Sprint naar content
Project

Het FORSEE project

Het FORSEE (videomonitoring FOR early Signaling of adverse EvEnts) project: de slimme camera moet onverwachte complicaties terugdringen.

Doel

Dit project onderzoekt het continu (24 uur) monitoren van de cardiorespiratoire status van een patiënt met een videobased monitorsysteem (VBMS). Deze slimme camera heeft als doel achteruitgang van vitale functies te monitoren en te voorspellen, om zo vroege interventies mogelijk te maken en daarbij mogelijk levens te redden. Wij onderzoeken de ervaringen en verwachtingen van patiënten en professionals van het videobased monitoringsysteem, de slimme camera die vitale functies meet bij de patiënt.

Sfeerafbeelding Fontys

Wat is Forsee?

Wie ooit in het ziekenhuis lag, herkent het: verpleegkundigen en artsen aan je bed die regelmatig je vitale functies komen checken. Dat vraagt veel van patiënten en ziekenhuismedewerkers. Het doel van het FORSEE-project is om de monitoring voor patiënten comfortabeler en effectiever te maken en de werkdruk in de zorg te verlichten. Effectievere monitoring gaat helpen om op de reguliere verpleegafdeling klinische achteruitgang eerder vast te stellen waarna door tijdige behandeling grotere problemen kunnen worden voorkomen. Bestaande bewakingsapparatuur met vele plakkers en snoeren, zoals gebruikt op de intensivecare, is ongeschikt voor deze afdelingen, waardoor verpleegkundigen nu een paar keer per dag handmatig controles van vitale parameters moeten doen. 

Het FORSEE-project ontwikkelt een videomonitoringsysteem dat met een slimme camera hartslag en ademhaling detecteert. Ook andere functies kunnen daaraan toegevoegd worden, zoals detectie van hartritmestoornissen of wanneer een patiënt uit bed valt. Een verpleegkundige hoeft dit zo niet meer handmatig te doen en er is continue controle in plaats van om de paar uur. Groot voordeel is dat vitale veranderingen in gezondheidstoestand bij de patiënt direct gesignaleerd en opgepakt kunnen worden.      

Hoe werkt het?

Bij iedere hartslag is een klein kleurverschil te zien in het gezicht (“micro-blozen”) en bij iedere ademhaling beweegt de borstkas, dat kan worden gemeten met de camera. Voor metingen in het donker wordt een infraroodlamp gebruikt. Daarnaast wordt een warmte (thermische) camera gebruikt, waarmee waar mogelijk ook koorts mee kan worden gemeten. 

Het systeem wordt op dit moment getest en doorontwikkeld in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en Philips (Eindhoven MedTech Innovation center (e/MTIC) samenwerkingsverband). Het dagelijkse onderzoeksteam bestaat uit een ingenieur, een arts en een verpleegkundig specialist. Door deze samenwerking van ontwikkelaars en eindgebruikers vanaf de start van het project, is het de bedoeling om een zo bruikbaar mogelijke zorgtechnologie te ontwikkelen voor de klinische praktijk. 

Ook zorgprofessionals op de werkvloer en patiënten worden tijdens iedere fase van het onderzoek betrokken middels het “user centered design”. Verwachtingen en eisen worden verzameld en worden direct meegenomen bij de verdere ontwikkeling van de slimme camera. Daarnaast is het FORSEE-project geïntegreerd in verschillende onderwijscurricula binnen het Catharinaziekenhuis, Fontys Hogeschool en de Technische Universiteit Eindhoven. Er zijn verschillende onderzoeksprojecten voor studenten van Fontys, het Catharinaziekenhuis en de Technische Universiteit Eindhoven, zodat studenten al in een vroege fase mee kunnen denken over deze nieuwe zorgtechnologie.

Binnen het FORSEE-project worden drie klinische studies uitgevoerd.

Meer informatie
Meer informatie over het project is hier te vinden.
Output-outcomes van het kwalitatief onderzoek binnen de FORSEE studie van het jaar 2024 vind je hier.

Sfeerafbeelding Fontys

Slimme camera’s houden IC-patiënt in het Catharina Ziekenhuis in de gaten | Foto Catharina Ziekenhuis

Partners

Binnen het FORSEE-project werken we samen met professionals van de Technische Universiteit Eindhoven, het Catharina Ziekenhuis , Philips en Fontys-lectoraat: Decision Support: who CAREs?

Dit onderzoek maakt deel uit van het FORSEE-project gefinancierd door ZonMw, NWO, de Hartstichting en de Nederlandse Cardiovasculaire Alliantie (DCVA) van de financieringsoproep 'Hart voor een duurzame gezondheidszorg'. Medische hulpmiddelen voor vroegtijdige herkenning, preventie en behandeling van hart- en vaatziekten dragen bij aan duurzame gezondheidszorg"

Betrokken onderzoekers

Het FORSEE-team bestaat uit artsen en verpleegkundigen van het Catharinaziekenhuis, onderzoekers van Fontys Hogeschool en Philips en uit ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven. Samen bundelen zij hun krachten om de videotechnologie naar de patiënt te brengen om zo in de toekomst de zorg te kunnen verbeteren.

Cindy Verstappen (1,2), Iris C. Cramer (2), Rik J.C. van Esch (2), Jan Bergmans (2), Sander Stuijk (2), Marcel van ’t Veer (1), Leon Montenij (1), Svitlana Zinger (2), Lukas Dekker (1,2), R. Arthur Bouwman (1,2), Angelique Dierick (1,4)

Affiliation:

1. Catharina Hospital, Eindhoven, The Netherlands
2. Eindhoven University of Technology, Eindhoven, The Netherlands
3. Philips Research, Eindhoven, The Netherlands
4. Fontys University of Applied Sciences, Eindhoven, The Netherlands

Sfeerafbeelding Fontys


Contact

Foto van persoon

C. (Cindy) Verstappen

Verpleegkundig specialist en onderzoeker bij Catharina Ziekenhuis