Sprint naar content
Project

Powerfitting

VITALE EN GELUKKIGE MEDEWERKERS ONDANKS OF DANKZIJ TECHNOLOGIE?Dat onvoldoende bewegen verstrekkende gezondheidsgevolgen heeft is helaas geen angstbeeld meer maar is een harde realiteit. We zitten meer dan ooit en zijn steeds minder actief. En Covid-19 heeft het er allemaal niet beter op gemaak.

Wat houdt het project in?

Fysieke inactiviteit en vitaliteit van werknemers

Meer dan ooit brengen mensen zittend hun dag door achter een computerscherm – al dan niet in hun geïmproviseerde thuiskantoor – met schrijven, e-mailen, administratie op orde houden, presentaties voorbereiden, documenten doorlezen en overleg en brainstormsessies in MS TEAMS of andere ZOOM-omgevingen. Dit alles zorgt niet enkel voor fysiek ongemak maar weegt ook op de mentale gezondheid van mensen.De gevolgen voor het individu kunnen erg nadelig zijn, maar ook voor werkgevers zijn de gevolgen niet te onderschatten. Gezondheidsbevordering op de werkplek wordt dan ook een steeds bekender en belangrijker thema binnen organisaties. Medewerkers die een gezonde en actieve leefstijl aanhouden kunnen hun organisatie op verschillende gebieden voordelen bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan een stijgende tevredenheid en productiviteit, dalende verzuimkosten en de mogelijkheden om talentvolle medewerkers te behouden en aantrekkelijk te zijn voor nieuwe medewerkers.

Technologie: oorzaak of oplossing?

De afgelopen 10-15 jaar is de rol van technologie in ons werk steeds belangrijker geworden. Technologische ontwikkelingen hebben een hoge mate van communicatie mogelijk gemaakt via smartphone, tablets, laptops, video-conferentiesystemen, enzovoort. In combinatie met snel internet leidt dit tot snellere processen en kunnen kantoormedewerkers altijd en overal bereikbaar en verbonden zijn. Hierdoor vervagen echter ook de grenzen tussen gezinsleven, werk en privéleven, met alle negatieve gevolgen van dien, zoals conflicten tussen werk en privé, een overload aan informatie, schending van de privacy, stress en burn-out.Nochtans hebben deze technologieën en nieuwe technologische ontwikkelingen ook een enorm potentieel om net een oplossing te bieden en mensen op maat te ondersteunen. Maar dan moeten we ervoor zorgen dat de technologie in staat is om zich aan te passen aan haar gebruikers en hun persoonlijke voorkeuren, werkroutines en omgeving.

Periode

FITT – POWER FITTINGSinds 2020 werkt het lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool samen met TU/e, imec en TNO aan de ontwikkeling van een grootschalig programma (FITT) gericht op de vitaliteit van werknemers. Concreet gaan we, op technologie gebaseerde data-gedreven gepersonaliseerde oplossingen, producten en systemen ontwikkelen die de maatschappelijke uitdagingen aanpakken waarmee onze generatie thuis- en kantoormedewerkers mee geconfronteerd worden. Daaronder valt het verminderen van sedentair gedrag en stress en het optimaliseren van de balans tussen welzijn, gezondheid, lichaamsbeweging en productiviteit.De inbreng van het lectoraat Move to Be zit vooral op de expertise in de koppeling tussen bewegen en gezondheid, gedragsverandering en technologie. Daarmee is Fontys Sporthogeschool ook leidend in het multi- of zelfs interdisciplinair werken tussen de verschillende experts en organisaties. Op het FITT-programma zijn inmiddels een groot aantal MKB’s aangesloten en vindt afstemming plaats met grote bedrijven uit de regio zoals ASML, Jumbo en Philips.

Resultaat

De eerste resultaten van het programma worden steeds meer zichtbaar. Zo ging op 1 september 2020 een vierjarig onderzoeksproject POWEr FITTing (FITTing Persons’ vitality and Optimizing their Work Environment) van start. In dit project gaan de FITT-partners, samen met studenten en bedrijven die zich georganiseerd hebben in de businessclub van Hockeyclub Oranje-Rood, aan de slag met sensortechnologie om de kantooromgeving af te stemmen op de behoeften van individuele gebruikers. Het project wordt gefinancieerd door Eindhoven Engine. Het bieden van een stimulerend eco-systeem en een ontmoetingsplek staat hierbij centraal.Wil je meer weten over deze ontmoetingsplek, kijk dan naar dit filmpje met een toelichting door Maarten Steinbuch, Katje Pahnke en Steven Vos:

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Workplace Vitality Hub

Een ander concreet initiatief in het kader van de FITT-samenwerking is de realisatie later dit jaar van de Workplace Vitality Hub door de FITT-partners in samenwerking met de High Tech Campus Eindhoven. In dit nieuw gebouw op High Tech Campus Eindhoven (HTC85) zal samengewerkt worden met grote bedrijven en start-ups, om te kijken hoe de vitaliteit op de werkvloer kan bevorderd worden. Met slimme technologieën, data en Artificial Intelligence (AI) moet de werkplek van de toekomst een stapje dichterbij komen. Vitaliteit en een prettige werkomgeving zijn daarbij essentieel.

Wil je meer weten over deze Workplace Vitality Hub? Dan verwijzen we je graag verder naar dit artikel op Innovation Origins.

Workplace Vitality Hub


Presentaties

In een live talkshow deelden Maarten Steinbuch (TU/e en Eindhoven Engine), Sywert Brongersma (imec Nederland), Steven Vos (TU/e en Fontys), Marieke van Beurden (TU/e) en Pieter Jansen (HC Oranje Rood) hun visies op de toekomst van ons werken en de rol van technologie daarin.

Dennis Arts van Fontys Sporthogeschool ging dieper in op het onderwerp thuiswerken inclusief de voor- en de nadelen ervan en gaf een aantal interessante, bruikbare en leerzame tips om vitaal te blijven gedurende werktijd. 

In de live show waren tevens live demo’s van innovatieve oplossingen met inzet van slimme technologieën te zien en werd vooruitgeblikt naar de opening van de Workplace Vitality Hub op High Tech Campus Eindhoven.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.