Sprint naar content
Project

Self support bij slokdarmkankerpatiënten

De impact van de diagnose slokdarmkanker is groot, omdat de patiënten te maken krijgen met de gevolgen voor hun lichamelijke en voedingstoestand en uiteindelijk voor de levenskwaliteit, vooral tijdens de preoperatieve periode.


Wat houdt het project in?

Slokdarmkankerpatiënten krijgen vaak een zeer intensief behandeltraject aangeboden (chemo-bestraling-operatie) nadat de diagnose is vastgesteld. Zelfmanagement zou de kwaliteit van leven van slokdarmkankerpatiënten kunnen verbeteren, omdat hierdoor patiënten een actieve rol in hun zorgproces krijgen, en op een andere wijze leren omgaan met hun ziekte, behandeling en de consequenties daarvan. Zelfmanagement is echter een uitdaging en ondersteuning is zeer noodzakelijk. Een digitale zelfmanagementondersteuning zou een oplossing kunnen zijn. Daarbij is er de vraag naar nieuwe kennis ver de ervaringen en behoeften van zelfmanagement ondersteunende zorg van patiënten met potentieel geneesbare slokdarmkanker die gepland zijn voor een operatie om hun voorkeuren ten aanzien van digitale zelfmanagementondersteuning te onderzoeken.

Projectdoelstelling

Met dit promotieonderzoek willen we: De effectiviteit onderzoeken van digitale zelfmanagement ondersteunende interventies in het zorgplan van patiënten met kanker. Het resultaat van een web-based zelfmanagementinterventie voor patiënten met slokdarmkanker in de pre-operatieve fase evalueren. Onderzoeken van de (digitale) behoeften en behoeften aan zelfmanagement ondersteuning van patiënten met slokdarmkanker in de pre- en (post) operatieve zorg.

Resultaten

Aan het einde van het promotieonderzoek is er een beter begrip van de (digitale) behoeften en behoeften en zelfmanagement ondersteuning van patiënten met slokdarmkanker tijdens de pre- (en post) operatieve zorg.

Aanpak

Middels een mix van kwalitatief en kwantitatief onderzoek wordt inzicht verkregen in de ervaringen en behoeften van patiënten met potentieel geneesbare slokdarmkanker ten aanzien van zelfmanagement en de toegevoegde waarde van digitale zelfmanagementtools daarbij.

Consortium

Prof. Dr. Hanneke van Laarhoven (AMC) en prof. Dr. Joep Teijink als promotoren en Dr. Grard Nieuwenhuijzen en Dr. Angelique Dierick als co-promotoren.

Contact

Foto Danielle Adriaanse

Dr. D.J.M. (Danielle) Adriaanse

Docent-onderzoeker