Sprint naar content
Alumnus

Lisa Peters

Cohort: Afgestudeerd in 2014

Functie: Intern projectleider

Organisatie: Laboratorium voor de Toegepaste Psychologie (LTP)

Afstudeerproject: Hoe kan de Nebula binnen Revalidatiecentrum Blixembosch optimaal worden ingezet bij de behandeling van kinderen met cerebrale parese?

Huidige werk
Lisa moet even nadenken over de officiële naam van de functie die ze heeft (interne projectleider) bij LTP. Gedurende het gesprek blijkt ook wel dat ze zoveel verschillende dingen doet dat er moeilijk een naam op te plakken is. Een passende naam voor haar functie zou zijn 'duizendpoot’ of ‘spin in het web’.

Sfeerafbeelding Fontys

Lisa werkt al meer dan acht jaar bij LTP en is vaak met honderd dingen tegelijk bezig. Een taak die grotendeels op haar bordje ligt is het plannen en organiseren van locatie dagen of gamified assessments. “Laatst hadden we er een voor de Sligro.” Lisa vertelt dat op zo’n dag op een speelse manier geschikte kandidaten worden gezocht voor in dit geval een traineeship bij de Sligro. De kandidaten voor het traineeship worden op die dag aan een aantal assessments blootgesteld. “Ze moeten bijvoorbeeld een pitch geven, rollenspelen doen en ontsnappen uit een escaperoom”, legt Lisa uit. Tijdens de dag worden diverse opdrachten uitgevoerd en uiteindelijk wordt gekeken wie de meest geschikte kandidaten zijn voor het traineeship. Afstemming met de klant is dan erg belangrijk. Lisa heeft dan ook veel contact met de klant, in dit geval de Sligro, over de invulling van het programma, maar ook over de competenties waarover de kandidaten moeten beschikken.

Een ander groot project van Lisa op dit moment is met de LSR, de Landelijke Selectie Rechters. LTP is verantwoordelijk voor de screening en assessments van toekomstige rechters. “Ik kijk dan bijvoorbeeld naar de jaarplanning, wanneer zijn de sollicitatiegesprekken, wanneer worden de psychologische tests afgenomen.” Er is een uitgebreid aannameproces en Lisa moet zorgen dat dit allemaal vlekkeloos verloopt. “Het is een hoop plannen en organiseren”, vertelt Lisa. Gelukkig is dat iets wat ze graag doet en waar ze goed in is.

Andere grote klanten waar Lisa veel mee samenwerkt zijn De Nederlandse Bank (DNB), KPMG, Ernst & Young en ook Fontys Hogeschool.

Sfeerafbeelding Fontys

LTP
LTP is een Psychologisch HR adviesbureau, wat al meer dan 95 jaar bestaat. “Oorspronkelijk is LTP een afsplitsing van de Vrije Universiteit”, vertelt Lisa. Ze legt uit dat LTP twee belangrijke hoofdtaken heeft. Het eerste is het afnemen van assessments voor voornamelijk ontwikkelvraagstukken, dit gebeurt onder de naam LTP. Het tweede is de veiligheidstak of de Safety assessments, dat doen we onder de naam TestNed. Lisa legt uit wat deze laatste tak inhoudt. “Voor veel beroepen zoals BOA’s, buschauffeurs, NS- en ProRail personeel en politieagenten,

voeren wij een assessment uit, om bijvoorbeeld te kijken naar iemands reactiesnelheid en nauwkeurigheid.” LTP is hiermee de marktleider op het gebied van wettelijke veiligheidskeuringen en assessments voor veiligheidskritische functies. Lisa geeft aan dat het om motorische vaardigheden gaat, maar ook om bijvoorbeeld sociale skills als omgaan met weerstand en agressie.

Naast de Safety tak houdt LTP zich bezig met het uitvoeren van assessments. Er zijn pakweg twee soorten assessments, selectie- en ontwikkelassessments. Een selectie assessment wordt ingezet als de meest geschikte kandidaat voor een vacature wordt gezocht. Een ontwikkelassessment kan worden ingezet bij bijvoorbeeld de volgende vraagstukken: Is de beoogde kandidaat in staat om de voorliggende opdracht op de gewenste wijze te vervullen, geplaatst tegen de huidige organisatiecontext? Kan dit lid uit het senior managementteam de stap maken naar de executive board?

“Op deze krappe arbeidsmarkt voeren we vooral ontwikkelassessments uit en minder selectie-assessments.” Lisa legt dit verder uit: “Een selectie-assessment uitvoeren kost tijd en een bedrijf wil niet het risico nemen dat de kandidaat een andere baan krijgt in die tijd.” Bedrijven kiezen dan vaak om als de medewerker al in dienst is een assessment uit te voeren en niet van tevoren.

Elk assessment bestaat uit drie onderdelen. Op basis van deze drie onderdelen wordt een rapport opgesteld met kwaliteiten en kansen van elke kandidaat. Het eerste onderdeel is het afnemen van psychologische tests, zoals persoonlijkheids-, drijfveren-, integriteits- en capaciteitentests. Lisa is trots op de kwaliteit van de tests die LTP in haar assortiment heeft. “Omdat we een afsplitsing zijn van de Vrije Universiteit zit het wel goed met de wetenschappelijke onderbouwing, met dingen als betrouwbaarheid en validiteit.” Het tweede onderdeel van het assessment is het uitvoeren van rollenspelen. En als laatste onderdeel is er het interview met de kandidaat.

Met betrekking tot de assessments is Lisa vooral bezig met het begeleiden van de kandidaten. “Ze zijn vaak zenuwachtig en ik stel ze dan op hun gemak.” Lisa zorgt er ook voor dat de kandidaat uitleg krijgt over het assessment en dat het assessment goed verloopt. Soms is ze ook acteur in een rollenspel. “We maken gebruik van professionele acteurs, maar bij wat lichtere rollen, heb ik ook wel eens in een rollenspel gespeeld.”

Onderscheid HBO en WO
In de wereld van de Arbeids- en Organisatiepsychologie wordt er nog steeds onderscheid gemaakt tussen HBO en universitair opgeleide psychologen. Grote werving en selectiebureaus zoals GITP en LTP hebben voornamelijk WO geschoolde psychologen in dienst. Zij zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de assessments en de advisering. “Ik mag bijvoorbeeld een aantal dingen niet doen omdat ik Toegepaste Psychologie heb gedaan.” Zo geeft Lisa aan dat zij de interviews niet mag afnemen bij de kandidaten. Ook het schrijven van de rapporten ligt bij de WO geschoolde psychologen. Helemaal terecht voelt dit niet altijd voor Lisa. Uiteindelijk is juist gespreksvoering iets waar een HBO TP'er sterk in is. Lisa ziet niet dat deze waardering van HBO TP'ers snel gaat veranderen. “Klanten willen toch vaak NIP geregistreerde psychologen.”

Toch raadt Lisa afgestudeerde TP'ers wel aan om te solliciteren bij LTP. Alleen niet elke TP'er is volgens Lisa geschikt. “Een goede werkhouding is belangrijk, je mag niet slordig zijn,” zegt Lisa. Bij LTP werken voornamelijk energieke, consciëntieuze mensen. “We zijn erg gericht op samenwerking en we staan open voor nieuwe dingen.” Lisa werkt in een klein, maar hecht team van negen collega’s in de vestiging van LTP in Eindhoven. Ze werkt ook veel samen met de collega’s van de andere LTP vestigingen in Rotterdam, Amstelveen (hoofdkantoor) en Groningen.

Ervaringen TP
“Een waardevolle opleiding,” zo beschrijft Lisa de opleiding Toegepaste Psychologie. Lisa vond vooral de kennis en theorieën over menselijk gedrag heel interessant. Zo verslond ze de studieboeken. Lisa lacht: “Ik was die nerd die in de vakantie de studieboeken zat te lezen.” Het boek over Arbeids- en Organisatiepsychologie, maar ook inleiding in de psychologie vond ze het meest boeiend.

Naast de kennis en theorieën vond Lisa de docenten heel betrokken. Ze heeft goede herinneringen aan een aantal docenten: docenten die haar inspireerden en enthousiasmeerden. Maar ook docenten die streng waren en gestructureerd, konden op haar waardering rekenen.

Ze heeft in de opleiding veel geleerd van het samenwerken in projectgroepen. En het zal niemand verbazen dat Lisa dan vaak de kartrekker in zo’n projectgroepje was. Het liefst werkte ze samen met gelijkgestemden, namelijk gemotiveerde en hardwerkende medestudenten. Consciëntieus zijn is een eigenschap die Lisa zelf heeft en die ze ook in anderen waardeert.

“Probeer uit wat je leuk vindt en focus je dan daarop.”

Lectoraat Mens en Technologie
Lisa beschrijft haar afstudeertijd als: “Misschien wel mijn mooiste tijd bij TP.” Ze vond het fijn om kennis op te doen, maar ook om deze in de praktijk toe te passen. Haar afstudeerproject deed ze naar de Nebula. De Nebula is een interactieve muur die met licht reageert wanneer je de muur aanraakt. De muur heeft een hoge voelwaarde, waardoor het fijn voelt om aan te raken, en kan mooie en subtiele effecten geven. Lisa onderzocht hoe de Nebula binnen Revalidatiecentrum Blixembosch optimaal ingezet kon worden bij de behandeling van kinderen met cerebrale parese.

Tips
Een tip die Lisa heeft voor TP studenten is dat je niet moet wachten met zoeken naar je droombaan tot na je studie, maar dat je tijdens je studie al goed moet gaan nadenken wat bij je past. “Probeer uit wat je leuk vindt en focus je dan daarop,” zegt ze. “Ga ook met docenten praten,” zegt Lisa. "Zij hebben kennis en een netwerk en kunnen je helpen." Ook adviseert ze om een keer een dag mee te lopen bij een organisatie die je leuk vindt. En ze nodigt hierbij de TP'ers uit om een keer bij LTP te komen kijken. “Ze zijn van harte welkom!”

Auteur: Tina ten Bruggencate