Sprint naar content

Creatief schrijven

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Tilburg
Wil jij in twintig weken een boek schrijven? Om jouw verhaal te vertellen en je eigen schrijfproces te onderzoeken. Zodat je na afloop niet alleen jouw boek in handen houdt, maar ook gegroeid bent als schrijver. Dan is de minor creatief schrijver iets voor jou.

Over de minor

In de minor Creatief Schrijven werk je 20 weken aan een eigen Nederlandstalige roman
of verhalenbundel (fictie of verhalende non-fictie). De vorm, het genre (familiegeschiedenis, thriller, kinderboek) en het onderwerp bepaal jij.

Door je teksten iedere week te delen, te herschrijven en je schrijfproces te
onderzoeken krijg je steeds beter zicht op je eigen sterke en zwakke kanten als
schrijver. En krijg je handvaten om die aan te pakken.

Waarom de minor Creatief Schrijven?

  • Je schrijft in drie versies je eigen boek
  • Je onderzoekt je eigen schrijfproces waardoor je groeit als schrijver. Je leert de belangrijke technieken om spanning in verhalen te brengen, die je ook in zakelijk schrijven kun toepassen
  • Hebt na afloop van de minor je eigen boek in handen
 

Meer over de minor

Je krijgt les over de verschillende facetten van het schrijven zoals gevarieerd taalgebruik, schrijftechnieken als uitstel en dubbelheid. Ook leer je heel precies te kijken naar teksten van jezelf en medestudenten en aan te wijzen waar en hoe het beter kan.

  • Beeldend en precies taalgebruik
  • Begrijpen hoe je spanning opbouwt door versnellen en vertragen en dramatische dubbelheid
  • Weten wat je kunt doen als je vastloopt in het schrijfproces
  • Steeds beter en preciezer kunnen aanwijzen waar teksten beter kunnen.

 
 

Presenteer jouw boek op de boekenmarkt

 

 

Hoe verloopt de minor Creatief Schrijven?

Aan het begin van de minor bedenk je een verhaal (of een serie verhalen) dat je in zes weken uitwerkt tot een afgerond geheel. Die eerste versie ga je daarna zes weken uitgebreid herschrijven. In de laatste fase redigeer je jouw tekst zorgvuldig. Je maakt hem op en stuurt hem naar een drukker. Zo heb je jouw boek tijdens de boekenmarkt aan het eind van de minor ook echt in handen.

Tegelijkertijd onderzoek je op allerlei manieren je eigen schrijfproces. Je onderzoekt een schrijfvraag door te lezen over schrijven. Ook reflecteer op hoe het schrijven gaat. Daarnaast ga je heel veel romans, korte verhalen en non-fictieverhalen lezen. Alleen doe je dat nu als schrijver, om van te leren en door geïnspireerd te raken. Want een schrijver is altijd lezer.

De minor begint met 2 bootcampweken. Je bent dan van maandag tot en met donderdag op school, of op een bijzondere locatie buiten school. Voor werkcolleges, workshops, opdrachten en gastcolleges van schrijvers en verhalenvertellers. Op de vrijdag werk je thuis opdrachten uit.

De rest van de minor ben je 2 dagen per week op school. Op de donderdagen heb je werkcolleges, verhaalanalyse en bespreek je met je coredacteur wat je die week geschreven hebt. Op dinsdag, woensdag of vrijdag ben je een dagdeel op school om jouw teksten met je feedbackgroep te bespreken. Ook reageer je op de teksten van anderen. Welke dag dat is, is afhankelijk van de spiegelgroep waarin je geplaatst wordt. De rest van de week schrijf en herschrijf je aan je boek, doe je onderzoek en lees je. Want je kunt alleen maar goed leren schrijven als je ook veel leest. De duidelijke deadlines binnen de minor zorgen ervoor dat je aan het werk gaat en blijft en niet eindeloos wacht op inspiratie.

Tijdens de minor werk je aan een persoonlijk online portfolio dat altijd toegankelijk is voor de docenten. Op het portfolio plaats je alle opdrachten. Aan het eind van je minor wordt je portfolio beoordeeld.
 

 

Voor wie?

Heb je een propedeuse van een bachelor? Dan ben je welkom bij de minor Creatief Schrijven.  Schrijfervaring is een pre, maar
motivatie om een half jaar lang hard te werken aan een boek en aan het onderzoek naar een schrijfvraag is het allerbelangrijkste.

De minor is altijd snel vol. Schrijf je dus op tijd in.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor dit start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.

  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving stluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
  • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse hebben behaald. Als je de propedeuse nog niet hebt behaald, heb je toestemming van jouw examencommissie en van de coördinator van de betreffende minor nodig.
 
 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Praktische info

De minor wordt twee keer per jaar aangeboden en er kunnen maximaal 32 studenten deelnemen. De minor is altijd snel vol, soms al binnen enkele dagen, schrijf je dus op tijd in. Omdat inschrijvingen zowel via Kies op Maat als via Progress plaatsvinden kun je online niet zien hoeveel mensen in totaal zijn ingeschreven

De voertaal van deze minor is Nederlands.

Een minorregeling informeert je over wat je gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kun je als student rechten ontlenen.

Ga naar de minorregelingen

 

Locatie en contact