Minor Filosofie en Ethiek

Wil jij meer te weten komen over wie je zelf bent en wat jouw plek is in deze wereld? Heb je behoefte aan diepgang en kennis over andere culturen, religies en filosofische denkwijzen? Kies dan voor de minor Filosofie en Ethiek van Fontys. Met deze minor verbreed je je kijk op de samenleving en leer je je eigen opleiding vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Onze studenten zijn altijd razend enthousiast! Bekijk dit filmpje voor een korte impressie.
Wat mag je verwachten als je kiest voor de Fontysminor Filosofie en Ethiek?

De Fontysminor Filosofie en Ethiek opent de deur naar verschillende denkbeelden over de mens in de wereld, waarbij vaak kwesties uit de actualiteit een rol spelen. Daar heb je als student veel baat bij, want de arbeidsmarkt verlangt in deze roerige tijd professionals met scherpe gedachten en eigen inzichten. In deze minor leer je veel over jezelf en je plek in deze samenleving. Je leert kritisch na te denken over wat je wilt in je beroep en je persoonlijke leven.

Filosofie gekoppeld aan thema's

In deze minor leer je de geschiedenis van de filosofie kennen en kom je in aanraking met de groten der aarde, zoals Plato, Thomas van Aquino, Machiavelli, Kant en Nietzsche. Maar ook maak je kennis met recentere denkers zoals Foucault, Levinas, Sandel en Nussbaum. Er zijn thematische uitstappen naar technologie, spiritualiteit en politiek. Daarnaast leer je naar kunst kijken via originele denkers en ontdek je de verrassende kanten van levensbeschouwingen zoals het Jodendom, Boeddhisme, Taoïsme en de Islam.

Ethiek

Een belangrijk deel van de Minor gaat over ethiek, waarden en zingeving. Hoe moet je je opstellen tegenover je medemens en collega’s? Hoe bepaal je eigenlijk wat juist handelen is? En in hoeverre spelen je eigen geweten en moraal daarbij een rol? Of geven onze dierlijke instincten uiteindelijk gewoon de doorslag? Met andere woorden: welke motieven en kernwaarden in je leven zijn bepalend in je opleiding, je beroepsuitoefening en je latere leven?

Creatieve werkvormen

De Fontysminor Filosofie en Ethiek onderscheidt zich door een grote diversiteit aan werkvormen naast de reguliere hoorcolleges. Je leest groepsgewijs boeken, participeert in discussies en bezoekt musea. Je bekijkt films met medestudenten en woont ook lezingen bij. Deze activiteiten maken de minor enorm afwisselend en geven je de mogelijkheid je ervaringen te verwerken in creatieve en persoonlijke producten.

Kortom, kies je voor deze minor, dan krijg je daar geen spijt van!

Minorregeling

Wil je meer informatie? Download dan hier de minorregeling voor studiejaar 2017-2018. Daarin vind je uitleg van inhoudelijke en praktische zaken, zoals het vakkenpakket, de toetsing en leerdoelen. Aan deze tekst kunnen studenten rechten ontlenen.

“Door het volgen van deze Minor kijk ik echt anders naar de wereld en mijzelf.”
“Filosofie is helemaal niet wollig, maar juist actueel en verfrissend!”
Sfeerafbeelding Fontys

Aanmelden

Klik hier

Praktische informatie

Start: 1 september en 1 februari
Duur: half jaar
Voertaal: Nederlands
Locatie: Tilburg

Contact

Gerard Drosterij