Sprint naar content

Werken in het onderwijs

Meer weten over een opleiding?

Bekijk de agenda

Leraar worden in het basis-, voortgezet of middelbaar onderwijs? Je leert, inspireert en maakt het verschil voor kinderen en jongeren. Helpt hen hun talenten te ontdekken en het beste uit zichzelf te halen. Én je krijgt er zoveel voor terug. Dat is werken in het onderwijs.


Er is veel vraag naar goede leraren. Via onze flexibele deeltijdopleidingen kun je in je eigen tempo, en vaak versneld, jouw lesbevoegdheid halen. Overweeg jij de overstap naar het onderwijs? Doe de zelftest en bekijk je opleidingsmogelijkheden of vraag direct een persoonlijk adviesgesprek aan. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze die past bij jouw ambities.

Bij Fontys Educatie:

  • Kun je kiezen uit een uitgebreid aanbod op maat;
  • Werk je aan je professionaliteit;
  • Zijn docenten stimulerend, verbindend, deskundig en betrokken;
  • Sluit je studie direct aan bij de onderwijspraktijk

Routes naar het leraarschap

Welke routes naar het leraarschap zijn er? Doe de test en ontdek jouw persoonlijke opleidingsmogelijkheden, op basis van je vooropleiding en interesse.

Oriëntatiegesprek met een studieadviseur

Onze studieadviseurs Judith en Anne helpen je graag bij het wegwijs maken in de vele mogelijkheden die er zijn om leraar te worden. Op basis van je vooropleiding, werkervaring, persoonlijke situatie en wensen komen we samen tot een passend advies. Ook kunnen we je helpen bij de vervolgstappen.

"Ik heb het gesprek met Judith als zeer prettig ervaren. Ze heeft een realistisch beeld gegeven van de mogelijkheden die er voor mij persoonlijk zijn. Al mijn vragen zijn beantwoord en ik heb een helder overzicht van mijn vervolgstappen. Ik ben super enthousiast geworden over de studie en weet wat mij te wachten staat. Kortom, genoeg handvatten en inspiratie om een goede keuze te maken."

Sanne, carrièreswitcher

Lerarenopleidingen

Wil jij jezelf omscholen tot leraar? Met onze flexibele deeltijd lerarenopleidingen combineer jij je studie met jouw privé- en werksituatie.

Sfeerafbeelding Fontys
Leraar Basisonderwijs (pabo)
  • Werken met kinderen (4-12 jaar)
  • Locaties: Eindhoven, Sittard, Venlo en Tilburg (zij-instroom Basisonderwijs kan ook in Den Bosch)
  • Vierjarige bacheloropleiding
  • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk

Sfeerafbeelding Fontys
Leraar op een middelbare school
  • Werken met jongeren in het vmbo en onderbouw havo/vwo
  • Tweedegraads lesbevoegdheid in jouw favoriete schoolvak (of meerdere, met bi-certificering)
  • Locaties: Tilburg en Sittard
  • Twee- tot vierjarige bacheloropleiding
  • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk

Sfeerafbeelding Fontys
Leraar Beroepsonderwijs (mbo/vmbo)
  • Werken met jongeren in het beroepsonderwijs
  • Locaties: Eindhoven, Tilburg en/of Sittard
  • Tweedegraads lesbevoegdheid in jouw favoriete (praktijk)vak
  • Twee- tot vierjarige bacheloropleiding; ook verkorte trajecten van 1,5 jaar als je ervaring hebt in techniek, horeca of pedagogiek
  • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk

Sfeerafbeelding Fontys
Schoolleider in diverse onderwijssectoren
  • Geef je leiding in een andere sector, maar wil je dit graag binnen het onderwijs gaan doen?
  • Locaties: Eindhoven, Tilburg en/of Sittard
  • Twee- tot vierjarige bacheloropleiding; ook verkorte trajecten van 1,5 jaar
  • Verkorte studietrajecten en subsidies mogelijk

Zij gingen je voor

Benieuwd hoe het nu écht is om leraar te worden? Bekijk de ervaringen van anderen die de switch maakten naar het onderwijs.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Lian, Patrick, Johan en Jean-Pierre...

maakten de switch naar het onderwijs

Podcast

In de podcast Grote Pauze gaan adviseurs Anna en Sarah in gesprek met ervaringsdeskundigen en andere onderwijshelden, over wat werken in het onderwijs zo mooi maakt! Luister naar de inspirerende verhalen van pabo zij-instromers Joris en Gemke, of naar deeltijdpabostudent Milan.

Grote Pauze is een podcast van Het Onderwijsloket: een initiatief van de Vereniging Hogescholen (VH) en de Universiteiten van Nederland (UNL).

 

Veelgestelde vragen

Wil je weten of leraar worden iets voor je is? Of je nou nieuw bent op de arbeidsmarkt of 'op latere leeftijd', je neemt altijd iets mee! Wil je weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En welke onderwijssector bij jou past?

Zelftest leraar worden Ontdek jouw route naar het leraarschap

Afhankelijk van jouw huidige diploma en vakgebied zijn er mogelijkheden om verkort en met subsidie je onderwijsbevoegdheid of getuigschrift te halen voor het onderwijs.

Lees meer over zij-instroom

De duur en exacte invulling van een studie verschilt per opleidingsvariant. Op de webpagina van de opleiding vind je er meer informatie over. Bij verschillende deeltijdopleidingen binnen Fontys is het mogelijk om flexibel te studeren. Deze onderwijsvorm biedt jou als professional meer keuzevrijheid om te bepalen waar, wat en wanneer je studeert en is daarmee ook van invloed op het tempo waarmee jij de opleiding doorloopt.

Over het algemeen heb je per week twee dagdelen les, één dag stage en moet je rekenen op minimaal één dag aan zelfstudie. Veel opleidingen binnen Fontys zijn flexibel en geven je keuzevrijheid om te bepalen waar, wat en wanneer je studeert. Het volgen van een deeltijdopleiding is pittig, dat moet je niet onderschatten, maar met deze flexibiliteit geven we je de ruimte om zelf het tempo en de indeling van je studie aan te passen aan jouw persoonlijke situatie.

Voor het volgen van een lerarenopleiding betaal je collegegeld. Er is een verschil tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. De hoogte van het instellingscollegegeld wordt bepaald door de hogeschool en ligt meestal hoger dan het wettelijk collegegeld. Normaal betaal je instellingscollegegeld als je je inschrijft voor een opleiding en al eerder een diploma van hetzelfde niveau hebt behaald. Maar voor studenten aan een lerarenopleiding geldt op deze regel een uitzondering: wanneer je al een bachelor- of masterdiploma hebt behaald, maar nu voor het eerst een lerarenopleiding gaat volgen, betaal je het wettelijk collegegeld in plaats van het instellingscollegegeld. Ook hebben studenten die in Nederland starten met een lerarenopleiding, zowel in het eerste als in het tweede studiejaar recht op halvering van het collegegeld.

Er zijn verschillende subsidies, tegemoetkomingen en regelingen om je lerarenopleiding te kunnen financieren. Sommige zijn leningen, andere zijn giften. Als carrièreswitcher kun je bijvoorbeeld gebruik maken van (extra) studiefinanciering, collegeldkrediet, LevenLangLeren krediet of de Tegemoetkoming Leraren.

De komende jaren neemt het aantal vacatures in het onderwijs toe. De huidige tekorten aan leraren verschillen echter sterk per sector, per regio en per vak. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft inzicht in de arbeidsmarktperspectief van het basisonderwijsvoortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Benieuwd hoe het is om te werken in het onderwijs? De onderwijsloketten in de regio organiseren regelmatig meeloopdagen. Meld je aan via:

Hulp nodig bij het vinden van een baan of leerwerkplek in het onderwijs? De regionale onderwijsloketten helpen je graag verder. Samen met Fontys worden o.a. banenmarkten georganiseerd. En op hun websites vind je een actueel overzicht van de vacatures in het onderwijs. Zo vind jij de baan of leerwerkplek die bij jou past!

 
Beeldmerk Onderwijsloketten Brabant

Regionale Aanpak Lerarentekort


Wist je dat Fontys nauw samenwerkt met de onderwijsloketten in de regio om het lerarentekort terug te dringen? Samen met Onderwijsloket Midden-Brabant, Onderwijsloket West-Brabant en Onderwijsloket Noordoost-Brabant organiseren we bijvoorbeeld banenmarkten, meeloopdagen, koffiemomentjes en voorlichtingen. Ook voorzien we je graag van persoonlijk advies.

Contact

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs?

Aanmelden Educatie nieuwsbrief