Sprint naar content

Filosofie en Ethiek

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken

  • Over deze minor
  • Minor voorlichtingen
  • Inhoud
  • Minorregeling

“Wow, wat een minor! Iedereen staat voor je klaar en er wordt niet geoordeeld over je mening. Je leert hierdoor naar elkaar te luisteren, op een andere manier na te denken. Een geweldige minor om uit je vaste denkpatroon te komen, voor elke opleiding een echte aanrader! Mag ik de minor nog een keer volgen?” - Jochem Smit, Integrale Veiligheidskunde

“De minor Filosofie en Ethiek heeft mij denkwijzen laten zien waar ik heel mijn leven plezier van ga hebben. De leraren zijn heel erg meedenkend, wat erg fijn was tijdens de online lessen in coronatijd. De sfeer van de minor is echt top!” - Marlie Bloemendal, student Commerciële Economie


De minor Filosofie en Ethiek bestaat al bijna 15 jaar en staat garant voor een bijzondere studeerervaring. Je leert scherper analyseren, goede vragen stellen, maar bovenal: heel veel nieuwe inzichten. We laten je de vele kanten van filosofie zien en ervaren hoeveel je er mee kan doen in je leven, studie en werk.

(Online) Minor voorlichtingsweek

Je kunt je nu aanmelden voor de minorvoorlichtingen.

Minor voorlichtingen

De minor Filosofie en Ethiek leert je diep nadenken over van alles, zoals de geschiedenis, de huidige samenleving, je opleiding én niet te vergeten over jezelf.

Je krijgt een brede kijk op filosofie, waarbij zowel actualiteit als geschiedenis aan bod komen. Je leert de denkbeelden kennen van oude en recente filosofen, uit zowel de westerse als ook de oosterse wereld. In onze bijeenkomsten worden vele thema’s bestudeerd, zoals de coronacrisis, technologie, dierethiek, social media en economie. Ook leer je naar kunst kijken en kunst kennen. Je verdiept je in levensbeschouwingen, zoals het jodendom, het boeddhisme en de islam.

Onze lessen zijn momenteel online, zoals overal op het hbo, maar zodra we kunnen gaan we terug naar fysieke lessen op school. Daarbij houden we rekening met degene die om gezondheidsredenen niet fysiek aanwezig kunnen zijn door de bijeenkomsten zoveel mogelijk te streamen.

Onze bijeenkomsten kennen een grote diversiteit aan werkvormen. Naast hoor- en werkcolleges lees je groepsgewijs boeken, kijk je naar films, leer je naar kunst kijken en oefen je in schrijven, spreken en discussiëren. Dit soort activiteiten maakt de minor Filosofie en Ethiek afwisselend en heel gezellig. We worden bovendien gekozen door studenten met veel verschillende studierichtingen.

Tenslotte laten we graag nog Isabelle Franssen, student aan de opleiding tot Verpleegkundige, aan het woord. Zij volgde de minor in het eerste semester 2020-2021:
“Deze minor laat je nadenken over onderwerpen waar je nog nooit eerder over hebt nagedacht. Of juist over onderwerpen waar je dagelijks bij stilstaat, maar die je nooit bespreekt met anderen. Het is niet alleen een educatieve minor, maar ook een veilige plek waar je je gedachten kwijt kunt en naar elkaar luistert, juist in tijden van corona.”

We starten twee keer per jaar, in september en in februari. De 30 EC minor duurt een semester (twee periodes), de 15 EC start dezelfde tijd, maar duurt één periode. Collegedagen: dinsdag tot en met donderdag. Voertaal: Nederlands. Locatie: Tilburg Stappegoor.

Overzicht vakken

Ethiek en kritiek
Bij ethiek is het onvermijdelijk om te beseffen welke deugden, waarden en normen bij jouw handelingen en beslissingen een rol spelen. Naast de beroepsethiek, kijken we bovendien naar hedendaagse maatschappelijke discussies waar de ethiek eveneens een rol speelt.

Filosofie en politiek

Politiek gaat over het besturen van de samenleving en wie daarbij betrokken zijn en hoe. Hoe groot moet de macht van burgers zijn en hoe moet je regels maken en vaststellen? Wat is een regel eigenlijk en wat is leiderschap? Hoe bestuur je het beste en heeft dat te maken met ethiek en karakter? Welke balans maak je tussen individuele belangen en algemene belangen? Dit soort lastige vragen worden in deze cursus behandeld via een reis door de geschiedenis, van de oude Grieken, de middeleeuwen, naar de moderne tijd.

Filosofie en religie

Bij Filosofie en religie begeven we ons op het terrein van de metafysica. Wat betekent metafysica: dat gebied van de filosofie dat gaat over dingen die niet concreet waarneembaar zijn, maar die wel doordringen in het handelen van mensen, hun voelen en waarover je kunt leren na te denken. Allerlei vanzelfsprekendheden zullen aan het wankelen worden gebracht of juist worden herontdekt. Zo kom je toe aan echt denken en de vraag: waar begint en waar eindigt de filosofie?

Waarden en zin

Achtereenvolgens zal in dit werkcollege nagedacht worden over de onderwerpen: wie ben ik, waarden en geluk, tijd, werkdruk en prestatiecultuur, levenskunst en de zin van het leven. Tijdens de colleges maak je filosofische vragen en onderwerpen concreet en pas je ze toe op je eigen leven. Dit vak wordt voltooid met een door de studenten zelf ingerichte publiekstentoonstelling.

Boekbesprekingen

Dit vak draait om het lezen en bespreken van een boek in groepsvorm. Er zal zowel een klassiek filosofisch boek gelezen worden als een roman. Je kunt hierin een keuze maken. Dit vak wordt afgesloten met een presentatie waarbij de vorm naar eigen keuze is, bijvoorbeeld een talkshow, een toneelstuk of een filmpje.

Bedenkelijke kunst

Tijdens deze cursus gaan we filosoferen over en naar aanleiding van kunst. Alle grote filosofen hebben nagedacht over kunst. Voor veel studenten is het kijken en denken over kunst iets nieuws. Deze sprong in het diepe van het artistieke is een groot avontuur.

Varia

Het vak Varia is, wat de naam zegt, een melange van verschillende activiteiten. Dit vak is wederom in groepsverband. De studenten wonen gastcolleges bij, nemen deel aan excursies (als corona het toelaat), kijken naar films, maken een eigen filosofische reiskaart en verbinden alles in een tijdschrift die ze zelf maken.

Minorregeling Filosofie & Ethiek

Wil je meer informatie? Download dan hier de minorregeling voor studiejaar 2021-2022. Daarin vind je uitleg van inhoudelijke en praktische zaken, zoals het vakkenpakket, de toetsing en leerdoelen. Aan deze tekst kunnen studenten rechten ontlenen.

Aanmelden

Klik hier

“Het meeste leer je over je eigen kijk en inzicht in het leven.”

Leslocatie

Prof. Goossenslaan 1, Tilburg

Locatiekaart op adres: Prof. Goossenslaan 1, Tilburg

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

“Door het volgen van deze Minor kijk ik echt anders naar de wereld en mijzelf.”

Zin in het alledaagse

Luisa Kop - Trouw

Lees het artikel