Op zoek naar het ontwikkelpotentieel van de opvolger in het familiebedrijf
Hoe kun je zo goed mogelijk regelen dat je familiebedrijf in goede handen is bij degene die het overneemt? Voor veel familiebedrijven vaak een enorme uitdaging, omdat er behalve bedrijfsbelangen ook familiebelangen meespelen. Een zorgvuldig opvolgingsproces is dan ook cruciaal, met oog voor een goede match tussen de kenmerken van de persoon en van de organisatie.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
Voor het identificeren van de opvolger in het familiebedrijf wordt doorgaans gekeken naar motivatie (willingness) en vermogens (ability) van de opvolger. Het ontwikkelpotentieel van de opvolger komt hierbij nog niet aan bod, terwijl inzichten vanuit talentmanagement laten zien dat intrapersoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren van grote invloed zijn op de prestaties van een individu. Talentgericht werken kan bijdragen door een meer compleet beeld van de potentiële opvolger te schetsen, maar ook van zijn of haar ontwikkelpotentieel voor de toekomst.
Projectdoelstelling
Door het combineren van inzichten vanuit strategisch talentmanagement en de familiebedrijfskunde willen we een meer complete en integrale aanpak ontwikkelen die ondersteunend is bij het proces om te komen tot de meest passende opvolger in het familiebedrijf. Op basis van literatuuronderzoek en twintig interviews met ondernemers die recent hun ouder(s) hebben opgevolgd in het familiebedrijf, brengen de onderzoekers in kaart op welke wijze persoonlijke kenmerken en omgevingsfactoren het ontwikkelproces van de opvolger beïnvloeden.
Periode
Najaar 2023 – najaar 2024
Subsidieverstrekker
Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA via de KIEM-regeling.
Partners
Het lectoraat Familiebedrijven van hogeschool Windesheim (penvoerder) werkt in dit project samen met het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys, De Nieuwe Traditie, ’t Hart Talentontwikkeling en het Nederlands Gilde van Familiebedrijfsspecialisten.