Sprint naar content
Project

Value-Based Personalized Knee Care

Na een knieoperatie helpt AI artsen en therapeuten om het revalidatieproces te volgen en te versnellen. Fontys werkt hierin samen met MMC, TU/e en andere kennisinstellingen aan het project Value-Based Personalized Knee Care.

Wat houdt het project in?

Het project richt zich op het creëren van een digital twin van een geblesseerde knie. Deze digitale weergave helpt bij het kiezen van de beste behandeling van elke patiënt. Arts en patiënt beslissen samen over het behandelplan. Dit gebeurt op basis van de subjectieve en objectieve data uit de digital twin omgeving. Bij de ontwikkeling van deze digital twin zijn patiënten, ingenieurs, datawetenschappers, orthopedische chirurgen, beeldvormingsdeskundigen en zorgtechnologie aanbieders betrokken, evenals wetgeving voor privacy en gegevensbeheer.

Het onderzoek vindt plaats onder leiding van orthopedisch chirurg en lector van Fontys Hogeschool Rob Janssen.

Rol van Fontys

Fontys wil met dit project de expertise in onderzoek op het gebied van biomedische wetenschappen en engineering uitbreiden. Studenten en onderzoekers van de opleidingen Paramedisch, Engineering en Toegepaste Natuurwetenschappen nemen deel aan het onderzoek.

De betrokken lectoraten richten zich op:

- Technologie testen in de praktijk (kliniek)

- Feedback geven aan wetenschappers, medici en engineers over de resultaten

- Ontwerpen en uitvoeren van experimenten door de betrokken lectoraten

- Algoritmes maken en testen voor het begrijpen en laten zien van data

- Protocollen en kennis ontwikkelen met ondersteuning van de Centres of Expertise AI for Society, Health en High Tech Systems and Materials

Projectdoelstelling

Het doel van dit onderzoek is om betrouwbare gegevens te krijgen van de digitale twin van de knie. Met betere kniemodellen kunnen we betere diagnoses stellen. Dit doen we door bewegingssensoren, systemen voor gewrichtsproblemen, biomarkers en beeldtechnieken samen te gebruiken.

Onderzoekslijnen

Bij TU/e, Fontys Hogeschool, Máxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis zijn onderzoekslijnen gestart. Deze onderzoeken kijken naar verschillende onderdelen van knierevalidatie. Ze gebruiken onder andere computermodellen om schade in kraakbeen te simuleren en klinische voorspellingsmodellen te maken. Ook worden chirurgische technieken, patiëntengroepen, revalidatie en zorg die gericht is op waarde (resultaten en kosten) onderzocht.

Periode

Eerste fase: januari 2024 - december 2026

Resultaat

Wearables, apparaten rond de knie van patiënten verzamelen gegevens over hun bewegingen tijdens het herstel. Door deze gegevens slim te analyseren, kunnen fysiotherapeuten behandelingen aanpassen voor een beter herstel.

De data worden met behulp van Artificial Intelligence (AI) verzameld en geanalyseerd. Een digital twin maakt met behulp van AI zichtbaar welke effecten en aandachtspunten tijdens het revalidatieproces van de knie. Ook juridische en ethische vragen zijn belangrijk bij het gebruik van AI. Een gedeeld en veilig systeem (blockchain-technologie) kan de gezondheidszorg verbeteren door de patiënt centraal te stellen en de veiligheid en privacy van gezondheidsgegevens te vergroten.

Dit onderzoek biedt veel mogelijkheden voor nieuwe materialen in de geneeskunde, diagnose- en operatietechnieken en de analyse van knieproblemen. De samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en klinieken is een goede basis voor toekomstige projecten en nieuwe partners.

Video

Placeholder for Fontys video

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Klik hierboven op de visual en bekijk de video over dit project


Contact

Foto van persoon

Dr. R.P.A. (Rob) Janssen

Lector Value Based Health Care (onderdeel van lectoraat HIT)
Foto van persoon

J.A. (Jorge) Uquillas Paredes

Docentonderzoeker Applied Biomedical Sciences and Engineering