Over het lectoraat
Applied natural sciences bestrijkt het brede gebied van technische natuurkunde, chemie, chemische technologie en life sciences. Binnen dit brede gebied richt het lectoraat Applied natural sciences zich op zeven onderzoeksthema's voor praktijkgericht en toegepast onderzoek.
Over het lectoraat
De onderzoeksthema’s binnen Applied natural sciences zijn belangrijk voor het ons omringende werkveld. Een groep medewerkers zorgt voor de link tussen onderzoek en onderwijs. De onderzoeksprojecten gekoppeld aan deze onderzoeksthema's zijn veelal geënt op vraagstelling vanuit het ons omringende bedrijfsleven en worden uitgevoerd in samenwerking met de bedrijven, andere kennisinstellingen en het onderwijs. Bij alle onderzoeksprojecten, die vaak ook deels worden gefinancierd met behulp van subsidie (RAAK, Interreg, OP Zuid,) worden studenten ingezet in het kader van stage- en afstudeeropdrachten en andere projectvormen.
Lectoren
Dr. J.P.C. (Jan) Bernards
Lector Thin Films & Functional MaterialsDr. A.J.M. (Anne) Loonen
Lector Molecular Technologies for Improved HealthDr. J.P.H. (Joost) Schoeber
Lector Molecular Technologies for Improved HealthLaboratoria
In de labs is de benodigde state of the art apparatuur aanwezig voor het aanbrengen van materialen op het gebied van dunne-laag technologie, zoals inkjet- en plasmaprinten, sputteren, spincoaten, slotdye coaten en zeefdrukken. Daarnaast is er voor het meten en analyseren van materialen en de aangebrachte lagen analyse apparatuur aanwezig, zoals laagdiktemeters, rheometer, dynamic light scattering, contacthoekmeter, microscopie en een scanning electronen microscoop.
De biologische expertise van het laboratorium betreft met name een celkweek faciliteit en de mogelijkheden tot het uitvoeren van kwantitatieve PCRs. Daarnaast zijn biochemische analysetechnieken beschikbaar, zoals luminiscentie en fluorescentie gebaseerde microwell metingen.
Wij voeren ook experimenten uit in het Microfablab van de TU/e. We begeleiden onze studenten bij projecten waar gebruik wordt gemaakt van de faciliteiten van dit lab, zoals “soft lithography”.
Daarnaast hebben wij een laboratorium voor verwerking van polymeren door middel van extruderen, spuitgieten en 3D printen. Op het laatste vlak wordt ook samengewerkt met het Objex lab van Fontys. Voor analyse van kunststof producten is apparatuur aanwezig. Denk daarbij aan het bepalen van trek-, buig en druksterkte, slagvastheid van kunststoffen.
We zijn in het bezit van moderne klasse 1 geluidmeetapparatuur en software voor metingen in o.a. de bouwakoestiek, elektro-akoestiek, dosimetrie, audiometrie en trillingen. Daarnaast hebben we de beschikking over een nieuw aangeschafte hydrogenatie-/micro-reactor.
In de laboratoria kunnen ook verscheidene analytische technieken worden uitgevoerd, zoals HPLC, GC, GCMS, FTIR, UV-Vis, NMR. Bedrijven kunnen bij ons metingen (laten) uitvoeren via Servicelab. Voor een overzicht van de beschikbare apparatuur klik hier.
-
Servicelab
Overzicht van onze apparatuur voor Servicelab
AAS - novAA 400P - AnalytikjenaFTIR - IRSpirit QATR-S - ShimadzuGC FID - Trace1300 - Thermo ScientificGCMS-QP2010s-Shimadzu.jpgGPC - ECOM ECD2000 - Instrument SolutionsNMR - PicoSpin 80 SeriesIIThermo ScientificXRF - RF-6000 - ShimadzuXRF - Epsilon1- PANalyticalUVvis spectrofotometer - UV-3100PC - VWRTGA DSC 1 STARe System - Mettler ToledoSpectro Fluorophotometer RF-6000 - ShimadzuSample preparatie - SPEX SamplePrep 6775 Freezer Mill - Instrument SolutionsDSC - DSC3 STARe System - Mettler ToledoHPLC - LC-20AT - ShimadzuLCMS-2020 - Shimadzu