Leiderschap - Professionaliseren van schoolleiders voor de toekomst

Sfeerafbeelding Fontys
Werk je als leidinggevende in het onderwijs en wil je jezelf (verder) ontwikkelen? Zowel voor startende als gevorderde leiders, biedt Fontys Pro Educatie een breed aanbod aan cursussen en opleidingen. Deze zijn individueel of op maat (incompany) te volgen. Kies uit diverse actuele leiderschapsthema's, zoals gespreid leiderschap, leidinggeven aan een onderzoekscultuur of omgaan met diversiteit. Of je nu een volledige masteropleiding, post-hbo-opleiding of korte cursus wilt volgen, wij staan voor je klaar.

Magistrum-opleidingen

Vanaf 1 januari 2019 is Magistrum als samenwerkingsverband opgeheven. Fontys Pro Educatie biedt het volledige Magistrumaanbod voor leidinggevenden nu zelfstandig aan.

'GOED LERAARSCHAP,

GOED LEIDERSCHAP'

Maatwerk

In een maatwerktraject kunnen onderstaande leiderschapsthema's aan bod komen. Neem contact met ons op om je vraag te bespreken.

- Leidinggeven aan professionele leergemeenschappen
- Leidinggeven aan een onderzoekende cultuur
- Leidinggeven aan innovaties
- Leidinggeven aan omgaan met diversiteit
- Leidinggeven aan gespreid leiderschap
- Visie op betekenisvol onderwijs voor de toekomst
- Strategisch kwaliteitsmanagement
- Werken vanuit de bedoeling
- Verbinden en afstemmen
- Omgevingssensitiviteit
- Regie versus controle
- Persoonlijk leiderschap

ALS LEIDINGGEVENDE IN HET ONDERWIJS:

 • BEN JE KOERSBEPALEND;
 • HEB JE IMPACT OP HET ONDERWIJS VAN MORGEN;
 • WERK JE VANUIT VISIE;
 • BEVORDER EN BORG JE KWALITEIT;
 • WERK JE AAN EEN PROFESSIONELE, ONDERZOEKENDE CULTUUR.
BLIJF LEREN EN KIES VOOR EEN OPLEIDING BIJ
FONTYS PRO EDUCATIE.

 • Waarom een opleiding volgen bij Fontys Pro Educatie?
  Fontys Pro Educatie speelt in op de veranderingen in het werkveld en de daarmee samenhangende vraag naar voortdurende professionele ontwikkeling. Bij onze professionaliseringstrajecten hanteren we de volgende uitgangspunten:

  1. AANSLUITEN BIJ BEHOEFTEN

  We bieden een ruime variatie aan professionaliseringsmogelijkheden, zowel individueel als in teamverband, die op verschillende niveaus kunnen worden gevolgd: voor startende leiders, voor gevorderde leiders en voor leidinggevenden die een masterniveau willen behalen. Het landelijk beroepsprofiel voor schoolleiders vormt het kader, dat veel ruimte biedt voor eigen vraagstukken.
  We bieden maatwerk waarbij
  we flexibel afstemmen op de professionaliseringsbehoeften die leven. Actuele leiderschapsthema’s zoals gespreid leiderschap en leiding geven aan een onderzoekscultuur komen aan bod. Persoonlijk leiderschap, inzicht in je eigen identiteit als leider en daarop kunnen sturen speelt een belangrijke rol.

  2. VRAAGSTUKKEN UIT DE EIGEN PRAKTIJK STAAN CENTRAAL

  Leren van de kernopgaves waar leidinggevenden in de eigen school voor staan is een belangrijk leerprincipe bij de professionalisering van Fontys Pro Educatie. Zo pas je nieuwe kennis en modellen direct toe in je eigen praktijk en reflecteer je met mededeelnemers op je ervaringen om zo
  je handelen bij te stellen. Dit verhoogt
  niet alleen de motivatie, maar draagt ook direct bij aan de kwaliteit van het leiderschap en het onderwijs. Ook wordt de studeerbaarheid hiermee verhoogd, omdat professionalisering en je eigen praktijk naadloos in elkaar overlopen.

  3. INSPIRERENDE LEEROMGEVING MET HOOGSTAANDE EXPERTISE

  Fontys Pro Educatie brengt hoogstaande
  en brede expertise vanuit de verschillende instituten binnen het domein Educatie van Fontys samen. Met de deelname aan diverse onderzoeksprogramma’s houden we onze kennis actueel. Leidinggevenden worden in contact gebracht met de nieuwste inzichten uit de literatuur (ook internationaal) en worden ondersteund bij de vertaalslag naar de eigen schoolcontext. Binnen Fontys Pro Educatie is er ruimte voor intensieve samenwerking met ervaren leidinggevenden in het onderwijs om zo onze expertise gezamenlijk te versterken. Tijdens de bijeenkomsten staan uitwisseling en samenwerking centraal.