Sprint naar content
Project

I BELONG

Veel jongeren voelen zich eenzaam. Er bestaan veel eenzaamheidsinterventies, maar deze richten zich nog zelden op de inrichting van de gebouwde omgeving, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat de fysieke leefomgeving een effect heeft op eenzaamheid. De vraag is daarom hoe we leefomgevingen kunnen creëren waar mensen zich fijn voelen en die bijdragen aan verminderde gevoelens van eenzaamheid.

Welkom op de projectpagina van I BELONG, een nieuw onderzoeksproject waarin we de relatie tussen eenzaamheid onder jongeren en de fysieke leefomgeving verkennen. Het project richt zich op het ontwikkelen van ruimtelijke interventies die bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid, specifiek gericht op jongvolwassenen.

Wat houdt het project in?

Eenzaamheid is een groot probleem, vooral onder jongeren. In Nederland voelen 4 op de 10 volwassenen zich eenzaam. Emotionele eenzaamheid is het hoogst onder jongvolwassenen tussen 15 en 25 jaar: 14% van hen voelt zich sterk emotioneel eenzaam (1 op de 10 mensen sterk eenzaam in 2023 | CBS).

Deze emotionele eenzaamheid, het gebrek aan een hechte band, is een zorgwekkende trend die aandacht vraagt. Onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid niet alleen schadelijk is voor de mentale gezondheid, maar ook voor de sociale en fysieke gezondheid van mensen. Het is zelfs net zo schadelijk als het roken van 15 sigaretten per dag.

Hoewel er al diverse interventies zijn ontwikkeld om eenzaamheid te bestrijden, richten deze zich zelden op de rol van de gebouwde omgeving. Dit project onderzoekt juist hoe de fysieke leefomgeving kan bijdragen aan het welzijn van mensen en hoe ruimtelijke interventies kunnen helpen bij het omgaan met gevoelens van eenzaamheid.

Samen met praktijkpartners en kennispartners uit zes Europese landen met een combinatie van expertise op het thema eenzaamheid en de fysieke leefomgeving doen we hier onderzoek naar.

Projectdoelstelling

Het I BELONG-project heeft drie centrale doelstellingen:

  1. Inzicht vergroten: We onderzoeken hoe de gebouwde omgeving en eenzaamheid samenhangen en via welke mechanismen deze relatie verloopt.
  2. Ontwikkelen van interventies: Op basis van het onderzoek ontwikkelen en testen we ruimtelijke interventies die kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid onder jongeren.
  3. Europees consortium opbouwen: We werken samen met partners uit zes Europese landen om kennis te delen en een sterk netwerk op te bouwen rondom het thema eenzaamheid en de leefomgeving.

Periode

Het onderzoeksproject loopt van 1 februari 2025 tot en met 31 februari 2027.


Partners

Daarnaast werken we nauw samen met praktijkpartners en kennisinstellingen uit verschillende Europese landen, die hun expertise rondom eenzaamheid en de gebouwde omgeving inbrengen.

Dit project wordt medegefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).


Contact

Bent u geïnteresseerd om mee te werken of meer te weten te komen over dit project? Neem dan contact met ons op. We staan open voor samenwerking met interne medewerkers, relevante onderzoekspartners en werkveldpartners in de Brainportregio en daarbuiten. Samen kunnen we de strijd tegen eenzaamheid aangaan en een omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt.

Foto van persoon

Dr. Ir. P.E.W. (Pauline) van den Berg

Foto van persoon

Dr. E.C. (Eric) Schoenmakers

Senior onderzoeker