Carrièreswitch: leraar worden?

Leraar worden?

Heb je met jouw ambitie wel eens gedacht aan werken in het onderwijs? Er is veel vraag naar goede leraren, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. Als leraar kun je jouw kennis en ervaring overbrengen op jongeren en iets betekenen voor de maatschappij. De overheid wil meer mensen laten instromen in het onderwijs. Daarom zijn er aantrekkelijke trajecten en subsidies, waarmee je redelijk snel je bevoegdheid kunt behalen.

Er zijn verschillende soorten bevoegdheden. Dit hangt af van waar je wilt gaan werken.

Wil je aan de slag in het basisonderwijs?

Lijkt het je leuk met jonge kinderen te werken en een gevarieerd aantal vakken te geven? Dan volg je de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo). Dit kan in Eindhoven of Tilburg. Het is een vierjarige bachelor. Indien je vooropleiding en werkervaring relevant zijn, kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject. Met een bachelor ben je bevoegd om les te geven op een basisschool en op scholen voor speciaal basisonderwijs. Binnen het basisonderwijs kun je doorgroeien in diverse functies, zoals intern begeleider of remedial teacher. Met een masteropleiding kun je jezelf verder specialiseren tot expertleraar voor passend onderwijs (master Educational Needs) of onderwijsvernieuwing (master Leren en Innoveren).

Zij-instroom

Om zij-instromer te worden in het primair onderwijs, moet je beschikken over minimaal een afgeronde hbo-opleiding, voor het onderwijs relevante maatschappelijke ervaring en beroepservaring en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Heb je een school in het primair onderwijs gevonden waar je als zij-instromer kunt werken? Dan vraagt die school een geschiktheidsonderzoek aan bij Fontys. Lees meer.

Wil je aan de slag in het mbo?

Omdat je ervaring hebt in een praktijkvak dat niet in het voortgezet onderwijs wordt gegeven? Dan kun je een Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) behalen. Na de opleiding van anderhalf jaar en het behalen van het getuigschrift mag je officieel lesgeven in het mbo.

Wil je aan de slag in het voortgezet onderwijs?

Lijkt het je leuk met jongvolwassenen te werken en heb je een voorliefde voor één specifiek schoolvak? Dan volg je de opleiding Leraar voortgezet onderwijs (tweedegraads bevoegdheid). Dit kan in Tilburg of Sittard. Het is een vierjarige bachelor. (Indien je vooropleiding en werkervaring relevant zijn, kun je in aanmerking komen voor een verkort studietraject.) Klik hier voor het volledige overzicht aan bacheloropleidingen. Met een bachelor ben je bevoegd om les te geven op een vmbo- of mbo-school en de onderbouw van het havo/vwo. Binnen het voortgezet onderwijs kun je doorgroeien in diverse functies, zoals mentor of decaan. Met een masteropleiding kun je jezelf verder specialiseren in je vakgebied, waardoor je ook in de bovenbouw van het havo/vwo les mag geven. Wil je je kennis liever verbreden? Dan kun je kiezen voor een master Toetsdeskundige , master Educational Needs of een master Leren en Innoveren.


Verkorte opleidingen tot tweedegraads leraar

Heb je al een hbo- of wo-opleiding en enige werkervaring? Dan kun je in veel gevallen je bevoegdheid in kortere tijd behalen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

Kopopleiding (voltijd)

Met de kopopleiding volg je een verkorte lerarenopleiding die jou binnen één jaar opleidt tot tweedegraads docent. Het is een intensief traject waarvoor je in aanmerking komt als je in het bezit bent van een bacheloropleiding, die direct aansluit bij een schoolvak. Deze bacheloropleiding heb je korter dan 5 jaar geleden afgerond en is aanverwant aan het vak dat je wilt geven.

In Sittard wordt een variant van de kopopleiding aangeboden in deeltijd (maatwerk).

Maatwerk
He
b je onderwijservaring en/of een verwante hbo- of wo-studie en wil je je verder ontwikkelen als leraar? Dan kun je bij Fontys Lerarenopleiding Sittard een maatwerktraject volgen; een verkort deeltijdtraject, waardoor je jouw studie naast je baan kunt volgen. Hoe zo’n maatwerktraject er uitziet, hangt af van de competenties, kennis en ervaring die je zelf al hebt. Je richt jouw opleiding in samen met de opleidingscoördinator van Fontys, zodat dit past bij jouw wensen en werksituatie.

Zij-instroom (deeltijd)

Met een zij-instroomtraject kan je je afgeronde hbo- of wo opleiding (ook pabo-diploma) en je ervaring aanverwant aan het vak dat je wilt geven direct inzetten. Je bent al aan het werk in het onderwijs of hebt een baan in het onderwijs toegezegd gekregen. Je werkgever betaalt voor je studie en krijgt subsidie om jouw uren te kunnen vervangen. Via een assessment wordt onderzocht of je geschikt bent voor het docentenvak en op welke punten je aanvullende scholing en begeleiding nodig hebt. Hieruit moet blijken dat je binnen twee jaar de studie daadwerkelijk kunt afronden.

Opscholingstraject onderbouw vmbo-basis/-kader

Heb je een pabo-diploma en geef je les of ambieer je om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis of -kader? Dan kun je met het opscholingstraject een beperkte bevoegdheid als groepsleerkracht behalen voor jaar 1 en jaar 2 van het vmbo-basis/-kader voor de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde. Daarnaast maak je de keuze uit één van de profielvakken: Engels, Mens en Maatschappij & Mens en Natuur. Daardoor ben je als bevoegd groepsleerkracht breed inzetbaar in de onderbouw van het vmbo-basis/-kader.

"Lopend voorbeeld van een Leven Lang Leren"

Heleen Vlietland, tweedejaarsstudent bacheloropleiding Bedrijfseconomie (zij-instroom)

Lees haar verhaal

Vrijblijvend advies

Op basis van je vooropleiding, werkervaring en privé-situatie adviseren we je welk opleidingstraject het beste bij je past. We begeleiden je en laten je groeien in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ook flexibel studeren is mogelijk bij Fontys Pro Educatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.