Sprint naar content
Profiel

Bijscholingsminor D&P

 • 7 maanden
 • 09-02-2023
 • Eindhoven
 • € 3.950 (BTW vrijgesteld)
Ben je klaar voor een nieuwe stap binnen het onderwijs? Wil jij je vakkennis delen en nu of in de toekomst als vakdocent Dienstverlening & Producten (D&P) aan de slag? Ben je breed georiënteerd en lijkt het je leuk om leerlingen te begeleiden en hun talenten te ontdekken en ontwikkelen? Dan is deze bijscholingsminor D&P iets voor jou!

Over de cursus

Deze bijscholingsminor is voor docenten die binnen het profiel D&P les willen geven. Dit scholingstraject is gebaseerd op de minor ‘Vakdocent in het vmbo-profiel Dienstverlening en producten (D&P)’ Het succesvol afronden van deze minor geeft reeds bevoegde beroepsgerichte docenten een profielbevoegdheid voor het vak D&P.  Voor niet bevoegde of niet beroepsgerichte docenten kan de minor één op één worden ingezet in een eventueel vervolgtraject.

Waarom de bijscholingsminor D&P? 

 • Praktische insteek direct toepasbaar in werkomgeving
 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Een mix van online en face to face leeractiviteiten
 • De minor is een vast onderdeel van de lerarenopleiding D&P en kan één op één worden ingezet in een mogelijk vervolgtraject richting het docentschap

 

Voor wie?

De bijscholingsminor is bedoeld voor huidige vmbo-docenten die graag de stap willen maken naar het profiel D&P. Door de praktische insteek kun je tijdens de bijscholing al direct onderdelen toepassen in je eigen schoolomgeving. Zo schrijf je bruikbare lesmaterialen en zoek je samenwerkingen met partners in het veld en/of vervolgopleidingen. 

Door het brede en oriënterende karakter van de bijscholingsminor is deze minor ook voor toekomstige vmbo docenten een aanrader. Samen met collega vmbo docenten leer je de volle breedte van het vak omarmen en zoek je de toepassing in je eigen schoolomgeving.. De minor is geïntegreerd in de lerarenopleiding vakdocent D&P en kan worden ingezet in een mogelijk vervolgtraject. 

Start je met de opleiding, dan kunnen wij je garanderen dat je een leerzame en vooral leuke tijd tegemoet gaat. Wij gaan van en met elkaar leren en bieden je zowel vakinhoudelijk als pedagogische en (vak)didactische tools voor een waardevolle loopbaan als docent (D&P) in het vmbo. 

Door het brede karakter van het profiel D&P worden er uiteenlopende onderwerpen behandeld. Voorbeelden van activiteiten die aan bod komen, zijn het organiseren van een activiteit, facilitaire werkzaamheden in de keuken, presenteren, promoten en verkopen, 3d tekenen, een product maken en verbeteren in de werkplaats, een website bouwen en een film maken. 


Toelatingseisen

Om deel te kunnen nemen aan de Bijscholingsminor D&P dien je te beschikken over: 

 • Hbo werk- en denkniveau
 • Een D&P werk- of stageplek op een vmbo-school (minimaal 1 dag per week, waarvan 50% in de D&P lesuitvoering)
 

 

Inhoud en opbouw

Deze bijscholingsminor is voor huidige vmbo-docenten die nu en/of in de toekomst binnen het vmbo-profiel D&P (Dienstverlening en Producten) les willen geven. Gedurende de cursus komen er vier profielmodulen van D&P aan bod om je klaar te stomen als vakdocent. De beroepspraktijk, de beroepscompetenties, loopbaanoriëntatie en –begeleiding lopen als een rode draad door het gehele programma. Daarnaast ga je je verdiepen in twee D&P keuzevakken. 

Gedurende de bijscholingsminor D&P komen de vier profielmodulen van Dienstverlening en Producten aan bod: 

 1. Organiseren van een activiteit
 2. Presenteren, promoten en verkopen
 3. Product maken en verbeteren
 4. Multimediale producten maken

De beroepspraktijk, beroepscompetenties, loopbaanoriëntatie, en –begeleiding lopen als een rode draad door het gehele programma. Daarnaast kies je voor twee D&P keuzevakken waarin je je gaat verdiepen. In het programma zijn diverse keuzevakken opgenomen, waaronder: Voeding en beweging, Robotica en Digispel.   

Gedurende de cursus zijn er 20 donderdagen contactgebonden lesdagen (09:00 tot 17:00 uur). In de regel plannen we in de ochtend een workshop waarin een onderdeel op basis van activerende werkvormen wordt belicht.  In de middag werk je in groepen aan de toepassing van het aangeleerder voor jouw werkomgeving. De lessen worden in de regel fysiek aangeboden in Eindhoven. Een aantal lesdagen zullen bestaan uit online leeractiviteiten. De studiebelasting varieert enorm en is sterk afhankelijk van eerdere studies en werkervaring. Naast de vaste contactdag mag je ervanuit gaan dat je gemiddeld tussen de 4 en 6 uur per week studietijd dient te reserveren. Daarnaast werk je of loop je minimaal 1 dag per week stage op een vmbo in het profielvak D&P.  

Na het positief afronden van deze minor ontvang je vanuit Fontys Hogescholen een certificaat. 

Dit certificaat leidt in de volgende gevallen tot een profielbevoegdheid voor D&P:

1. Als je een tweedegraads lerarenopleiding voor een niet-beroepsgericht vak hebt afgerond, voldaan hebt aan de eindtermen van de minor D&P en tenminste 2 jaar werkervaring hebt in de afdelingsvakken, intra- of intersectorale programma’s en/of in het profielvak D&P in de periode tot 1 augustus 2018. Wat betreft de bevoegdheid geldt dat er een individuele (gesloten) aanvraag voor een bekwaamheidserkenning moet worden gedaan bij DUO.

2. Als je een beroepsgerichte lerarenopleiding hebt afgerond en daarnaast hebt voldaan aan de eindtermen van de minor D&P. De bevoegdheid is er vanuit rechtswege als de docent die de minor heeft afgerond, beschikt over één van de getuigschriften die voor D&P zijn opgenomen in de conversietabel getuigschriften voor de profielvakken in het vmbo (leraren in het VO)

 
 

Praktische info

Een studie combineren met je werk en/of gezin is een bewuste keuze. Aan die keuze gaan veel vragen vooraf, zoals: Kan ik het niveau aan? Kom ik met de opleiding verder in mijn werk? En past de studie in mijn leven (werk, gezin, vrienden, familie)?

Docenten en studenten, opleidingscoördinatoren en studiecoaches geven je graag antwoord op je vragen. Tijdens de open avond kijken we samen hoe jij je optimaal kunt ontwikkelen.

De eerstvolgende open avond is op 22 maart 2023, op de campus. Laat wat gegevens achter en we informeren je zodra je je kunt aanmelden voor de open avond.

Heb je een vraag?
Hieronder vind je de contactgegevens van deze opleiding, neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag jouw vragen.

Niveau
Minor
Kosten
Zie hieronder
Studieduur
7 maanden
Startmoment(en)
09-02-2023

Wil je graag een gesprek met iemand van de Bijscholingsminor D&P? Dat kan. Stuur een mail naar Roel Martens (r.martens@fontys.nl). Hij neemt dan contact met je op. Je kunt ook bellen naar +31 653 926 031.

De kosten voor deze cursus of opleiding vind je hierboven bij de Opleidingsfeiten.

Subsidie, lening of beurs?

Er zijn diverse mogelijkheden om voor je studie tot schooldirecteur gebruik te kunnen maken van een lening, (zij-instroom) subsidie, een beurs en/of van belastingvoordeel.

Subsidieregeling voor schoolleiders van buiten het onderwijs

Vanaf september kunnen schoolbesturen in het primair onderwijs in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van het opleiding en begeleiding van schoolleiders van buiten het onderwijs. Schoolbesturen kunnen van 16 oktober 2022 tot en met 15 oktober 2023 een aanvraag indienen via DUS-I.

  Heb je een specifieke leervraag voor jouw school of organisatie? Fontys biedt op maat gemaakte trajecten aan die zijn afgestemd op jouw scholingsbehoeften. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.

    

    

   Aanmelden

   Hieronder vind je de startdatum van dit traject en kun je je aanmelden.

   Startdata


   Wordt hier geen startdatum en aanmeldknop getoond?
   Dan is aanmelden op dit moment (nog) niet mogelijk.
   Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de cursus/opleiding. We helpen je graag verder!
   Alle contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

    

   Locaties en contact

   Eindhoven

   De Rondom 1
   Roel Martens
   r.martens@fontys.nl