Fontys | Obstetrie: Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

 • Over de cursus
 • Waarom deze cursus?
 • Voor wie is deze cursus?
 • FAQ: Frequently Asked Questions
 • Voorwaarden inschrijving

Omschrijving:

De belangstelling voor echoscopie is de laatste jaren sterk toegenomen in diverse (para)medische disciplines, ook in de eerstelijns gezondheidszorg. Met ingang van januari 2006 wordt de screeningsecho rond de 20 weken al in Nederland aangeboden. Fontys Paramedische Hogeschool is een van de weinige opleiders die aan de kwaliteitseisen van het RIVM en de regionale centra voldoet om de SEO-opleiding aan te bieden voor de echoscopist om zich in dit protocol te bekwamen.


De opleiding Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) is volledig vernieuwd en bedoeld voor gevorderde echoscopisten, verloskundigen en echolaboranten die zich willen bekwamen in screeningsecho’s.


Deze opleiding sluit aan op de Fontys post-hbo opleiding Echoscopie basis obstetrie. Vele beroemdheden uit het vakgebied zullen gastcolleges verzorgen. De cursus wordt afgesloten met een theoretische toets en een vaardigheidstoets. Een logboek met drie casuïstieken moet ingeleverd worden als examenonderdeel. Dit logboek komt overeen met het logboek dat geldt voor de kwaliteitsborging van de SEO-echoscopist en wordt door een externe GUO-echoscopiste nagekeken.

De cursist leert in deze cursus alle onderdelen van het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Er zal getraind worden op protocollair werken en docenten met veel praktijkervaring zullen hun kennis overbrengen.


Na het volgen van deze opleiding beschikt de cursist over voldoende kennis en vaardigheid om zelfstandig een structureel echoscopisch onderzoek uit te voeren en te handelen naar getrainde onderzoekvaardigheden.


Tijdens de praktijkuren en stagedagen maken wij gebruik van de faciliteiten in de diverse Skillslabs van Fontys Paramedische Hogeschool. De verplichte stage die aangeboden wordt door Fontys wordt gegeven onder leiding van deskundige SEO-echoscopisten. De verplichte externe stage van één dagdeel per week vindt plaats in een SEO-centrum of in een tweede- of derdelijns centrum. Deze externe stage dient u zelf voor aanvang van de opleiding geregeld te hebben. De beelden voor de logboeken maakt u tijdens uw externe stage.

De opleiding Structureel Echoscopisch Onderzoek is bedoeld voor ervaren echoscopisten die zich in het protocol van de uitgebreide screeningsecho willen bekwamen.

Het betreft hier een vervolg op de Obstetrie Echoscopie Basis waarbij deelnemers minimaal één jaar ervaring in de biometrie dienen te hebben.

De SEO post-HBO opleiding sluit aan op de Echoscopie basis obstetrie opleiding van Fontys hogescholen. Na een jaar ervaring kunnen deelnemers zich inschrijven voor de SEO opleiding. Bij aanvang van de opleiding dient een stageplaats te zijn geregeld door de student zelf. Fontys draagt hieraan bij door intern ook stagedagen aan te bieden binnen de opleiding.

Is het mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen?

Het is mogelijk om deze opleiding in termijnen te betalen. Dit is kosteloos. Na aanmelding kun je hiervoor contact opnemen met onze afdeling lesgeld: lesgeld@fontys.nl.


Welke kosten zijn wel/niet inbegrepen?

U hoeft bij ons geen onverwachte extra kosten te verwachten mits expliciet vermeld op de website. De opleidingsprijs zoals vermeld op de website is inclusief lesmateriaal, catering, accreditatie, etc..


Annuleringsvoorwaarden

Op al onze opleidingen zijn de leveringsvoorwaarden van Fontys van toepassing.


Parkeren bij Fontys Paramedische Hogeschool?

Bij ons kun je gratis parkeren. Het aantal parkeerplaatsen is helaas beperkt.

Je kunt ook parkeren op het terrein van het Maxima Medisch Centrum, hier is voldoende parkeergelegenheid. Dit is betaald parkeren en kost maximaal € 4,- per dag.


Heb je een klacht?

Fontys Pro Health heeft een onafhankelijke klachtencommissie. Deze klachtencommissie neemt klachten in behandeling van de studenten en cursisten van alle opleidingen en cursussen die vallen onder de verantwoordelijkheid van Fontys Pro Health/ Fontys Paramedische Hogeschool. Klachten die bij de klachtencommissie thuishoren hebben bijvoorbeeld betrekking op de organisatie en het handelen (nalaten van handelen) van docenten. Klachten die betrekking hebben op de studievoortgang (o.a. beoordelingen, toetsing), maar ook klachten over collegegeld, in-uitschrijving, sancties en huisregels horen niet thuis bij de klachtencommissie.

Wil je meer weten over de klachtencommissie bekijk dan deze pagina. Heb je geen Fontys e-mailadres stuur dan een mail naar: klachtencommissie-fph@fontys.nl.

Om deel te kunnen nemen, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen.

Voorwaarden voor deelname en inschrijving:

 • Ben je in het bezit van een HBO diploma in de paramedische of medische sector (bijvoorbeeld verloskunde of MBRT).
 • Heb je een externe stageplaats voor één dagdeel per week in een SEO-centrum of in een tweede- of derdelijns centrum geregeld.
 • Heb je minimaal één jaar ervaring in de biometrie.

Inschrijven doe je door de volgende stappen op dezelfde dag te doorlopen:

 1. Inschrijving via deze website
 2. Stage gegevens doorgeven via de link naar het stageformulier
 3. Mail je HBO diploma en een korte omschrijving van je ervaring naar fontysprohealth@fontys.nl

Wanneer een van deze stappen ontbreekt is je inschrijving niet compleet en daarmee niet geldig. Aanmelden is dus pas mogelijk wanneer je een stageadres geregeld hebt.


Stageformulier

Let op | dit is het formulier om je stage kenbaar te maken, aanmelden voor de cursus doe je via de aanmeldknop.

Klik hier voor het stageformulier

De cursus voor januari 2021 is vol

Op dit moment wordt er nieuwe data met als start september 2021 gepland. Wil je geïnformeerd worden wanneer nieuwe data bekend zijn en aanmelden weer mogelijk is? Dat kan! Stuur een mail naar fontysprohealth@fontys.nl, wij plaatsen je dan op onze interesselijst en houden je op de hoogte!

Cursusniveau
Post HBO
Kosten
€ 3425,– (BTW Vrijgesteld)
Studieduur
5 maanden
Startmoment(en)
15-01-2021

Startdata

Cursusdata

Dag 1, Vrijdag 15 januari 2021
Dag 2, Vrijdag 29 januari 2021
Dag 3, Vrijdag 5 februari 2021
Dag 4, Vrijdag 26 februari 2021
Dag 5, Vrijdag 5 maart 2021
Dag 6, Vrijdag 19 maart 2021
Dag 7, Vrijdag 2 april 2021
Dag 8, Vrijdag 16 april 2021
Dag 9, Vrijdag 30 april 2021
Dag 10, Vrijdag 4 juni 2021
Dag 11, vrijdag 11 juni 2021

Lestijden van 09:30 uur tot 16:30 uur

Dag 12, vrijdag 18 juni 2021 | toets
Van 10:00 - 17:00 uur

Vrijdag 29 januari 2021 | herkansing
Van 10:00 - 15:00 uur

Locatie Fontys Paramedische Hogeschool

Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Dominee Theodor Fliednerstraat 2, Eindhoven

Certificering + accreditatie

Fontys Paramedische Hogeschool draagt zorg voor afgifte van een certificaat.

Accreditatie en Registratie:
Verloskundigen en echoscopisten die met goed gevolg deze cursus afsluiten kunnen zich laten registreren in het Register Verloskundigen en Echoscopisten van de KNOV. Het aantal toegekende accreditatiepunten is 66.

De opleiding voldoet aan de landelijke eisen zoals deze door het RIVM zijn opgesteld. Fontys Paramedische Hogeschool wordt hier om het jaar op getoetst om kwaliteitsborging te garanderen.