Sprint naar content
Project

CoLLidE: Co-creation in Living Labs as impact Engine.

Iedereen kent het probleem van de plastic soup. En de maatregelen die er inmiddels zijn om zwerfplastic terug te dringen. Er is al een verbod op verschillende zogeheten Single Use Plastics: de roerstaafjes, bestek, rietjes, wegwerp bordjes en bekers en eenpersoons voedselverpakkingen. Je ziet dan ook allerhand alternatieven. Er zijn nu wegwerpproducten van karton, bamboe of andere materialen.

Onderdeel van:

Maar met die materialen blijf je veel grondstoffen en energie gebruiken voor de productie en veel afval produceren. Waarom niet overschakelen op herbruikbaar? Dan blijven de grondstoffen veel langer ‘in the loop’ en kan je aan het eind van de levensduur nog steeds recyclen. Weg met wegwerp!

Wat houdt het project in?

In het CoLLidE project willen we gezamenlijk onderzoeken wat er nodig is om de transitie te maken van éénmalige plastic voedselverpakkingen naar een herbruikbare variant. Haval, een producent van disposables en verpakkingen voor de foodindustrie, heeft een circulaire productrange ontwikkeld genaamd Circulware, ontworpen voor hergebruik en recycling. De herbruikbare en recyclebare cups en boxes kunnen tot zeker 125x ingezameld, gewassen en opnieuw gebruikt worden. Als de producten niet meer voldoen, door gebruikssporen of beschadigingen, zijn ze in te zamelen en kunnen ze opnieuw worden verwerkt tot nieuwe cups en boxes in hetzelfde proces.

Maar goed, dat is het verhaal op papier. En technisch kan het, maar er komt een heleboel meer bij kijken vooral op organisatorisch vlak en op het gebied van consumentengedrag en nieuwe business modellen. Fontys studententeams bedrijfskunde van Organizational Design en van Business Model Consultancy gaan zich buigen over wat deze transitie voor het bedrijf Haval betekent, voor de partijen waar zij mee samenwerken, hoe de keten verandert met Circulware als product, wat mogelijke product – marktcombinaties zijn en hoe je daar zou kunnen testen wat er nodig is voor consumenten om ook daadwerkelijk de cups en verpakkingen terug te brengen/in te leveren, af te wassen (op locatie of na inzameling) en opnieuw te gebruiken. Kortom, hoe zou dit systeem van collect & clean kunnen werken?

Projectdoelstelling

Fontys, Haval en Innovatiehuis de Peel zijn gezamenlijk gestart met een seminarserie Business Model Innovation van Eindhoven Engine waarbij ze allereerst de projectdoelstelling heel scherp proberen te krijgen. De eerste stap hierin is juist om heel breed te bedenken welke aspecten een rol spelen bij plastic voedselverpakkingen. Van milieu-impact tot het reduceren van voedselverspilling, en van afvalberg tot plastic bashing, alles kwam aan bod. Met het CoLLidE project werken we toe naar een pilot waarbij we het consumentengedrag echt kunnen gaan testen en uitproberen wat werkt. De route daar naartoe en de manier van samenwerken tussen de verschillende partners binnen dit project (studenten, onderzoekers, bedrijven en organisaties) is zelf ook onderwerp van onderzoek. Vandaar de projectnaam CoLLidE: Co-creation in Living Labs as impact Engine. Hoe komen we samen verder? Hoe zorgen we ervoor dat we deze uitdaging integraal benaderen, vanuit de economische, sociale en technische invalshoek en hoe zorgen we voor een blijvende impact, een verandering in mindset, gedrag en waarden bij alle stakeholders?

Periode

Het projectvoorstel is ingediend bij de Eindhoven Engine OpenCall 2022 en loopt van 1 juni 2022 tot en met 1 december 2024.

Contact

Foto van persoon

Dr. Y.A. (Yvonne) van Lith

Docent-onderzoeker