Sprint naar content
 

De positie van sociaal werk bij rechtvaardige preventie

Er is veel onduidelijkheid in de publieke gezondheidszorg over wat preventie precies inhoudt en waar het op gericht is. In het sociaal domein is er sprake van een andere focus, manier van denken en doen dan in de zorg. In de praktijk zijn het bevorderen van welzijn én gezondheid te weinig aan elkaar gekoppeld en dat moet in de toekomst anders, aldus Carla.

Carla Kolner promoveerde vorig jaar aan de Universiteit voor Humanistiek op een proefschrift met de titel: Rechtvaardige preventie op het snijvlak van de publieke gezondheid en het sociaal domein. Tijdens dit college vertelt ze over haar vijf jaar durende onderzoek én over het concept van Rechtvaardige Preventie dat een noodzakelijk sociaal en moreel fundament legt in het denken over preventie.

Rechtvaardigheid als sociale basis

Carla’s proefschrift was de afsluiting van een periode van onderzoek in zowel de publieke gezondheidszorg en het sociaal domein (theorie, praktijk beleid), waarbij aandacht voor mensen in een kwetsbare positie centraal staat.
Het viel haar steeds meer op dat er veel onduidelijkheid is in het veld over wat preventie nu precies inhoudt en waar het op is gericht. Ook zag ze dat er in het sociaal domein sprake was (en is) van een andere focus, manier van denken en doen dan in de publieke gezondheidszorg en de zorg. De publieke gezondheidszorg werkt al 40 jaar bijna tevergeefs aan het terugdringen van de gezondheidsverschillen via de beïnvloeding van leefstijl van de individuele burger. In het sociaal domein wordt gewerkt aan het terugdringen van kansenongelijkheid en het bevorderen van welzijn en sociale kwaliteit, zowel op individuele- als ook op collectieve basis. Dit gebeurt vanuit nabijheid en een realistischer mensvisie, waarin mensen in hun relationele en dikwijls complexe sociale en fysieke context worden gezien en begrepen. Laat dat nu een goede basis zijn voor het bevorderen van welzijn én gezondheid!

Een spannende trektocht door het verleden en heden

In haar college zal Carla stilstaan bij enkele belangrijke lessen uit het verleden en heden van de gezondheidsbevordering en het sociaal werk. Deze lessen (uit theorie en beleidsonderzoek) verbindt ze aan empirisch kwalitatief onderzoek dat ze in de coronaperiode uitvoerde bij Het RIVM en de Erasmus Universiteit. Op basis hiervan pleit ze voor een sterke sociale basis, voor meer betrokkenheid van sleutelfiguren in het maatschappelijk middenveld bij besluitvorming rond preventie en een sterke positionering van het sociaal werk binnen het preventiedebat in Nederland.

Spreker

Carla Kolner is momenteel programmacoördinator Samenspel Sociaal - Gezond bij de Hogeschool Utrecht. Dit project is onderdeel van het kUS (kennisplatform Utrecht Sociaal Domein). Eerder werkte ze onder meer bij de Nederlandse Hartstichting, Stichting Jeugd en Beweging, DSP-groep, RIVM, Hogeschool Inholland en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze promoveerde op 11 juli 2024 aan de Universiteit voor Humanistiek. .

Doelgroep

Deze lezing is interessant voor iedereen die werkzaam is of geïnteresseerd is in vraagstukken omtrent sociaal werk, gezondheidszorg en preventie.

Locatie

Dit Society College vindt plaats op de Fontys campus Rachelsmolen in Eindhoven. Deelnemers ontvangen bericht over de exacte locatie.

Sfeerafbeelding Fontys

 

Lezing

Datum en tijd
donderdag 20 februari 2025
15.30 - 17.00 uur
Adres
Rachelsmolen 1, Eindhoven
Gebouw
Campus Rachelsmolen (R13)

Locatie

Rachelsmolen 1, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Rachelsmolen 1, Eindhoven