Sprint naar content
Onderzoeksprogramma

IMAGINE

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert in een nieuw innovatielab voor radiotherapie en radiologie: IMAGINE. Fontys levert binnen dit onderzoeksprogramma een bijdrage aan de ontwikkeling van een set van competenties voor de laborant van de toekomst.

Wat houdt het project in?

De Nederlandse kankerzorg staat voor grote uitdagingen: het aantal patiënten zal naar verwachting stijgen van 800.000 in 2022 naar 1,4 miljoen in 2031. Dit zorgt voor toenemende kosten en personeelstekorten. Het IMAGINE-project wil deze uitdaging aanpakken door te focussen op beeldgestuurde interventies (IGI). Dit houdt in dat geavanceerde beeldtechnologie wordt geïntegreerd in de kankerzorg, vergelijkbaar met hoe GPS onze mobiliteit heeft veranderd. Door tijdens behandelingen precies te kunnen zien wat er gebeurt, zorgt IGI voor meer precisie en effectiviteit, met minder bijwerkingen en een snellere hersteltijd. Dit vermindert de druk op de schaarse zorgmiddelen.

De 16 publieke en private partners zullen zij aan zij werken in een levendig open innovatielab in het UMC Utrecht. Daar delen AI-ontwikkelaars, beeldwetenschappers, methodologen, innovatie-experts, ingenieurs, artsen en patiënten kennis, middelen en ideeën om de nieuwste beeldvormende en beeldgestuurde technologieën uit te vinden en te implementeren.

Placeholder for Fontys video
Fontys gaat aan de slag met onderzoek naar welke competenties de laboranten van de toekomst nodig hebben om deze innovatieve zorg te leveren.

Uitdagingen

IMAGINE richt zich op twee belangrijke uitdagingen:

Nieuwe behandelmethoden met beeldsturing ontwikkelen
De huidige besturing van deze technieken wordt veel door mensen gedaan, wat tijd kost en vaardigheden vereist. IMAGINE wil hier verandering in brengen door kunstmatige intelligentie (AI) te integreren, zodat behandelingen grotendeels automatisch kunnen verlopen en beter worden afgestemd op de individuele patiënt.

Nieuwe samenwerkingsmodellen ontwikkelen
Nederland loopt voorop in beeldtechnologie en IGI, maar een gebrek aan samenwerking tussen verschillende partijen belemmert verdere ontwikkeling. IMAGINE wil dit oplossen door een publiek-privaat partnerschap op te richten, waarin academische ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven zoals Philips en Elekta samenwerken. Ze zullen in UMC Utrecht een innovatiecentrum opzetten dat zich richt op beeldgestuurde radiotherapie voor kanker. Het project streeft naar nauwe samenwerking tussen wetenschap en industrie om innovatie te versnellen en beter af te stemmen op de klinische behoeften.

Fontys

Angelique Dierick, lector Decision Support: who CAReS? en betrokken bij het project, is enthousiast: “De participatie van Fontys MBRT in het onderzoeksconsortium is heel erg geweldig. Fontys draagt met onderzoek bij aan de ontwikkeling van een set aan competenties voor de laborant van de toekomst. Tevens wordt nagedacht over een effectieve vorm van samenwerking met professionals. We werken hierin nauw samen met de Haagse Hogeschool, die zich zal richten op patiënten participatie in het ontwerp en het leveren van innovatie zorg.”

Resultaat

Met IMAGINE willen de partners bereiken dat:

  • Kankerpatiënten sneller toegang krijgen tot de nieuwste beeldgestuurde behandelingen.
  • Kankerpatiënten vaker een minimaal invasieve behandeling kunnen krijgen (in plaats van een operatie).
  • De gezondheidszorg minder druk zal ervaren: de beeldgestuurde therapieën worden in dagbehandeling gegeven, dus zijn er hopelijk minder OK's, IC's en zorgprofessionals nodig.
  • De zorgkosten lager zullen zijn.

In het nieuws

Luister naar een podcast met Angelique Dierick, als Fontyslector direct betrokken bij het onderzoeksprogramma IMAGINE.


Partners

Ziekenhuizen

De deelnemende ziekhuizen zijn UMC Utrecht, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Radboud UMC en Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Hogescholen

Aan IMAGINE nemen ook diverse hogescholen deel om zo de zorgprofessional van de toekomst gerichter op te kunnen leiden. Het gaat daarbij niet alleen om radiolaboranten of ander zorgpersoneel, maar ook om bijvoorbeeld ingenieurs en andere technici die nodig zijn om bijvoorbeeld apparatuur en software te bedenken of te verbeteren. De MBRT-opleiding van Fontys Hogeschool en de opleiding HBO-V van De Haagse Hogeschool doen mee aan IMAGINE. Vanuit Hogeschool Utrecht participeren twee lectoraten, die gespecialiseerd zijn in praktijkgericht onderzoek rondom AI en Life Sciences en Smart Systems.

Binnen Fontys

Vanuit Fontys Hogeschool zijn Fontys Paramedisch, het lectoraat Decision support: who CAREs? en Fontys Centre of Expertise Health partner in IMAGINE.


Contact

Foto van persoon

Dr. A.T.M. (Angelique) Dierick- van Daele

Lector Decision Support: Who CAREs?