Sprint naar content
Project

SmartScan

SmartScan: Een nieuwe manier van werken voor het aanmeten van ortheses (uitwendige hulpmiddelen) van de voet. 

Wat houdt het project in?

Ontwikkeling van een nieuw (aan)meet device: SmartScan. SmartScan maakt het mogelijk objectief data te verzamelen over geometrie en positie van het aangedane lichaamsdeel (zoals de voet) tijdens het aanmeetproces.

Huidige manier van werken

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft voet- of enkelproblemen. Een deel daarvan is gebaat bij een hulpmiddel, een Enkel-Voet-Orthese (EVO). Het ontwerpen van dit hulpmiddel is een complex en dynamisch proces en gebeurt nu meestal met een gipsafdruk. De voet wordt omwikkeld met gipsverband en tijdens het hardingsproces brengt de behandelaar de gewenste vorm of stand van de voet aan. De behandelaar vormt met zijn handen wat hij in zijn hoofd bedenkt; een proces dat afhangt van de kennis en ervaring van de behandelaar.

Nieuwe manier van werken

Met project SmartScan richten de onderzoekers zich op een nieuwe manier van werken. Met behulp van ‘slimme handschoenen’ met sensoren wordt -voor het eerst- een volledig digitaal beeld verkregen van de voet vanuit de handen van de orthopedisch (schoen)technoloog. De behandelaar drapeert de handschoenen over de voet heen. De sensoren meten precies waar de vingers zich in de ruimte bevinden. Ook de kracht waarmee een behandelaar de voet indrukt wordt vastgelegd. Met deze 2 aspecten (positie en druk) heb je de gekwantificeerde data die je wilt hebben om een ontwerp van een nóg beter op maat gemaakt hulpmiddel te maken.

Het onderzoek naar dit high-tech instrument heeft 2 doelen: 

 1. Het methodisch expliciteren en valideren van de impliciete kennis die behandelaars hebben.
 2. Het vernieuwen van het aanmeetproces.

Voordelen

De gipsafdruk van de voet wordt met deze nieuwe methode vervangen door een digitale weergave van de geometrie van de voet. Hierdoor wordt collegiale consultatie mogelijk en kunnen beelden -ook op afstand- digitaal vergeleken worden. Op termijn levert de nieuwe methode een flinke kostenbesparing op, omdat er minder sprake is van ‘trial and error’ (het aanmeten gaat in één keer goed). Het is ook een patiëntvriendelijkere methode, omdat het tijdrovende traject van het gipsen achterwege kan blijven. Door digitaal te meten heb je bovendien inzicht in hoe de situatie voorheen was en wat de wijzigingen gaan zijn. Het is ook een milieuvriendelijke innovatie, gezien de tonnen gips die door de huidige werkwijze jaarlijks bij het chemisch afval belanden. Nog een milieuaspect: door de orthese te maken met een 3D-printer, blijft er geen restmateriaal over.

Doordat je meer inzichtelijk krijgt wat er daadwerkelijk gebeurt, wordt de ambachtelijkheid van het beroep orthopedisch schoentechnoloog als het ware objectiever. Software speelt daarbij een belangrijke rol, want met de data die verzameld worden kan een gerichter ontwerp gemaakt worden van een orthese.

Video

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Omroep Brabant - Zorg voor morgen: '3D in de zorg' (okt. 2016)

Kennisteam

Foto van persoon

F.C. (Fred) Holtkamp

Docent-onderzoeker

Foto van persoon

Dr. ir. R.G.A.(Rens) Brankaert

Lector Warm technology and design (onderdeel van lectoraat HIT)

Partners

 1. i.o.
 2. Nimco
 3. PLT
 4. Footmill
 5. Loopvisie
 6. Wittepoel
 7. Schiedoen
 8. Acknowledge

Publicaties

 • Holtkamp F. C, Hoof van J. (2017) Smart“-Handschuh ermöglicht digitale Abformung mit manueller Korrektur, Foot & Shoe: The International Journal for Foot Orthotics.
 • Kars C., Holtkamp F., Extended developments in the orthopaedic engineering curriculum in the Netherlands, how to educate the next generation Prosthetists, orthotists, and Pedorthists. Conference Proceedings SIP SA 2017 389
 • Holtkamp F. C., van Hoof J.(2017) Smart glove: a new approach to the digital integration of proprioception during the casting process of orthotic devices. Orthopaedie Schue Techniek.
 • Holtkamp F., van Hoof J. Smart glove: a new approach to the digital integration of proprioception during the casting process of orthotic devices. ISHIC 2017.


  Contact

  Foto van persoon

  F.C. (Fred) Holtkamp

  Docent-onderzoeker
  Foto van persoon

  G.J.M. (Geert-Jos) van der Maazen

  Docent-onderzoeker