Euregionaal werven
Waar op het vlak consumeren en recreëren weinig grensobstakels worden ervaren, geldt dat niet voor de grensoverstijgende arbeidsmarkt. Dat geldt niet alleen voor de aanbodzijde, de werkzoekende, maar zeker ook voor de vraagzijde van de arbeidsmarkt, de werkgever. Het werven over de grens betekent dat je je als werkgever in een omgeving begeeft waar het landschap, de taal, de wet- en regelgeving en de (organisatie-)cultuur op veel vlakken anders zijn. Dit weerhoudt veel werkgevers ervan over de grens te kijken. In het project ‘euregionaal werven’ onderzoeken we welke instrumenten werkgevers kunnen ondersteunen op het vlak van personeel werven van over de grens.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Er zijn maar weinig werkgevers in het Duits-Nederlandse grensland die ervaring hebben met het werven van personeel uit het buurland. Dat blijkt onder meer uit het lage aantal grenspendelaars dat in het ene land woont en in het andere land werkt. Toch kan het aannemen van personeel uit het buurland van grote waarde zijn voor zowel de organisatie als de werknemers. Om meer werkgevers in de toekomst in staat te stellen over de grens personeel te werven, ontwikkelen we binnen dit project tools die bijdragen aan het bewustzijn, de vaardigheden en de kennis van de werkgever met betrekking tot de arbeidsmarkt net over de grens. Het ‘staffing cycle’ model nemen we daarbij als kader om te verkennen bij welke stappen van het wervingsproces welke competenties gevraagd zijn. Daarbij kijken we niet alleen naar de rol van de werkgever, maar richten we ons ook op publieke en private intermediaire organisaties die actief zijn op de euregionale arbeidsmarkt.
De hoofdvraag voor dit project luidt als volgt: "Wat is nodig om werkgevers in staat te stellen om actief over de Nederlands-Duitse grens kijken voor het werven van personeel?"
Projectdoelstelling
Het project heeft enerzijds als doel het euregionale arbeidsmarktlandschap in beeld te brengen en anderzijds als doel om aan de hand van de staffing cycle te verkennen wat de succes- en faalfactoren zijn en welke mechanismen zich afspelen tussen vraag- en aanbodzijde op de euregionale arbeidsmarkt. Op basis van deze tweeledige doelstelling dient een instrumentarium te worden ontwikkeld dat bijdraagt aan de bekwaamheid van werkgevers en intermediaire organisaties op het vlak van personeel werven uit het buurland. Bijkomend doel is het opbouwen van een learning community van onder meer HR managers en vertegenwoordigers van intermediaire organisaties die van elkaar leren op het vlak van het werven van personeel uit het buurland. Hierin betrekken we tevens Nederlandse en Duitse studenten die studeren op de Fontys campus in Venlo.
Periode
2023 - 2026
Resultaat
Een van de resultaten van het project zal de weergave zijn van de governance structuur van de euregionale arbeidsmarkt. Niet eerder is op een heldere conceptuele wijze in kaart gebracht welke actoren een rol spelen op die arbeidsmarkt. Een ander resultaat is de doorontwikkeling van het eerder ontwikkelende competentiespel. Een tool die bijdraagt aan de bekwaamheid van zowel HR managers, intermediaire organisaties als werkzoekenden over de verschillende wijze waarop soft skills gedefinieerd en geïnterpreteerd kunnen worden tussen Nederlanders en Duitsers. Tot slot zal een instrument worden ontwikkeld dat werkgevers en intermediaire organisaties helpt succesvoller personeel te werven uit het buurland. Hierbij zal actief de samenhang worden gezocht met het project ‘euregionale leerlijnen’ dat zich met name richt op de aanbodzijde van de arbeidsmarkt.
Contact
M.M.H. (Martine) Simonis
Docentonderzoeker Cross-Border Business DevelopmentBetrokken onderzoekers/ lectoren
Vincent Pijnenburg, Niklas Meisel en Katarzyna Sztachańska.