Sprint naar content

Creatief schrijven

Startmoment(en)
Februari
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • Is deze minor iets voor jou?
 • Wat gaan we doen?
 • De lessen
 • Leerdoelen
 • Toetsing
 • Toelating en inschrijven

In twintig weken een boek schrijven. Om jouw verhaal te vertellen maar ook om je eigen schrijfproces te leren kennen en te onderzoeken. Zodat je na afloop niet alleen een boek in je handen houdt maar ook gegroeid bent als schrijver. Een schrijver die kritisch kan kijken naar de eigen teksten, die zich bewust is van zijn eigen sterktes en zwaktes, weet waaraan er nog gewerkt moet worden en vooral ook hoe.

Is de minor iets voor jou?
 • Durf jij het aan om een half jaar lang aan iets te werken dat altijd anders uitpakt dan jij het in je hoofd had.
 • Durf je uit te proberen en zelfs lelijk, ongemakkelijk of onaangenaam te schrijven.
 • Durf je jouw teksten te delen met anderen en wil je ook anderen ondersteunen door hun teksten gedetailleerd en kritisch te bekijken.
 • Durf jij je tekst steeds weer opnieuw aan te pakken en te herschrijven, ook als je vastzit en buiten de terrassen lonken. Durf je kortom de uitdaging aan om een boek te schrijven?
 • Durf je kritisch te kijken naar je eigen schrijfproces en te onderzoeken hoe je je zwakke kanten kunt versterken.

Dan is de minor creatief schrijven iets voor jou.

Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens de minor creatief schrijven werk je 20 weken aan een eigen Nederlandstalig boek (fictie of verhalende non-fictie). De vorm (korte verhalen, roman), het genre ( familiegeschiedenis, reconstructie, thriller, kinderboek etc.) en ook het onderwerp bepaal je zelf. En dat boek ligt er na afloop van de minor ook echt. Hier kun je de kaften bekijken
van boeken die studenten eerder schreven.

Hoe verloopt de minor?

Je bedenkt een idee dat je in zeven weken kan uitwerken tot een afgerond verhaal/ serie verhalen. Die eerste versie ga je daarna uitgebreid herschrijven. Dat herschrijven neemt net zo lang in beslag als het schrijven van de eerste versie. In de laatste fase ga je jouw tekst zorgvuldig eindredigeren, opmaken en naar een drukker sturen zodat je het boek tijdens de boekenmarkt ook echt in handen hebt.

Tegelijkertijd onderzoek je tijdens de minor je eigen schrijfproces. Je formuleert en onderzoekt een schrijfvraag door te lezen over schrijven en reflecteert op je blog op hoe het schrijven gaat. Ook ga je heel veel romans, korte verhalen en non-fictieverhalen lezen, maar nu als schrijver om van te leren en door geïnspireerd te raken. Want een schrijver is ook altijd lezer.

De minor begint met twee bootcampweken. Tijdens deze bootcampweken ben je maandag tot en met donderdag op school of op een bijzondere locatie buiten school voorwerkcolleges, workshops, opdrachten en gastcolleges van schrijvers en verhalenvertellers. Op de vrijdag werk je thuis opdrachten uit. De rest van de minor ben je twee dagen per week op school. Op de donderdagen heb je werkcolleges, verhaalanalyse en bespreek je wat je die week geschreven hebt met je coredacteur.

Op dinsdag, woensdag of vrijdag ben je op school om jouw teksten met je feedbackgroep te bespreken en te reageren op de teksten van anderen. Welke dag dat is, is afhankelijk van de spiegelgroep waarin je geplaatst wordt.

De rest van de week ga je schrijven enherschrijven aan je boek, onderzoek doen en lezen. Want je kan alleen maar goed leren schrijven als je ook veel leest en bij voorkeur ook in het NederlandsDe duidelijke deadlines binnen de minor zorgen ervoor dat je aan het werk gaat en blijft en niet eindeloos wacht op inspiratie.

Sfeerafbeelding Fontys

  Wat zijn de leerdoelen?

  1. Talig vermogen: je laat in je werk en in de feedbackgroepen zien dat je je inzicht hebt in wat precies en gevarieerd taalgebruik is. Je bent in staat de taal op een beeldende, precieze manier te gebruiken om een eigen verhaal te vertellen.
  2. Beheersing van het genre: je hebt de basiskennis en - vaardigheden om een (langer) verhaal op te bouwen
  3. Schrijftechnieken begrijpen en beheersen: je maakt kennis met technieken als uitstel, doorbreken van verwachtingen, versnellen en vertragen, dramatische dubbelheid en leert ze gebruiken om je verhaal sterker te maken.
  4. Ontwikkeling van het schrijverschap: je leert je eigen schrijfproces onderzoeken. Je kent de sterke en zwakkere kanten van je eigen schrijven en weet wat je kan doen als je vastloopt hierin..
  5. Reflectief vermogen: je kan in teksten en zinnen van eigen en andermans teksten aanwijzen wat er sterk en minder sterk is en ziet hoe je dat kan verbeteren.
  Iedere student werkt gedurende de minor aan een persoonlijk online portfolio dat altijd toegankelijk is voor de docenten. Op de portfolio plaats je alle opdrachten (waaronder drie versies van je boek). Dat portfolio wordt aan het einde in Gradework geplaatst en beoordeeld. .
  Sfeerafbeelding Fontys

  Toelating

  De minor creatief schrijven is toegankelijk voor studenten uit alle studierichtingen met een afgeronde propedeuse. Er zijn geen ingangseisen. Schrijfervaring is een pre, maar motivatie om een half jaar lang hard te werken aan een boek en aan het onderzoek naar een schrijfvraag is, zo leert de ervaring, het allerbelangrijkste. .

  Inschrijving

  De minor wordt twee keer per jaar aangeboden en er kunnen maximaal 32 studenten deelnemen. De minor is altijd snel vol, soms al binnen enkele dagen, schrijf je dus op tijd in. Omdat inschrijvingen zowel via Kies op Maat als via Progress plaatsvinden kun je online niet zien hoeveel mensen in totaal zijn ingeschreven.

  Wanneer inschrijven?

  Voor de minor die in september begint, gaat de inschrijving begin februari open
  Voor de minor die in februari begint, gaat de inschrijving begin juli open.

  Let op:

  ls de inschrijving gesloten is, is ook de wachtlijst vol. Het heeft geen zin om hier over te mailen.

  Taal

  De minor is Nederlandstalig. Ook de boeken die studenten schrijven zijn Nederlandstalig.