
Draag bij aan de klimaattransitie
Ambitie: CO2 neutrale bedrijfsvoering in 2040

Het totale energieverbruik binnen Fontys laat zien dat de afgelopen jaren duidelijke stappen zijn gezet. Het Huisvestingsprogramma 2015-2024 heeft sterk bijgedragen aan bijna een halvering van het gasverbruik sinds 2020 (figuur 5.1). Dit komt door de afstoot van zes onderwijsgebouwen in Eindhoven en Tilburg sinds 2018, de bouw van (bijna) gasloze gebouwen en diverse verduurzamingsmaatregelen voor bestaande panden.
Deze maatregelen omvatten standaard verduurzaming bij 1-op-1 vervangingen van installaties op basis van technische levensduur, optimalisatie van stooklijnen en ruimtetemperaturen (mede door de campagne ‘Zet ook de knop om’ en stijgende gasprijzen door de oorlog in Oekraïne) en isolatie van verwarmingscomponenten in alle Fontys-gebouwen tussen 2020 en 2023.
Voor de komende drie jaar wordt verwacht dat het gasverbruik stabiel blijft op het niveau van 2024. Het elektriciteitsverbruik is in 2024 licht gedaald door de afstoot van zes gebouwen en goed geïsoleerde nieuwbouw. De verwachting is echter dat dit verbruik zal stijgen, omdat nieuwe onderwijsgebouwen worden verwarmd met geëlektrificeerde, energiezuinige warmtepompen en warmte-koudeopslag (WKO).


Zet ook de knop om
Fontys sloot in 2022 aan bij de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’ door de thermostaat 2 graden lager (of hoger bij koeling) in te stellen. Dit leidde in 2024 tot een besparing van ongeveer 5% op het gasverbruik, al speelde klimaatverandering – met hogere wintertemperaturen – hierin ook een rol. De campagne versnelde het bewust omgaan met energie binnen Fontys.
In 2024 onderzocht een projectgroep de energiebesparing bij het sluiten van meerdere gebouwen per campus tijdens onderwijsvrije periodes en het eerder of geheel sluiten van panden in de avond. Dit leverde aanzienlijke besparingen op: per week 2.271 m³ gas en 6.107 kWh stroom. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikte in 2023 wekelijks 23-29 m³ gas en ongeveer 48 kWh stroom. De besparing komt neer op het gasverbruik van 80 tot 100 huishoudens en het elektriciteitsverbruik van circa 130 huishoudens per week.
Op basis hiervan startte in Q3 2024 een pilot met het daadwerkelijk sluiten van onderwijsgebouwen in onderwijsvrije weken. De pilot loopt tot medio Q2 2025.
CO2 uitstoot bedrijfsvoering
Fontys heeft de ambitie in 2050 volledig CO₂ neutraal te willen zijn. Dit gaat echter niet vanzelf en continue aandacht en maatregelen blijven nemen zijn noodzakelijk dit doel te verwezenlijken. Onderstaande rapportage geeft inzicht in de CO₂ uitstoot van vastgoed (gas-, warmte- en elektraverbruik), mobiliteit van medewerkers en studenten en bedrijfsvoering (afvalstromen, papier, meubilair, catering, IT middelen, kantoorartikelen, schoonmaak en chemicaliën).
Het reizen (woon-werkverkeer en woon-studieverkeer) was tot 2020 bij Fontys het grootste deel van de CO₂ uitstoot, maar door maatregelen als gevolg van de corona pandemie en door het invoeren van de thuiswerkregeling voor medewerkers en het ‘hybride leren’ voor studenten is dit de afgelopen jaren ingrijpend veranderd.

PDF niet leesbaar?
Als je moeite hebt met het openen of lezen van de PDF op deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder en kunnen de inhoud in een ander formaat aanbieden.
Voor hulp kun je contact opnemen met:
Agnes Otten
E-mail: a.otten@fontys.nl