Audiovisual Storytelling

Startmoment(en)
September
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken

  • Over deze minor
  • Leerdoelen
  • Opbouw en toetsing
  • Ingangseisen
  • Inschrijven
  • Minorregeling

Altijd al interesse gehad in televisie, video en film? Gaat je hart sneller kloppen van documentaires? Dan is de minor Audiovisual Storytelling misschien wel iets voor jou.

In deze minor gaat het om de vraag: hoe kun je met beeld, geluid en tekst een boeiend verhaal vertellen, dat kijkers op het puntje van hun stoel brengt? Aan de hand van fragmenten uit documentaires, speelfilms, tv-commercials en zelfs stripverhalen gaan we kijken hoe dat werkt, vertellen met beelden. Ook nodigen we televisie- en documentairemakers uit die komen vertellen over hun werk en hun aanpak.

En natuurlijk ga je zelf aan de slag! Je krijgt een hele reeks oefenopdrachten om zelf met de camera op stap te gaan en de beelden daarna te monteren. En je maakt drie grote opdrachten: een videoportret, een korte documentaire en een vrije opdracht.

Je analyseert daarnaast een documentaire en presenteert die aan de docenten en andere studenten.

Past deze minor bij jou?

Je hebt natuurlijk interesse in documentaires en films en de manier waarop die de kijker informeren, overtuigen en emotioneren. Je wilt weten hoe professionele makers dat aanpakken en leren hoe je zelf een boeiende videoproductie kunt maken.

Het motto van de minor is: Every picture tells a story. What’s yours? Je oefent in het zélf vertellen van audiovisuele verhalen. Daarnaast bekijken en analyseren we documentaires, speelfilms, stripverhalen, foto’s, reclames.

Leerdoelen

- Je hebt inzicht in  de principes van beeldtaal en montage en kunt die toepassen.
- Je hebt inzicht in de principes van verhaalopbouw en spanningsopbouw en kunt die toepassen
- je kunt audiovisuele verhalen analyseren
- je kunt audiovisuele verhalen produceren

Opbouw

De totale duur van de minor is 20 weken (fulltime). In principe heb je drie dagen per week les. Geen onderwijs wil niet zeggen dat je niets te doen hebt. Houd er rekening mee dat je de andere dagen flink aan de slag moet.

Je krijgt veel kleine deelopdrachten. Die bereiden allemaal voor op de drie grote opdrachten: een videoportret van een persoon, een korte documentaire en een vrije opdracht.

Toetsing

Je legt een persoonlijk, digitaal portfolio aan voor deze minor. Dat portfolio heeft de vorm van een blog waarin je al je (audiovisuele en reflectieve) producten presenteert. Het portfolio wordt in de loop van de minor steeds verder gevuld en is steeds toegankelijk voor de docenten.

Het complete portfolio wordt aan het eind van de minor door de vaste docenten beoordeeld met een voldoende of onvoldoende. In deze beoordeling worden niet alleen de afzonderlijke onderdelen van het portfolio meegenomen maar ook je ontwikkeling tijdens de minor.

De minor is niet alleen toegankelijk voor journalistiek- en Fontys-studenten, maar via Kies Op Maat ook voor studenten van andere relevante opleidingen uit het hele land. Denk aan: communicatie, entertainment, media, vormgeving en kunst.

We verwachten daarnaast dat je basisvaardigheden hebt op het gebied van camera en montage en geïnteresseerd bent in documentaires en journalistiek. Je moet ook toestemming hebben van de examencommissie van je opleiding.

De inschrijving voor de minors die van start gaan in september 2018 wordt aan het begin van februari opengesteld. Deze inschrijfperiode loopt tot tot uiterlijk 1 juli. Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

De inschrijving voor minors die starten in februari 2019 gaat aan het begin van juli open.

Fontys studenten schrijven zich in via Progress.www. Externe studenten regelen hun inschrijving Kies op Maat. Het aantal inschrijvingen via Progress.www zegt niets over het totaal aantal aanmelders. Alle studenten worden op volgorde van datum en tijd geplaatst.

Minorregeling

Je kunt hier vanaf het voorjaar de minorregeling voor studiejaar 2017-2018 downloaden. Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Leslocatie

prof. Gimbrerelaan 16, Tilburg

Locatiekaart op adres: prof. Gimbrerelaan 16, Tilburg

Let op!

Er geldt een maximaal aantal studenten van 24. Bij meer dan 24 aanmeldingen gaat deelname op volgorde van inschrijving.