Creatief schrijven

Startmoment(en)
Februari
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • Is deze minor iets voor jou?
 • Wat gaan we doen?
 • De lessen
 • Leerdoelen
 • Toetsing
 • Toelating en inschrijven
 • Minor regeling

In twintig weken een boek schrijven. Om jouw verhaal te vertellen maar ook om je eigen schrijfproces te leren kennen en te onderzoeken. Zodat je na afloop niet alleen een boek in je handen houdt maar ook gegroeid bent als schrijver. Een schrijver die kritisch kan kijken naar zijn eigen teksten, die zich bewust is van zijn eigen sterktes en zwaktes, weet waaraan hij nog moet werken en vooral ook hoe.

Is de minor iets voor jou?
 • Durf jij het aan om een half jaar lang aan iets te werken dat altijd anders uitpakt dan jij het in je hoofd had.
 • Durf je uit te proberen en zelfs lelijk, ongemakkelijk of onaangenaam te schrijven.
 • Durf je jouw teksten te delen met anderen en wil je ook anderen ondersteunen door hun teksten gedetailleerd en kritisch te bekijken.
 • Durf jij je tekst steeds weer opnieuw aan te pakken en te herschrijven ook als je vastzit en buiten de terrassen lonken. Durf je kortom de uitdaging aan om een boek te schrijven?
 • Durf je kritisch te kijken naar je eigen schrijfproces en te onderzoeken hoe je je zwakke kanten kunt versterken.

Dan is de minor creatief schrijven iets voor jou.

Sfeerafbeelding Fontys

Tijdens de minor creatief schrijven werk je 20 weken aan een eigen boek (fictie of verhalende non-fictie). De vorm (korte verhalen, roman), het genre ( familiegeschiedenis, reconstructie, thriller, kinderboek etc.) en ook het onderwerp bepaal je zelf. En dat boek ligt er na afloop van de minor ook echt.

Hoe verloopt de minor?

Je bedenkt een idee dat je in zeven weken kan uitwerken. Die eerste versie ga je daarna uitgebreid herschrijven. Daar heb je een afgeronde eerste versie voor nodig. Dat herschrijven neemt net zo lang in beslag als het schrijven van de eerste versie. In de laatste fase ga je jouw tekst zorgvuldig eindredigeren, opmaken en naar een drukker sturen zodat je het boek tijdens de boekenmarkt ook echt in handen hebt.

Tegelijkertijd onderzoek je tijdens de minor je eigen schrijfproces. Je formuleert en onderzoekt een schrijfvraag door te lezen over schrijven en reflecteert op je blog op hoe het schrijven gaat. Ook ga je heel veel romans, korte verhalen en non-fictieverhalen lezen, maar nu als schrijver om van te leren en door geïnspireerd te raken. Want een schrijver is ook altijd lezer.

Zie voor de kaften van de afgelopen jaren:

De minor begint met twee bootcampweken. Tijdens deze bootcampweken ben je maandag tot en met donderdag op school of op een bijzondere locatie buiten school voor werkcolleges, workshops, opdrachten en gastcolleges van schrijvers, uitgevers en verhalenvertellers. Op de vrijdag werk je thuis opdrachten uit.

Daarna ben je twee dagen per week op school. Op de dinsdagen heb je werkcolleges, verhaalanalyse en bespreek je wat je die week geschreven hebt met je coredacteur. Op donderdagochtend (of als je in de vrijdaggroep zit, dan op vrijdagochtend) ben je op school om jouw teksten met je feedbackgroep te bespreken en te reageren op de teksten van anderen. De rest van de week ga je schrijven en herschrijven aan je boek, onderzoek doen en lezen. Want je kan alleen maar goed leren schrijven als je ook veel leest.

De duidelijke deadlines binnen de minor zorgen ervoor dat je aan het werk gaat en blijft en niet eindeloos wacht op inspiratie.

Sfeerafbeelding Fontys

  Wat zijn de leerdoelen?

  1. Talig vermogen: je laat in je werk en in de feedbackgroepen zien dat je je inzicht hebt in wat precies en gevarieerd taalgebruik is. Je bent in staat de taal op een beeldende, precieze manier te gebruiken om een eigen verhaal te vertellen.
  2. Beheersing van het genre: je hebt de basiskennis en - vaardigheden om een (langer) verhaal op te bouwen
  3. Schrijftechnieken begrijpen en beheersen: je maakt kennis met technieken als uitstel, doorbreken van verwachtingen, versnellen en vertragen, dramatische dubbelheid en leert ze gebruiken om je verhaal sterker te maken.
  4. Ontwikkeling van het schrijverschap: je leert je eigen schrijfproces onderzoeken. Je kent de sterke en zwakkere kanten van je eigen schrijven en weet wat je kan doen als je vastloopt hierin..
  5. Reflectief vermogen: je kan in teksten en zinnen van eigen en andermans teksten aanwijzen wat er sterk en minder sterk is en ziet hoe je dat kan verbeteren.
  Iedere student werkt gedurende de minor aan een persoonlijk portfolio dat altijd toegankelijk is voor de docenten. Op de portfolio plaats je alle opdrachten (waaronder drie versies van je boek). Dat portfolio wordt aan het einde beoordeeld.
  Sfeerafbeelding Fontys

  De minor Creatief Schrijven is toegankelijk voor studenten uit alle studierichtingen. Er zijn geen ingangseisen. Schrijfervaring is een pre, maar motivatie om een half jaar lang hard te werken aan een boek en aan het onderzoek naar een schrijfvraag is, zo leert de ervaring, het allerbelangrijkste. De minor is Nederlandstalig. Ook de boeken die studenten schrijven zijn Nederlandstalig.

  De minor wordt twee keer per jaar aangeboden en er kunnen maximaal 32 studenten deelnemen. De ervaring leert dat de minor snel vol is, schrijf je dus op tijd. Omdat de aanmeldingen zowel via Kies op Maat als via de Fontyswebsite plaatsvinden, kun je niet zien hoeveel mensen zijn ingeschreven. Als de inschrijving gesloten is, is ook de wachtlijst vol. De inschrijving begint voor de septemberminor begin februari. Voor de minor die in februari begint gaat de inschrijving begin juli open.

  Inschrijving

  Vanaf 1 februari kun je je aanmelden voor de minors die starten in september 2021.
  De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 1 augustus 2021.

  Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

  Om te kunnen deelnemen aan de minor moet de student

  • De propedeuse behaald hebben of;
  • Toestemming hebben van de examencommissie van zijn opleiding.

  Fontys studenten schrijven zich in via Progress.www. Externe studenten regelen hun inschrijving Kies op Maat. Het aantal inschrijvingen via Progress.www zegt niets over het totaal aantal aanmelders. Alle studenten worden op volgorde van datum en tijd geplaatst.

  Minorregeling

  Je kunt hier de minorregeling downloaden Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.