Carrièreswitch: leraar worden?

 • Verkorte opleidingen tot tweedegraads leraar (v.o.)

  Heb je al een hbo- of wo-opleiding en enige werkervaring? Dan kun je in veel gevallen je bevoegdheid in kortere tijd behalen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  Kopopleiding (voltijd)

  Met de kopopleiding volg je een verkorte lerarenopleiding die jou binnen één jaar opleidt tot tweedegraads docent. Het is een intensief traject waarvoor je in aanmerking komt als je in het bezit bent van een bacheloropleiding, die direct aansluit bij een schoolvak. Deze bacheloropleiding heb je korter dan 5 jaar geleden afgerond en is aanverwant aan het vak dat je wilt geven.

  In Sittard wordt een variant van de kopopleiding aangeboden in deeltijd (maatwerk).

  Maatwerk Heb je onderwijservaring en/of een verwante hbo- of wo-studie en wil je je verder ontwikkelen als leraar? Dan kun je bij Fontys Lerarenopleiding Sittard een maatwerktraject volgen; een verkort deeltijdtraject, waardoor je jouw studie naast je baan kunt volgen. Hoe zo’n maatwerktraject er uitziet, hangt af van de competenties, kennis en ervaring die je zelf al hebt. Je richt jouw opleiding in samen met de opleidingscoördinator van Fontys, zodat dit past bij jouw wensen en werksituatie.

  Zij-instroom (deeltijd)

  Met een zij-instroomtraject kan je je afgeronde hbo- of wo opleiding (ook pabo-diploma) en je ervaring aanverwant aan het vak dat je wilt geven direct inzetten. Je bent al aan het werk in het onderwijs of hebt een baan in het onderwijs toegezegd gekregen. Je werkgever betaalt voor je studie en krijgt subsidie om jouw uren te kunnen vervangen. Via een assessment wordt onderzocht of je geschikt bent voor het docentenvak en op welke punten je aanvullende scholing en begeleiding nodig hebt. Hieruit moet blijken dat je binnen twee jaar de studie daadwerkelijk kunt afronden.

  Opscholingstraject onderbouw vmbo-basis/-kader

  Heb je een pabo-diploma en geef je les of ambieer je om les te geven in de onderbouw van het vmbo-basis of -kader? Dan kun je met het opscholingstraject een beperkte bevoegdheid als groepsleerkracht behalen voor jaar 1 en jaar 2 van het vmbo-basis/-kader voor de vakken Nederlands en rekenen/wiskunde. Daarnaast maak je de keuze uit één van de profielvakken: Engels, Mens en Maatschappij & Mens en Natuur. Daardoor ben je als bevoegd groepsleerkracht breed inzetbaar in de onderbouw van het vmbo-basis/-kader.

  Fontys Educatief Centrum

  08850 78599
  fec@fontys.nl

 • Gratis oriëntatiegesprek met een studieadviseur?
  Sfeerafbeelding Fontys

  Wie ben jij als professional?

  Overweeg je een stap naar het onderwijs?

  Hoe zou dat kunnen en wat past dan bij jou?

  Heb jij deze vragen en wil je graag een volgende stap zetten?

  Vraag dan nu een gratis oriëntatiegesprek met een studieadviseur aan.

  ** let op: door de vakantieperiode kan reactie iets langer dan normaal op zich laten wachten **

  Onze studieadviseurs helpen je graag bij het wegwijs maken in de vele mogelijkheden die er zijn om in te stromen in het onderwijs. We gaan actief met jou het gesprek aan over de vragen die je hebt, aan de hand van jouw loopbaanverhaal tot nu toe; je vooropleiding, werkervaring, persoonlijke situatie en wensen komen uitgebreid aan bod. We gebruiken effectieve dialogische methoden en instrumenten om te komen tot een goed passend advies en helpen je graag bij de vervolgstappen.

  Vraag een gratis gesprek aan

  Ga naar formulier

  Onze studieadviseurs:

  Mariken van Roosmalen

  Sfeerafbeelding Fontys

  Kara Vloet

  Sfeerafbeelding Fontys