Sprint naar content
 

De kracht van ervaringskennis in werken met jongeren

Katie Jayne Eppenhof, Sociaal Werker van het jaar 2024 én jongerenwerker bij R-newt, neemt ons mee in het jongerenwerk en de kracht van ervaringsdeskundigheid.

Ervaringskennis

Ervaringsdeskundigheid staat tegenwoordig volop in de belangstelling. Vooral in de verslavingszorg en GGZ is dit al langer een thema en zijn ervaringsdeskundigen aangesteld. Er zijn inmiddels aparte opleidingen voor: denk aan de AD ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn. Maar in het bredere sociaal werk, denk ook aan jongerenwerk, is de inzet van ervaringskennis nog lang geen gelopen race. Terwijl de wensen van organisaties hier ontstaan en de kwaliteit van het Sociaal Werk hierin versterkt kan worden. In de praktijk zou er meer aandacht mogen zijn voor de ervaringskennis van zowel jongeren als professionals. Het is een wens om meer te doen met deze ervaringsdeskundigheid, in de praktijk blijken hier tal van vragen en uitdagingen omheen te hangen, zo is de ervaring van Katie en haar organisatie R-newt.

Kennisbronnen en praktijkleren

Eén van die uitdagingen is dat de verschillende kennisbronnen – professionele kennis, ervaringskennis, wetenschappelijke kennis - nog te veel als gescheiden werelden worden bekeken en niet allemaal gelijkwaardig gewaardeerd worden. Een andere uitdaging is dat veel professionals, zeker jongerenwerkers, veel ervaring hebben en ook al jaren vanuit deze eigen ervaring in het werk staan. Dit goed aanvliegen vraagt ook iets van een organisatie. Daarom heeft ContourdeTwern in samenwerking met Movisie een lerende praktijk opgezet. Daarin ontdekken ze wat het van een sociaal werk organisatie vraagt om meer met ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid te doen en wat dit van de organisatie vraagt aan houding en randvoorwaarden. Katie Eppenhof neemt jullie in dit society college mee in de ervaringen en kennis die deze lerende praktijk hebben opgeleverd. Mede vanuit haar eigen zoektocht naar het benutten van haar persoonlijke ervaringskennis als pionier in het sociaal werk, houdt zij een vurig pleidooi om in organisaties medewerkers mee te nemen in deze ontwikkeling. En om ervaringskennis als even gewaardeerde kennisbron te positioneren binnen zowel Sociaal Werk als het onderwijs.

Spreker

Katie Eppenhof werkt als jongerenwerker en projectleider Mentale Gezondheid en Ervaringsdeskundigheid bij R-newt, onderdeel van Welzijnsorganisatie ContourdeTwern. In 2024 werd ze gekozen tot Sociaal Werker van het jaar. Dat Katie ‘kwetsbaar durft te handelen en niet schroomt om bureaucratie te omzeilen’ was voor de jury én publiek een van de redenen haar te kiezen. In deze rol heeft zij afgelopen jaar veel kunnen betekenen voor het sociaal werk in het algemeen en jongerenwerk met ervaringsdeskundigheid in het bijzonder. Katie is alumna van de opleiding Sociaal Werk aan de Fontys Hogeschool. Wij vinden het dan ook extra leuk haar te ontvangen bij Sociale Studies.

Doelgroep

Deze lezing is interessant voor iedereen die werkzaam is of geïnteresseerd is in sociaal werk voor en met jongeren of meer wil weten over de inzet van ervaringskennis.

Locatie

Dit Society College vindt plaats op de Fontys campus Rachelsmolen in Eindhoven. Deelnemers ontvangen bericht over de exacte locatie.

© Ton Toemen/Bron © Ton Toemen/Bron

 

Lezing

Datum en tijd
donderdag 23 januari 2025
15.30 - 17.00 uur
Adres
Rachelsmolen 1, Eindhoven
Gebouw
Campus Rachelsmolen (R13)

Locatie

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven