Sprint naar content

Bewegen in de openbare ruimte

Sporten en bewegen in de openbare ruimte wordt een steeds grotere tak van sport. Het aantal beoefenaars van duursporten zoals hardlopen, skeeleren, fietsen en wandelen is in de laatste jaren ontzettend veel gestegen. Inmiddels beoefent ongeveer één op de vijf mensen één of meerdere van deze sporten wekelijks. Reden genoeg om je als beleidsmaker of buurtsportcoach verder te ontwikkelen op dit gebied.

Cursus Bewegen in de openbare ruimte

De cursus Bewegen In de Openbare Ruimte is bedoeld voor buurtsportcoaches en andere professionals die aan de slag willen met een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte. De cursus wordt aangeboden door Fontys en Stichting Sportservice Noord-Brabant (SSNB). Je maakt kennis met trends en ontwikkelingen, leert hoe je het thema kunt agenderen binnen je gemeente of organisatie (beleid en praktijk) en gaat aan de slag met een eigen ingebrachte casus uit jouw werkgebied. Hierbij leer je welke processtappen gezet kunnen worden bij de ontwikkeling van een beweegvriendelijke omgeving.

Waarom deze cursus?

  • les van ervaren en gespecialiseerde docenten en gastcolleges van ervaringsdeskundigen;
  • veel ruimte voor persoonlijke aandacht, les in kleine groepen (max 12);
  • leuke en waardevolle wisselwerking tussen kennis en praktijk;
  • les op inspirerende locaties;
  • toegang tot online leeromgeving.

 

Voor wie?

Deze praktische cursus bewegen in de openbare ruimte is geschikt voor:

  • buurtsportcoaches;
  • beleidsmedewerkers;
  • combinatiefunctionarissen;
  • alle andere professionals die aan de slag willen met een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte.

 

Placeholder for Fontys video
Ik heb de cursus als zeer positief ervaren met leuke casussen die me veel inzicht hebben gegeven voor de eigen projecten.'
Peter - Sportregisseur bij de Gemeente Eindhoven

 

Inhoud en opbouw

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 2,5 lesdag. Tussen de cursusdagen door kun je, door middel van zelfstudie en het werken aan enkele opdrachten, de kennis toepassen op de eigen organisatie. Elke cursusdag is inclusief koffie, thee en een lunch.
  • Cursus: 2,5 lesdagen
  • Lestijden: van 09:00 tot 16:30 uur en 09:00 - 13:00 uur
  • Studiebelasting: 40 uur (20 lesuren en 20 zelfstudie uren)
  • Locatie: Op inspirerende locaties in Brabant
  • Inclusief: koffie, thee en een lunch
  • Kosten: € 895,00

Deze meerdaagse cursus bestaat uit 2,5 lesdag. Tussen de cursusdagen door kun je, door middel van zelfstudie en het werken aan enkele opdrachten, de kennis toepassen op de eigen organisatie. Elke cursusdag is inclusief koffie, thee en een lunch.

Voor dat de cursus van start gaat maak je een keuze voor één van de twee begeleidingslijnen:

Begeleidingslijnen:

  1. Agenderen van en ophalen van de vraag voor bewegen in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een integrale visie voor de aanpak van bewegen in de openbare ruimte, het agenderen van sport, bewegen en gezondheid binnen de omgevingsvisie of het verkennen van de rol van je organisatie bij het thema beweegvriendelijke omgeving.
  2. Realiseren van bewegen in de openbare ruimte. Binnen deze lijn kan je denken aan het ontwikkelen van een beweegpark, een groenstrook openbaar toegankelijk maken voor sport en bewegen, inwoners activeren en faciliteren om meer te bewegen in de openbare ruimte, een park gebruiken voor bewegingsonderwijs of beweegactiviteiten of een bewonersinitiatief voor een beweegvriendelijke omgeving ondersteunen en faciliteren, of een route voor bewegen ontwikkelen.

Dag 1 - 09:00 tot 16:30 uur
- Kennis opdoen over BIOR state of art.
- Beleid vertaling van BIOR door gemeente en provincie.
- Omgevingswet en relatie met aanpalende doeleinden verkennen.
- Aan de slag met de procesaanpak BIOR voor één van beide leerlijnen.
- Wordt er een concrete opdracht geformuleerd en wordt er inspiratie opgedaan door het bezoeken van voorbeeldprojecten.

Dag 2 - 09:00 tot 16:30 uur
Je gaat een volledig plan van aanpak uitwerken hoe je natuur en omgeving kunt gebruiken in relatie tot sport en bewegen.

Dag 3 - 09:00 tot 13:00 uur
Je gaat je opbrengst delen met elkaar en feedback krijgen voor het vervolg van je plan.

Twee lesdagen

De cursus bestaat uit twee en een halve lesdag. Elke cursusdag start om 09:00 uur en eindigt om 16:30 uur en respectievelijk 13:00 uur. Tussen de middag wordt er een lunch verzorgd. Tussen de cursusdagen is het de bedoeling dat je het geleerde in de praktijk brengt.

Zelfstudie

Het aantal zelfstudie uren wordt geschat op 20 uur. De totale studiebelasting bedraagt dan circa 40 uur.

De docenten van deze cursus zijn 'Maartje Kunen', werkzaam in het onderzoeks- en onderwijsteam binnen Fontys Sporthogeschool en 'Noud van Herpen' werkzaam voor SSNB (Stichting Sportservice Noord Brabant)

Maartje Kunen is sociaal planoloog en als docent en onderzoeker werkzaam bij Fontys. Zowel in advies, onderzoek, onderwijs en praktijk werkt Maartje al vele jaren aan het thema beweegvriendelijke omgeving. ‘Het verbinden van de domeinen sport, bewegen en ruimte is en blijft een uitdaging waar ik me graag mee bezig houd. Zowel in een project waarin we een beweegvriendelijke omgeving ontwikkelen en realiseren of over adviseren, als in het onderwijs waarin ik studenten meeneem in de wereld van het ruimtelijk domein.'

Noud van Herpen is de specialist BIOR bij SSNB. Van huis uit is hij geschoold als onderzoeker en is hij gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. Tevens is hij ruim 10 jaar verbonden geweest aan De Haagse Hogeschool waar hij oprichter was van het lectoraat Impact of Sport. Naast onderzoeker is doceren én coachen dus lang zijn corebusiness geweest. Bij de projecten die hij recent gedaan heeft voor SSNB heeft hij vaak de rol van procesbegeleider en verbinder. Dit zodat er structurele en duurzame oplossingen worden gevonden voor het bewegen in de openbare ruimte.
Na afloop ontvang je een bewijs van deelname als je alle dagen aanwezig bent geweest en actief hebt deelgenomen aan de cursus.
 
 

Meerwaarde

Een beweegvriendelijke omgeving faciliteert, stimuleert en daagt mensen uit om te bewegen, spelen en sporten in hun leefomgeving. Dit bestaat uit hardware, software en orgware. Als we deze leefomgeving kunnen creëren, levert dat veel voordelen op en hier kun je als buurtsportcoach goed op in spelen! Deze cursus ‘bewegen in de openbare ruimte’ biedt handvatten om zelf aan de slag te gaan om BIOR een plek te geven binnen je gemeente. Je wordt mee genomen in recente praktijkvoorbeelden om hier niet alleen ‘best practices’ maar ook ‘worst practices’ uit op te halen. Je vergaart kennis over BIOR, de omgevingswet en de haakjes die gemaakt kunnen worden met andere beleidsterreinen zoals sociaal domein, ruimtelijke ordening en volksgezondheid. Vervolgens kun je met de opgedane kennis aan de slag met een eigen casus.

Meer redenen om voor de cursus Bewegen in de openbare ruimte te kiezen zijn:

  • wisselwerking tussen kennis en prakrijk (Fontys Sporthogeschool en SSNB);
  • persoonlijke begeleiding tussen de bijeenkomsten door;
  • veel aandacht voor elkaar door kleine groepen (max. 12);
  • lesdagen op inspirerende locaties;
  • les van ervaren en gespecialiseerde docenten en gastcolleges van ervaringsdeskundigen;
  • toegang tot online leeromgeving;
  • interactie tussen buurtsportcoaches en beleidsmakers onderling, van elkaar leren en uitwisselen.

 
Placeholder for Fontys video
Deze cursus is praktisch, innovatief en geeft veel inzicht in de stappen die nodig zijn om te bewegen in de openbare ruimte.'
Anke - Kinderfysiotherapeut en Beweegadviseur

 

Praktische info

Lesplaats(en)
Inspirerende locaties in Brabant waaronder Eindhoven
Lesdagen en -tijd
De exacte cursusdata is nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven, mail dan naar m.moonen@fontys.nl
Studiebelasting
40 uur
Maatwerk
Ook als Incompany mogelijk
Kosten
€ 895,00
Wil je graag meer weten of heb je vragen over deze cursus? Of heb je interesse in deze cursus als incompany cursus? Stuur dan een mail naar Margje Moonen, zij beantwoordt je mail zo snel mogelijk.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij kosten, duur en startmoment.

Welke kosten zijn wel / niet inbegrepen?
Je hoeft bij ons geen extra kosten te verwachten mits explicitiet vermeld op de website. De kosten voor de cursus zijn inclusief locatie, lesmateriaal, bewijs van deelname en de aangegeven catering tenzij anders vermeld op deze pagina.


Is het mogelijk om de cursus in termijnen te betalen?
Ja, dat is mogelijk. Na aanmelding kun je voor contact openemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Subsidie, lening, beurs, belastingvoordeel?
Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie gebruik te kunnen maken van een lening, subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel. Op deze pagina vind je daarover alle informatie.


Annuleringsvoorwaarden
Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.

    Het is mogelijk om deze cursus incompany en op maat te volgen. Wil je hierover meer weten? Stuur dan een e-mail met je vraag naar m.moonen@fontys.nl of bel naar 08850 86996. We denken graag met je mee!

       

       

      Aanmelden

      Hieronder vind je de startdatum van deze cursus of opleiding en kun je je aanmelden.


      Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
      Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
      Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
      Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.