Sprint naar content

Metaalprinten

Metaalprinten

Metaalprinten is een baanbrekende technologie die nieuwe mogelijkheden biedt in productontwikkeling en productie. Waar veel bedrijven al ervaring hebben met filamentprinters voor prototypen en hulpstukken, vereist metaalprinten een meer geavanceerde aanpak. Het proces is complexer en de kosten zijn hoger, wat vraagt om een sterke integratie in de productieketen. Van ontwerp tot productie moeten alle schakels naadloos op elkaar aansluiten, zodat de voordelen van metaalprinten volledig benut kunnen worden.

Snijvlak innovatie en techniek

Bij Fontys Additive Manufacturing beschikken we over een geavanceerde Renishaw RenAM500 LPBF-printer, waarmee we op het snijvlak van innovatie en techniek opereren. Samen met onze studenten en onderzoekers verkennen we hoe additieve en subtractieve productiemethoden optimaal gecombineerd kunnen worden. Denk hierbij aan het printen van complexe metalen onderdelen die naadloos worden afgewerkt met traditionele technieken, waardoor de mogelijkheden voor maatwerk en efficiëntie worden vergroot.

Actuele uitdagingen

Onze projecten richten zich niet alleen op technologische verbeteringen, maar ook op praktische toepassingen binnen de industrie. Studenten werken nauw samen met bedrijven om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor actuele uitdagingen. Hierdoor leren zij niet alleen de technische aspecten van metaalprinten, maar ook hoe ze deze kunnen integreren in een bredere industriële context.

Duurzame en innovatieve toekomst

Metaalprinten bij Fontys is daarmee niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een stap naar een duurzame en innovatieve toekomst in productie. Samen met onze partners in het bedrijfsleven maken we de sprong naar de volgende generatie van maakindustrie.

Metaalprinten op de BIC Campus Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Metaalprinten bij Fontys op de BIC Campus


Logo IAMM
Industrial Additive Manufacturing in Metals (IAMM)

Fontys, Windesheim en Saxion, de drie hogescholen met 3D-metaalprinters, hebben zich verenigd in het initiatief IAMM om samen en met universiteiten, brancheverenigingen, kenniscentra en tech-bedrijven metaalprinten de komende jaren als vervaardigingstechniek te bevorderen. Niet alleen de techniek, maar ook alles in de keten wat er mee samenhangt. IAMM is gericht op praktijkonderzoek naar innovatieve ontwikkelingen én vernieuwende toepassingen van 3D-metaalprinten. Klik hieronder op de button voor meer informatie over het IAMM-initiatief.

Website IAMM