanmerking komt voor studiefinanciering. Via 'Mijn Duo' hou je zelf je studiegegevens actueel.
Wat is studiefinanciering?
Studiefinanciering is financiële ondersteuning van de overheid voor studenten in het hoger onderwijs. Het bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:
- Basisbeurs
- Aanvullende beurs
- Studentenreisproduct
- Rentedragende lening
- Collegegeldkrediet
Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt. Het is verstandig om altijd de aanvullende beurs aan te vragen. Dit hoef je maar één keer te doen, en jaarlijks wordt door duo berekend of je er recht op hebt. Voor meer informatie over studiefinanciering, klik op de knop hieronder.
Betaalt een ander je collegegeld, dan kan je dit in Studielink aangeven. Na het invullen van je betaalgegevens ontvang je een email met een betaallink die je moet doorsturen aan diegene die voor jou het collegegeld gaat betalen. Via deze betaallink voert de betreffende persoon de eigen betaalgegevens in waarna het collegegeld van de opgegeven rekening geïncasseerd zal worden.
Meer informatie hierover kan je vinden op info.studielink.nl en in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.
Betaalt jouw werkgever je collegeld?
- Bevestig je digitale machting met je eigen bankrekeningnummer.
- Vraag dan bij Fontys een factuur aan voor je werkgever via onderstaand formulier.
- Doe dit ruim voor de eerste incassodatum (op of rond de 25e van de maand).
- Vraag elk studiejaar opnieuw de factuur aan.
Heeft de incasso al plaatsgevonden?
Dan kan Fontys helaas niet meer factureren. Om de kosten dan te kunnen declareren, kun je bij je opleiding om een betaalbewijs vragen.
Subsidieregelingen
Een leven lang ontwikkelen wordt door de overheid met verschillende subsidies en regelingen gestimuleerd. Dat maakt een combinatie van leren en werken aantrekkelijker voor zowel werkgevers als werknemers.
naar de subsidieregelingenDeze lijst is echter niet uitputtend. Ook regionaal zijn er regelingen, bijvoorbeeld via het UWV.
Als de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) het collegegeld voor je betaalt, geef je geen digitale machtiging af in Studielink. De betaling verloopt via deze Stichting.
Als je in een studiejaar ook aan een andere hoger onderwijsinstelling een opleiding wil volgen en je komt bij beide opleidingen in aanmerking voor wettelijk collegegeld, hoef je maar één keer collegegeld te betalen. Vóór aanvang van je opleiding kun je een Bewijs Betaald Collegegeld regelen via Studielink. Zie hiervoor het stappenplan ‘Betalen met Bewijs Betaald Collegegeld’ op info.studielink.nl.
Mocht het bij de andere onderwijsinstelling nog niet mogelijk zijn om via Studielink een Bewijs Betaald Collegegeld te regelen, neem dan contact op met je opleiding bij Fontys om je Bewijs betaald Collegegeld aan te vragen.
Een tweede inschrijving bij Fontys
Volg je al een opleiding bij een andere onderwijsinstelling en wil je een tweede inschrijving bij Fontys? Dan kan je ook een Bewijs Betaald Collegegeld regelen via Studielink. Dit document wordt dan via Studielink naar Fontys gestuurd. Zie hiervoor het stappenplan ‘Betalen met Bewijs Betaald Collegegeld’ op info.studielink.nl.
Mocht het bij de andere onderwijsinstelling niet mogelijk zijn om een Bewijs Betaald Collegegeld via Studielink door te sturen, neem dan contact op met je opleiding bij de andere onderwijsinstelling.
Twee of meer inschrijvingen bij Fontys
Wanneer je bij Fontys voor twee of meer opleidingen staat ingeschreven, geef je in Studielink één keer je betaalgegevens op voor Fontys en betaal je het totale bedrag aan collegegeld dat je voor de verschillende opleidingen moet betalen. Wanneer er sprake is van wettelijk collegegeld bij alle inschrijvingen, betaal je in totaal één keer wettelijk collegegeld. Voor studenten die reeds een graad hebben behaald en wettelijk collegegeld betalen, geldt mogelijk een uitzondering op deze regel. Neem in dit geval contact op met je opleiding.
Minor bij Fontys
Wat als je je hebt aangemeld voor een minor bij Fontys? Dan is het zaak dat je voor aanvang van je opleiding een origineel Bewijs Betaald Collegegeld stuurt van de instelling waar je collegegeld betaalt. Neem hiervoor contact op met je opleiding.
Wanneer je nog geen 18 jaar bent op het moment dat je je betaalgegevens wilt invoeren in Studielink, is het niet mogelijk een digitale (incasso) machtiging af te geven. Een digitale (incasso) machtiging is namelijk een contract met de bank en volgens de wet mag iemand onder de 18 jaar geen contract met de bank afsluiten. Is dit het geval, dan heb je een aantal andere opties om je betaalgegevens door te geven.
1. Iemand anders betaalt je collegegeld
Betaalt een ander je collegegeld, dan kan je dit in Studielink aangeven. Na het invullen van je betaalgegevens ontvang je een email met een betaallink die je moet doorsturen aan diegene die voor jou het collegegeld gaat betalen. Via deze betaallink voert de betreffende persoon de eigen betaalgegevens in waarna het collegegeld van de opgegeven rekening geïncasseerd zal worden.
Meer informatie hierover kan je vinden op info.studielink.nl en in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.
2. Je wordt tussen 15 mei en 1 september 18 jaar
Word je tussen 15 mei en 1 september 18 jaar? Wacht dan met het invoeren van je betaalgegevens tot na je 18e verjaardag. Je kan dan zonder problemen een digitale (incasso) machtiging afgeven en bent nog op tijd om voor de start van het studiejaar ingeschreven te worden.
3. Betaling via betaalovereenkomst
Wanneer niemand anders je collegegeld kan betalen, kan je zelf betalen via een betaalovereenkomst door in Studielink aan te geven dat je bank niet in een SEPA land gevestigd is. Je dient dan het volledige collegegeldbedrag vóór de start van de studie over te maken aan Fontys.
Kan niemand anders voor je betalen?
Kan niemand anders voor je betalen en word je na 1 september 18 jaar? Neem dan contact op met je opleiding voor de betaling van je collegegeld. Let op: Regel dit wel voor 1 september.
In Studielink onder het tabblad 'Betaling' heb je de mogelijkheid om je betaalgegevens te wijzigen.
Zie voor meer informatie over het wijzigen van je betaalgegevens via Studielink het bijbehorende stappenplan op info.studielink.nl of de Studielink VRAAGbaak.
Is de incasso van je collegegeld niet gelukt? Dan kan het zijn dat je van Fontys een Tikkie ontvangt. Via de betaallink kun je snel en eenvoudig alsnog je betaling regelen, zonder dat je in de formele procedure terechtkomt. Betaal je de Tikkie niet? Dan ontvang je gewoon een herinnering.
Hoe weet ik zeker dat het Tikkie van Fontys is?
- Fontys stuurt Tikkie middels SMS nooit via Whatsapp
- Naam Fontys staat in de URL (indien je geen zakelijke Tikkie ontvangt staat er geen naam in de URL)
- Zodra je op de link klikt en naar je bankomgeving gaat staat daar de IBAN van Fontys: NL17ABNA0552369276.
- Een tikkie kan alleen naar een Nederlands 06-nummer worden gestuurd.