

Monitoring Voeding en Vocht in het ziekenhuis
In het project Monitoring voeding en vocht in het ziekenhuis wordt de bijdrage van technologische en procesinnovaties aan persoonsgerichte monitoring van vocht en voeding onderzocht. Een verstoorde vochtbalans en ondervoeding zijn veelvoorkomende problemen bij patiënten in ziekenhuizen en behoren al jaren tot één van de belangrijkste uitdagingen in de dagelijkse zorgpraktijk.
Onderdeel van:
Ondervoeding en een verstoorde vochtbalans bij uitdroging of overhydratie heeft directe consequenties op het lichamelijk functioneren van patiënten. De handmatige methoden voor monitoring die op dit moment gebruikt worden door zorgprofessionals in het ziekenhuis (vocht- en voedingslijsten), zijn arbeidsintensief, omslachtig en foutgevoelig. In dit project wordt met zorgprofessionals en patiënten die zijn opgenomen in het Máxima MC en hun naasten op een participatieve manier naar digitale alternatieven gezocht. Er wordt gewerkt vanuit een persoonsgericht perspectief waarin de uniciteit van ieder mens (zorgprofessionals, patiënten en hun naasten) en diens recht op eigen regie wordt gerespecteerd.

Doel
Het doel is het verbeteren van voeding – en vochtmonitoring in het ziekenhuis door inzicht in de rol van de patiënt en zijn naasten, alsmede de rol en werkprocessen van alle betrokken professionals in het ziekenhuis te verkrijgen. Tevens worden innovaties die dit proces kunnen ondersteunen in kaart gebracht, met de randvoorwaarden die nodig zijn voor een goede implementatie van deze hulpmiddelen.
Resultaten
Het project wordt uitgevoerd binnen de professionele werkplaatsen van Máxima Medisch Centrum.
Aan het einde van de looptijd van het project zijn profielen opgesteld van patiënten voor (zelf) monitoring tijdens opname, is duidelijk hoe de werkprocessen van betrokken zorgprofessionals bij voeding en vochtmonitoring zijn, zijn gebruikerseisen van zorgprofessionals bekend en is er draagvlak gecreëerd voor implementatie van technologische en/of proces innovaties in het monitoren van vocht- en voedingsinname.
Presentaties
2025
Hoornstra, S (2025, 27, 3) Patiënt betrokkenheid bij het monitoren van voedings- en vochtinname in MaximaMC. Wetenschapsevent MMC, Veldhoven.
Brondijk, M. & Hoornstra, S. (2025, 27, 3) Motivatie en gezondheidsvaardigheden bij zelfmonitoring voedings- en vochtinname door patiënten. Wetenschapsevent MMC, Veldhoven.
2024
Hoornstra, S., Lavrijssen-Boerekamp, C., Nieboer, M., Dieleman, J., Cardiff, S. & Van der Zijpp, T. (2024, 15, 5). Exploring patient preferences for monitoring fluids and nutritional intake. Global conference on person-centred care, Gotenburg, Sweden.
Posters
2025
Brondijk, M. & Stolpman, V. (2025, 24-27 maart). Ondersteuning door professionals bij het bevorderen van zelfmanagement bij patiënten. Wetenschapsevent MMC., Veldhoven.
Postulart, D., Gielen, P., Janssen, E., Hakvoort, L. & Nieboer, M. (2025, 24-27 maart). Meer grip op voeding en vocht: samen met patiënten, naasten en professionals. Wetenschapsevent MMC., Veldhoven.
Verhees, P. & Nieboer, M. (2025, 24-27 maart). Participeren ZICs in praktijkgericht onderzoek. Wetenschapsevent MMC., Veldhoven.
2024
Hoornstra, S., Nieboer, M., Lavrijssen-Boerekamp, C., Dieleman, J. & van der Zijpp, T. (2024, 25-28 maart). Zelf monitoren inname voeding en vocht; mogelijkheden en behoeften van patiënten in het ziekenhuis. Wetenschapsweek MMC., Veldhoven.
Stolpman, V., & Brondijk, M. (2024, 25-28 maart). Mogelijkheden en beperkingen volgens professionals voeding en vocht. Wetenschapsweek MMC., Veldhoven.
2023
Lavrijssen-Boerekamp, C., Nieboer, M., & van der Zijpp, T. (2023, 27-30 maart). Een onderzoek naar de bijdrage van technologische en innovaties aan persoonsgerichte monitoring voeding en vocht. Wetenschapsweek MMC., Veldhoven.
Nieboer, M., Poldervaart, M., Hakvoort, L., & van der Zijpp, T. (2023, 11-12 mei). Samen leren samen werken. Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs., Maastricht.
Partners


Contact
