Sprint naar content
Alumnus

Karlijn van Veggel

Cohort: 2011 afgestudeerd in 2014

Functie: Scrum Master en Agile Quality Coach

Organisatie: Rabobank

Afstudeerproject: De relatie tussen eenzaamheid en sociale technologie

Huidige werk

Scrummaster Rabobank
Karlijn legt uit dat haar werkgever Sogeti is, een IT detacheerder. Via Sogeti werkt ze bij de Rabobank als Scrum Master en Agile Quality Coach. "Een Scrum Master is een teamcoach, die tevens faciliteert", legt Karlijn uit. Ze doet haar werk als Scrum Master en coach bij de Rabobank sinds een paar maanden, met veel plezier. “Ik begeleid een team van ongeveer 11 mensen, dat zijn allemaal database engineers.” Ze vertelt dat de meeste van deze database engineers hier in Nederland werken, maar sommigen ook in India.

Sfeerafbeelding Fontys

Ondanks deze afstanden en het feit dat de teamleden veelal online werken, geeft Karlijn aan dat het wel echt een team is. “Het team staat als een huis. Ze weten elkaar te vinden als het op werk aan komt”, zegt Karlijn. Voor deze techneuten staat vooral de inhoud van het werk centraal. "De sociaal emotionele kant schiet er nogal eens bij in," vertelt Karlijn, “daar zitten ze niet altijd op te wachten.” Karlijn heeft wel ervaring met deze wat stugge ICT'ers en hoe ze deze zich meer kan laten openstellen. “Ik ben een sociaal dier en ik probeer ze dan wel altijd even te teasen.” Zo geeft Karlijn aan dat ze in het team, waar de inhoud van het werk centraal staat, vaak een vraag poneert als: Hoe was je weekend? Of zoals ze het zelf noemt, de vraag van de dag, dat kan zoiets zijn als “Wat voor bijbaan heb je vroeger gehad?”

Karlijn legt uit dat ondanks dat het werk allemaal goed gaat en ze op inhoud elkaar weten te vinden, dit stukje teambuilding waardevol is. “Zo zijn er onderling soms wat irritaties en dan helpt het dat ze elkaar en ook elkaars cultuur beter kennen.” In het team zitten mensen uit diverse landen en culturen, bijvoorbeeld India en Zuid-Afrika. Door elkaars cultuur te leren kennen, kweek je meer wederzijds begrip en erkenning. Karlijn gebruikt in haar team verschillende werkvormen en kennismakingsspellen hiervoor.

Individueel coachen
Naast haar taak als Scrum Master, coacht Karlijn de teamleden ook individueel. Een keer per 6 weken heeft ze gesprekken met de teamleden over hun voortgang en proces. Karlijn geeft aan dat dit nog in de babyschoenen staat, maar ze kijkt er naar uit om met de teamleden ook individueel de diepte in te gaan.

Sfeerafbeelding Fontys

Rabobank Utrecht
Karlijn gaf al eerder aan dat ze sociaal is en graag mensen om haar heen heeft. Ze probeert dan ook twee keer per week naar de Rabobank te gaan in Utrecht, waar haar team fysiek is gevestigd. “Ik heb het wel een beetje gehad met dat thuiswerken”, geeft ze aan. Ze houdt ervan om haar collega’s in levenden lijve te zien en gezellig te kletsen bij de koffie automaat. In Utrecht spreekt en overlegt ze ook met de ander Scrum Masters van haar afdeling. Naast het team wat ze begeleidt als Scrum Master voelen deze collega’s nog meer aan als haar team. “Dit zijn gelijkgestemden”, zegt ze. Het is een team van zes Scrum Masters die wekelijks met elkaar de planning doornemen en de taken.

De achtergronden van deze Scum Masters zijn erg divers, van bedrijfskundigen tot psychologen. De meesten zijn in ieder geval sociaal, geeft Karlijn aan.

Loopbaan
Na haar studie Toegepaste Psychologie is Karlijn naar Groningen gegaan om een premaster klinische psychologie te gaan volgen. Dat bleek niet helemaal een schot in de roos. Tijdens de opleiding kwam Karlijn erachter dat ze zich liever richt op de gezonde mens. “Klinische psychologie is naar mijn idee mensen teveel in hokjes stoppen en diagnosticeren”, vertelt Karlijn. Dat lag haar niet. Ook was het nogal een schok dat haar eerste college op de universiteit Statistiek was op zeer gevorderd niveau. “Ik begreep er helemaal niks van”, lacht Karlijn. Uiteindelijk stopt Karlijn met deze studie en gaat verder in online studeren aan de open universiteit. Tegelijkertijd begon ze toen ook met een traineeship bij Sogeti. Dat bleek allemaal niet goed te combineren. Karlijn zet de studie op een laag pitje om zich op haar baan te focussen. Ze gaat via Sogeti als Scrum Master aan de slag bij bedrijven als Ziggo, het UWV en Stater. En uiteindelijk belandt ze bij haar huidige baan bij de Rabobank.

Scrum Master zijn vindt Karlijn nog steeds leuk. Het is een sociale baan en dat ligt haar. Maar ze ziet zichzelf dit niet de rest van haar leven doen. "Ik mis het dat ik op inhoud mee kan denken en me ermee kan bemoeien.” Het is soms ook wat abstract en ik zou graag gewoon concreet iets willen maken. Ik ben ook best een idealist”, geeft Karlijn aan. “Soms denk ik bij mezelf, laat ik in een verzorgingstehuis gaan werken, dan kan ik echt wat betekenen.” Voor Karlijn zou bijvoorbeeld werken bij een meer duurzame en maatschappelijk verantwoorde organisatie ook een optie zijn. Karlijn geeft met een stralende blik aan dat haar toekomst sowieso gaat veranderen. Ze is zwanger en in januari 2023 verwacht ze haar eerste kindje.

“Toegepaste psychologie heeft me vooral vaardigheden geleerd, gespreksvaardigheden bijvoorbeeld.”

Ervaringen TP
Karlijn vertelt lachend dat ze voor het eerste tentamen dat ze op de opleiding moest maken een twee behaalde. “Dat was even schrikken!” Vers van de HAVO moest ze echt nog leren hoe ze moest leren en welke informatie belangrijk was voor bijvoorbeeld de toets. Uiteindelijk werd het een pittig eerste jaar, maar behaalde ze haar propedeuse. Daarna ging het een stuk gemakkelijker. En Karlijn maakt nominaal de opleiding af. Haar stage liep ze op een middelbare school waar ze leerlingen begeleidde met huiswerk, maar ook bijvoorbeeld examenvrees trainingen ontwierp en gaf.

“Toegepaste psychologie heeft me vooral vaardigheden geleerd, gespreksvaardigheden bijvoorbeeld. De kennis en feiten die je leert, zakken op een gegeven moment weg", vertelt Karlijn. Karlijn vindt dat het HBO haar veel praktijkvaardigheden heeft geleerd “Het samenwerken in projectgroepen bijvoorbeeld, daar leer je veel van.” De opleiding zou volgens haar meer aandacht mogen besteden aan wat je nu precies kan met een opleiding Toegepaste Psychologie. “Pas later kwam ik erachter dat er zoveel mogelijk is, dat had ik graag eerder willen weten.” Op deze manier had Karlijn tijdens haar studie al gerichter kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een stage of minor.

Afstudeeronderzoek Lectoraat Mens en Technologie
In een kwantitatief onderzoek ging Karlijn kijken naar de relatie tussen eenzaamheid en het gebruik van sociale technologie, zoals een mobiele telefoon of een IPad. Er kwam veel SPSS bij kijken, maar dat ging Karlijn makkelijk af. De vragenlijst nam ze af bij ouderen boven de 65 jaar. Uiteindelijk had ze meer dan 60 respondenten, maar geen significant resultaat. Karlijn keek ook naar mogelijke verbeteringen op de vragenlijst die het lectoraat voor later onderzoek nog zou gaan gebruiken.

Tips TP studenten
Als eerste zou Karlijn haar huidige baan als Scrum Master aanraden aan TP'ers. Er is sowieso veel vraag naar sociale mensen in de ICT wereld. Daar liggen mooie kansen voor TP'ers.

Verder zegt ze: “Netwerken.” Voor haar heeft het netwerken opgeleverd dat ze weet wat er voor banen en functies zijn. “Dat is meer dan je denkt voor TP'ers.”

In dit kader geeft ze aan dat het belangrijk is dat je je goed gaat oriënteren. "Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt, juist omdat de opleiding TP zo breed is. Hier ligt ook een taak voor de opleiding zelf."

Auteur: Tina ten Bruggencate