Project

Lockdown een Tikkie terug

De globale Covid-19 pandemie riep wereldwijd vraag op naar sneltesten; manieren om direct een besmetting aan te tonen. Stakeholders uit de zorg in Nederland zochten naar oplossingen hiervoor en diverse tests waren in ontwikkeling. Een daarvan komt van Spektrax, welke in 2 minuten resultaat geeft. Daarvoor is bestaande spectrumanalyse technologie doorontwikkeld. Maar hoe maakt je dit nu toepasbaar, zodat de gebruiker ook kan aantonen dat deze inderdaad een negatief testresultaat heeft ontvangen. Daarvoor is een toepassing nodig die zowel betrouwbaar als GDPR-proof is. Een oplossing die hierin voorziet kan in theorie social distancing efficiënter maken en lockdown periodes verkorten of zelfs overbodig te maken.

Besmetting inzichtelijk maken met het gemak van een Tikkie.

Daar zit de complexiteit van zo’n applicatie natuurlijk. Je hebt te maken met persoonlijke data, medische gegevens en bovendien een gegeven van besmetting met een sociaal stigma. Een toepassing die hierin faciliteert moet 100% betrouwbaar zijn. Dat betekent een waterdicht datasysteem. De gebruiker identificeert zich met een biometrische persoonlijke sleutel (bijvoorbeeld biometrisch, NFC in paspoort), en laat zich testen. Deze testresultaten worden versleuteld opgeslagen en alleen de gebruiker, in het bezit van de sleutel, kan deze in een veilige omgeving delen. Bijvoorbeeld op een vliegveld, of voor een (thuis)zorg medewerker om aan te tonen dat deze niet besmet is. De spectrummeter wordt ingezet voor een betrouwbare en gebruiksvriendelijke detectie van het virus. Het project zelf richt zich op de inrichting van een privacy vriendelijk en veilig informatieplatform.

Onderzoeksvraag:

Hoe richten we een veilig, open (online) platform waar mee privacygevoelige gegevens veilig uitgewisseld kunnen worden?

Generale toepassing:

De vraag naar deze omgeving is te generaliseren naar andere toepassingen waarin het delen van privacygevoelige data wenselijk is. Denk aan BKR-registratie bij het aangaan van een hypotheek, een VOG voor een nieuwe functie, etc. Daarom willen wij een open standaard en platformcreërenvoor de uitwisseling van dit soortprivacygevoeligedata.

Onderzoeksperiode:

2020 - 2021

Video

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.


Onderzoeksteam