Sprint naar content
Project

Clic-it

In dit project onderzoeken we hoe leergemeenschappen bijdragen aan het leren, samenwerken en innoveren van huidige en toekomstige medewerkers. We ontwikkelen methodes en hulpmiddelen om dit proces verder te verbeteren. Op deze manier kunnen we ons beter voorbereiden op de digitale transformatie en innovatie sneller realiseren.

Wat houdt het project in?

Digitale technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, veranderen in snel tempo hoe we leven en werken. Ze bieden innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen, maar stellen tegelijkertijd hoge eisen aan de vaardigheden en kennis van huidige en toekomstige werknemers. Wie zich niet voldoende aanpast aan deze ontwikkelingen, kan te maken krijgen met nadelige gevolgen, zoals een digitale kloof, economische achterstanden voor organisaties en beperkte vooruitgang in het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken.

Om deze uitdagingen aan te pakken, richt ons onderzoek zich op leergemeenschappen die bijdragen aan digitale transformatie. We bestuderen en analyseren bestaande en zich ontwikkelende netwerken om beter te begrijpen hoe ze leren, samenwerken en innoveren van medewerkers kunnen bevorderen. Op basis hiervan ontwikkelen we methoden en tools om deze gemeenschappen effectiever te ondersteunen. Zo kunnen individuen en organisaties vooroplopen in het digitale tijdperk, en stimuleren we snellere en efficiëntere innovatie.

Doel van het project

Werkpakket 1 “Ontwerp van Leergemeenschappen ter bevordering van de digitale transformatie” richt zich op het verbeteren van de organisatie, facilitering en ondersteuning van leergemeenschappen om digitale transformatie te versnellen. Leergemeenschappen verschillen in grootte, deelnemerskenmerken, en de manier waarop samenwerking, leren en innovatie worden ondersteund.

Dit project gebruikt een ‘realist-evaluation’ aanpak om de onderliggende werkmechanismen bloot te leggen, met als doel de ontwerp- en evaluatieprocessen van leergemeenschappen te verbeteren. Deze inzichten helpen bij het herontwerpen van leergemeenschappen om de kennis en vaardigheden van deelnemers te ontwikkelen en bij te dragen aan de digitale transformatie binnen hun organisaties.

De kernvraag is: Welke contexten en mechanismen sturen de digitale transformatie door leergemeenschappen en hoe kunnen deze inzichten helpen bij het formuleren van richtlijnen voor het ontwerpen.

Partners

Saxion, Windesheim, UT, Hanzehogeschool; 13 Leergemeenschappen, 11 kennispartners (waaronder Katapult, SER en TechYourFuture)

Periode

September 2022- augustus 2026

Subsidieverstrekker

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)


Partners

Daarnaast: 13 leergemeenschappen (waaronder
het Fontys InnovationLab), 11 kennispartners (waaronder Katapult, SER en TechYourFuture)

Contact

Foto van persoon

P. (Peter) Bos

Docentonderzoeker