Sprint naar content

Gezondheid (deeltijd)

Gezondheid (deeltijd)

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Eén dag in de week naar school en veel ervaring in de praktijk. Tijdens de opleiding Gezondheid in deeltijd werk je aan je eigen leeruitkomsten. Je bepaalt dus zelf wát je leert en in welk tempo. Door te werken met focusgebieden, ga je steeds met een nieuw onderwerp aan de slag.

  • Eerst maak je kennis met de wereld van gezondheid.

  • Daarna leer je plannen hoe je zorg beter maakt, in de buurt en in Nederland.

  • Zelf kiezen? Zorg in de politiek, techniek in de zorg of leefstijlcoaching.

Opbouw van de komende vier jaar

Met een deeltijdopleiding bepaal je zelf in welk tempo je studeert. Studeren naast je werk is namelijk niet niks. Het is belangrijk dat je werk en studie goed kunt combineren. Gelukkig leer je veel in de praktijk: op je werkplek of op stage. Eén dag in de week ga je naar school. Daar leer je alles over gezondheid én samenwerken.

Studenten en docenten staan rond een maquette van een stedelijk gebied
Jaar 1
Venlo

Brede basis

Tijdens de opleiding leer je werken met positieve gezondheid. Dat betekent dat gezond zijn meer is dan niet ziek zijn. Om écht gezond te leven, is het belangrijk dat je ook emotioneel en sociaal gezond bent.

Van leeftijd tot regio

Om ervoor te zorgen dat mensen gezonder leven, breng je de gezondheid van verschillende groepen in kaart. Je leert informatie delen, welke regels er zijn en hoe je voor zorg betaalt.

Een docent geeft een presentatie over leefstijlcoaching aan studenten in een lesruimte.
Jaar 2
Venlo

Verdieping

Gezondheid voor iedereen

In jaar 2 verdiep je je kennis. Wie heeft er recht op zorg? Zijn er nieuwe regels nodig voor AI? En krijgt iedereen wel dezelfde behandeling? Ook leer je over de grenzen van de zorg: op internationaal én technologisch gebied.

Keuzefocus

Tijd om zélf te kiezen wat je leert. Ga jij voor technologie in de zorg, gezond ouder worden of verandering in de zorg?

Studenten in een interactieve les, met focus op een dobbelsteen met de woorden 'Meedoen' en 'Zingeving' erop.
jaar 3
Venlo

Minor

Keuzefocus

Ook in jaar 3 mag je zelf een onderwerp kiezen: leefstijlcoaching, internationale gezondheid of gezondheid in de politiek.

Minor

Tijdens je minor studeer je aan een andere opleiding dan Gezondheid, binnen óf buiten Fontys.

Studenen en docent werken aan een project
jaar 4
Venlo

Afstuderen

Businessplan

Denk jij dat technologie de gezondheid kan verbeteren? In jaar 4 bedenk je een businessplan voor domotica en gezondheid. Van medicatieherinneringen tot slimme fitnessapparatuur, valdetectie en hulpoproepsystemen... Jij bedenkt het én voert het uit als onderdeel van je afstuderen.

Afstuderen

Het laatste half jaar werk je aan het verbeteren van je businessplan.  

Ervaringen van studenten

"De skills die ik hier opdoe, wil ik in de praktijk toepassen voor een gezondere samenleving in de toekomst."

Elly

Student Gezondheid deeltijd

Elly van Lubeek (58) begon vorig jaar aan de deeltijdopleiding Gezondheid bij Fontys Paramedisch in Venlo. Ze vertelt hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten op latere leeftijd met beperkte digitale vaardigheden en hoe ze probeert de juiste balans te vinden tussen studie, werk en privéleven.

Een nieuwe start

Elke dinsdag reist ze van haar woonplaats Gemert naar de Fontys-campus in Venlo voor haar lessen, die om 9.30 uur beginnen. Dit semester staat in het teken van Leefstijlcoaching, een onderwerp dat haar enorm aanspreekt.

Voordat ze in 2023 met de opleiding begon, werkte Elly als sociaal werker op een dagbesteding voor mensen met beginnende dementie. Haar achtergrond ligt echter in de activiteitenbegeleiding, en ze heeft ook jaren een winkel in baby- en kinderartikelen gehad. Toen de online verkoop opkwam, besloot ze te stoppen en werkte ze als zzp’er in de thuisbegeleiding. Ze ondersteunde diverse doelgroepen, waaronder een meisje met een verstandelijke beperking, en combineerde zorg en activiteitenbegeleiding.

Blijven ontwikkelen

‘Ik had altijd al de wens om mij verder te ontwikkelen. Eerder volgde ik al de cursus Vitaliteitscoach. Nu besloot ik om met de deeltijdopleiding Gezondheid te beginnen. Deze opleiding richt zich echt op preventie, wat ik erg belangrijk vind in het licht van stijgende zorgkosten en het toenemend aantal mensen dat ziek wordt. Ik geloof dat we meer invloed kunnen uitoefenen op gezondheidsproblemen zoals diabetes en overgewicht."

Balans tussen studie en werk

Het combineren van een studie met een baan kan uitdagend zijn. Elly besloot haar baan op te zeggen toen ze aan de studie begon. "Ik wilde eerst zien hoe het zou gaan met een hbo-deeltijdopleiding," vertelt ze. Achteraf bleek dit een goede keuze, omdat ze te maken kreeg met beperkte digitale vaardigheden. "Ik ben niet opgegroeid met een laptop, wat het moeilijker maakt vergeleken met jongere studenten."

Nu ze geen mantelzorg meer verleent, heeft ze tijd voor haar studie. Ze overweegt nu zelfs haar studie te combineren met een baan van twee dagen per week, mits die baan ook kan dienen als leerwerkplek. "Ik ben al wat rond aan het kijken naar werk. Bij mij in de buurt is een zorginstelling die zich bezighoudt met leefstijl, wat ik super interessant vind."

Vooruitblik

De toetsing van de opleiding Gezondheid gebeurt door het halfjaarlijks inleveren van een portfolio. Studenten moeten hierin aantonen dat ze de leeruitkomsten beheersen door bewijsstukken te verzamelen en feedback te vragen aan docenten, medestudenten of praktijkbegeleiders. "Het maken van het portfolio vond ik een enorme uitdaging. Ik ben een doener en het kostte me veel tijd om alles goed op papier te krijgen en de juiste bewijzen te selecteren," vertelt Elly. Ondanks de uitdagingen geniet ze enorm van het student-zijn. "Ik vind de opleiding fantastisch en de leerwerkplekken bieden geweldige inzichten in wat er allemaal gebeurt op het gebied van gezondheid."

Elly heeft een duidelijk doel voor ogen: "Mijn hbo-diploma halen. Voor de laatste jaren die ik nog moet werken, zou ik graag in een adviserende rol of op beleidsmatig vlak willen werken, bijvoorbeeld bij de GGD. Dat lijkt me erg interessant."

Een week in het leven van deeltijdstudent Elly

Als richtlijn geldt voor de deeltijdopleiding Gezondheid een studiebelasting van 28 uur per week. Hoe ziet dat er in de praktijk uit voor Elly? Hier is haar wekelijkse planning:

  • Maandag Venlo: leerwerkplek van 9.00 uur – 16.00 uur
  • Dinsdag Venlo: les op de campus van 9.30 uur – ca.16.00 uur
  • Woensdag thuis: privé (soms zelfstudie)
  • Donderdag thuis: privé (soms zelfstudie)
  • Vrijdag Venlo: Elly volgt op eigen initiatief ook op vrijdag lessen van de voltijdstudenten op de campus in Venlo. Ze wil haar studie versnellen door twee portfolio’s in te leveren.

Deadline: 1 september

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Gezondheid

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met Kennismaken

    Krijg een goed beeld van de opleiding tijdens een open avond of online voorlichting.

    Bekijk de agenda van de opleiding
  • Aanmelden

    Doe dit uiterlijk vóór 1 september.

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink
    Bij enkele opleidingen is instromen gedurende het studiejaar mogelijk.

    Toelating & aanmelden

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede Start vind je alles wat je nodig hebt voor een goed begin van je studie, waaronder benodigde materialen en informatie over je eerste lesweek.

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Gezondheid

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Venlo