Brenda Breukers
Cohort: Afgestudeerd in 2020
Functie: Beleidsmedewerker Academic Careers
Organisatie: UMC Utrecht, afdeling Research Office
Afstudeerproject: De acceptatie van technologie in de operatiekamer in een ziekenhuis
Huidige werk
Sinds ongeveer een half jaar werkt Brenda met veel plezier als beleidsmedewerker bij het Research Office (RO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). De taken van het RO zijn gericht op het strategisch adviseren over en het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van het wetenschapsbeleid en het adviseren en ondersteunen van onderzoekers in het verkrijgen van financieringsmogelijkheden. “Er zijn ongeveer 1600 wetenschappelijk onderzoeksmedewerkers die we helpen met allerlei zaken”, vertelt Brenda. Brenda werkt met ongeveer 30 collega’s, veelal zijn haar collega’s ook zelf gepromoveerd, maar ook mensen met een master in Bedrijfskunde of Filosofie. Brenda is veel bezig met bestaand beleid herzien, het coördineren van benoemingsprocedures en het opstellen en controleren van documenten voor de onderzoekers die bijvoorbeeld promoveren, benoemd worden of in aanmerking willen komen voor een wetenschapsprijs. Dat Brenda voor de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) een MBO juridische dienstverlening heeft afgerond komt daarin goed van pas. Ook de master Filosofie, welke ze na TP heeft afgerond, is een goede voorbereiding geweest voor het werk wat ze nu doet.
Het heeft haar geleerd beargumenteerd te schrijven en te conceptualiseren. Van haar TP opleiding heeft ze vooral een basishouding en attitude meegenomen. Ze lacht: “TP heeft me geleerd een goed mens te zijn voor mezelf en voor anderen.”
Werkgroep Inclusiviteit en Diversiteit
Dat goed willen doen kan Brenda kwijt in de werkgroep waar ze sinds kort bij betrokken is bij het UMCU. Deze werkgroep houdt zich bezig met inclusiviteit en diversiteit binnen het onderzoek. Brenda legt uit dat de pas opgezette werkgroep vooralsnog bezig is met dit thema onder de aandacht brengen bijvoorbeeld met lezingen en sociale bijeenkomsten, om zo de doelgroep bijeen te krijgen. De werkgroep streeft ernaar zowel de inhoud van de onderzoeken meer divers en inclusief te maken, alsook de groep onderzoekers zelf. Zo wordt de onderzoeker gevraagd of zij in het doen van hun onderzoek rekening houden met verschillende doelgroepen. In de medische wereld is de norm vaak de ‘witte man’. Er is nu gelukkig steeds meer aandacht voor de genetische verschillen tussen mannen en vrouwen, maar op etnisch vlak valt nog veel winst te behalen. Dit is volgens Brenda noodzakelijk omdat diversiteit is gevonden in het genetisch pallet tussen etniciteiten en dat vraagt om toegepast onderzoek en toegespitste behandelmethode om zo de juiste zorg te kunnen bieden.
Brenda vertelt dat er speciaal voor vrouwen nu ook een premie is, de Aspasia premie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) looft deze premie speciaal uit aan vrouwelijke onderzoekers. “Het gaat dan niet zomaar om de eerste de beste”, legt Brenda uit. “Het zijn alleen de excellente, vrouwelijke onderzoekers die hiervoor in aanmerking komen.” Hoewel ze hoopt dat het RO op termijn ook de andere onderzoekers weet te vinden, spreekt excellentie Brenda persoonlijk aan en komt dat ook een aantal malen terug in het interview. Brenda is iemand met ambities en zal niet snel genoegen nemen met gewoon voldoende. “Het is belangrijk om jezelf te blijven verwonderen en excelleren”, zegt ze.
Master Filosofie
Brenda heeft een opvallende en ambitieuze studieloopbaan achter de rug. Ze heeft het MBO (juridische dienstverlening), het HBO (Toegepaste Psychologie) en daarna de universiteit afgerond. Ze heeft op Tilburg University een master Filosofie afgerond. Deze master paste goed bij haar. “Het heeft me geleerd goed te beargumenteren, om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen.” De master bracht haar diepgang.
Haar thesis over de waarde van fictieve literatuur (of beter: fantasy fiction) had een eenvoudige doch belangrijke conclusie, namelijk dat het vermogen om te leren afhankelijk is van iemands attitude ten opzichte van het onderwerp. Mensen die bijvoorbeeld fantasy verhalen op voorhand afwijzen, sluiten zich daarmee, volgens haar, dus ook af van de leerpotentie.
Bij de vraag of na haar studieloopbaan van MBO tot Master er ook nog een PhD in het verschiet zit, geeft Brenda aan dat die kans aanwezig is. De reden is dat ze op zoek blijft naar diepgang en relevantie.
Ervaringen TP
Brenda is heel positief over haar tijd bij TP. Ze kwam jong en vanuit een boerendorp binnen, zegt ze en leerde zichzelf kennen binnen TP. “Zowel interessant als confronterend”, omschrijft ze haar tijd bij TP. Naast allerlei menselijke vaardigheden heeft ze ook veel kennis en theorie geleerd. TP heeft haar verder goed voorbereid voor de master Filosofie die ze later is gaan doen. “Het heeft me bijvoorbeeld geleerd hoe ik een objectief stuk schrijf, door bijvoorbeeld nooit in de ik-vorm te schrijven en het bij de feiten te houden”, geeft ze aan.
Afstuderen Lectoraat Mens en Technologie
Via het lectoraat Mens en Technologie kwam Brenda terecht in Amersfoort, bij de Amfors Groep. Een sociale werkplek die een nieuwe robotarm aangeschaft had. Brenda’s onderzoek stond in teken van het onderzoeken en adviseren over hoe de robotarm het beste op de werkvloer geïmplementeerd zou kunnen worden. Hoewel de robotarm al in de fabriek stond, was er van de implementatie-fase nog geen sprake. Dit had mede te maken met de interne communicatie en hiërarchische cultuur. De medewerkers, die met de robotarm aan het werk zouden gaan, werden helemaal niet meegenomen in de aankomende veranderingen, zoals de robotarm. Dus het thema van Brenda’s onderzoek switchte van het creëren van draagvlak voor de technologische implementatie naar de verbetering van de interne communicatie. Haar afstudeeropdracht verschoof van overwegend Technologie, naar veelal Mens.
“Neem nooit genoegen met gewoon oké.”
Tip TP studenten
Haar tip aan alle huidige en net afgestudeerde TP studenten is duidelijk: “Neem nooit genoegen met gewoon oké.” Brenda geeft het voorbeeld dat ze na haar afstuderen bij TP ergens kwam te werken waar ze al gauw niet voldoende uitgedaagd werd. Ze heeft toen ontslag genomen en is de master Filosofie gaan doen. “Elk moment is hét moment om te excelleren, zowel tijdens je studie, in je werk als in je dagelijks leven.”
Auteur: Tina ten Bruggencate