Sprint naar content

Hart voor Jeugd en Samenleving

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Wil je leren hoe je van betekenis bent voor jeugdigen, gezinnen en mensen die werken met jeugd? Wil je jongeren helpen bij uitdagingen waarmee zij te maken krijgen? Ontdek in de minor 'Hart voor Jeugd en Samenleving' hoe jij écht het verschil maakt!

Over de minor

In de minor 'Hart voor Jeugd en Samenleving' ontdek je de kern van betekenisvolle zorg. Je herkent belangrijke momenten voor cliënten én leert hoe jij voor hen het verschil maakt. In de minor besteden we veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt hoe jij vanuit jouw unieke eigenschappen jeugdigen en gezinnen kunt helpen.

Waarom deze minor?

  • Je merkt problemen op in de samenleving en werkt eraan om ze te voorkomen. Je bedenkt bepaalde activiteiten die helpen om het probleem aan te pakken.
  • Je past je kennis toe om jeugdigen en gezinnen te begrijpen en te ondersteunen;
  • Je leert vanuit de 'presentiebenadering' (werken in hun omgeving) aan te sluiten bij de doelgroep;
  • Je ontwikkelt jouw visie op betekenisvol werken met jeudigen en de samenleving.
 

Meer over de minor

Je ontdekt jeugd en samenleving in vier themablokken: 'signaleer vraagstukken', 'vergaar kennis', 'versterk talenten' en 'creëer een preventieactiviteit'. Leer via de combinatie van onderwijs en leren in de praktijk.

 
 

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Trijntje van der Mark (student): "Door dichtbij de jongeren te staan, kun je echt in hun leefwereld stappen."
 

 

Opbouw

De minor heeft de volgende leerdoelen:

Signaleren:
Wat beweegt de jeugd tegenwoordig? 

Je onderzoekt sociaal-maatschappelijke problemen in het jeugddomein*. Dit doe je op verschillende niveaus en met een open en nieuwsgierige houding. 

* Het jeugddomein is onderdeel van de Jeugdwet. Dit zijn alle organisaties en mensen die met jeugd werken.

 

Analyseren en onderbouwen:
Hoe kun jij begrijpen wat er voor de ander op het spel staat?  
Je verkrijgt de nodige informatie. Deze pas je toe bij je werk met jeugdigen, gezinnen en de samenleving. Via literatuur en jouw ervaring in de praktijk laat je zien waarom je iets doet.

 

Versterken:
Hoe ben jij van betekenis voor de ander en jezelf? 

Je leert hoe je een goede houding hebt (gebaseerd op de 'presentietheorie') om jongeren te helpen zelf keuzes te maken. Je staat klaar om jongeren, opvoeders en anderen in de samenleving te helpen. Je denkt steeds na waarom je iets doet ('reflecteren').
 

Profileren:
Hoe werk jij aan de samenleving van morgen? 

Je ontwikkelt jouw kijk op betekenisvol werken met jeugdigen en de samenleving. Je ontwerpt een activiteit die helpt om problemen in de samenleving te voorkomen ('preventieactiviteit').

 

Tijdens de minor werk je aan deze leerdoelen en alles wat je moet kennen en kunnen ('leeruitkomsten'). Hierop word je getoetst.

We toetsen alles wat je moet kennen en kunnen (de 'leeruitkomsten'). Dit gebeurt via:

- een portfoliotoets
- een assessmentgesprek aan het eind van de minor

 

Portfoliotoets
In de portfoliotoets toon je je ontwikkeling aan op het gebied van kennis, houding en vaardigheden. Dit doe je op basis van de leeruitkomsten. Je verzamelt hiervoor bewijsstukken van jouw leerproces. Je toont aan wat je hebt geleerd ('verworven competenties'). Je legt dit vast in een reflectieverslag via methodische en theoretische kennis. Je geeft jouw kleur als professional aan het portfolio. Je stelt namelijk jouw praktijk centraal en gaat in op jouw professionalisering die van toepassing is op jouw major (de kern van jouw bacheloropleiding).

Lesdagen
- Maandag, dinsdag en vrijdag: bijeenkomsten

- Woensdag en donderdag: praktijkleren. 

 

Introductie
Je start met een introductie, zo leer je de groep goed kennen.

Studentcoach
De minor biedt studiebegeleiding en -monitoring door toegewezen begeleiders. Je krijgt een studentcoach.

Opbouw
We werken in deze minor met een start-, tussen- en eindmeting. We dagen je daarbij uit om om stil te staan en bewust na te denken ('reflecteren') over jouw ontwikkeling. 

 

Binnen de minor maken we gebruik van innovatieve concepten (vernieuwende ideeën) in het onderwijsprogramma. Verschillen tussen studenten worden aangepakt via 'sharing communities' en 'e-clips voor voorkennisactivatie'. 

 

Themablokken
Het programma omvat vier themablokken:
- signaleren (herkennen)
- kennisverwerving
- talentontwikkeling
- praktische toepassing van kennis in preventieactiviteiten.

 

 

Voor wie?

Jouw vaardigheden 

Je bent goed in contact maken. Ook heb je een basis in gespreksvaardigheden, zodat je kunt communiceren met jeugdigen en ouders. Je hebt een sociale kijk op zaken. Ook heb je kennis over het vakgebied mens en gedrag. Specifieke kennis leer je in deze minor.  

 

Je kunt op jezelf reflecteren (bewust nadenken over je ontwikkeling) en hebt een nieuwsgierige houding. Daarnaast ben je gemotiveerd om aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Je pakt regie over jouw leerproces. 

 

Ingangseisen
Om deel te nemen aan deze minor moet je je propedeuse hebben gehaald.  
 
Bachelor binnen het sociale domein

Als je een bachelor volgt, die te maken heeft met gedrag en maatschappij (het 'sociale domein'), sluit dat het beste aan op deze minor. Je moet ook gemotiveerd zijn voor de kernonderdelen van deze minor:
- preventie: voorkomen van problemen, vroeg herkennen en ingrijpen.
- presentie: aanwezig zijn in de omgeving van jongeren.
- maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de jeugd van nu.

Voorbeelden van hbo-opleidingen die goed aansluiten op de minor zijn:
Pedagogiek, Sociale Studies, HRM, Toegepaste psychologie, Pabo, Verpleegkunde en Sportkunde. 
 

Geen bachelor binnen het sociale domein?
Volg je geen opleiding binnen het sociale domein, maar heb je wel interesse om deze minor te volgen? Ook dan ben je van harte welkom. Indien wenselijk plannen we een intakegesprek met je. We bespreken dan de verwachtingen met elkaar. Op deze manier bekijken we van twee kanten of je voldoende basis hebt om deel te nemen aan de minor. Of wat je (binnen welke termijn) nog moet ontwikkelen om deze minor succesvol af te ronden. 

 

Student van andere hogeschool
Kom je van een andere hogeschool dan Fontys? Dan heb je toestemming nodig van de examencommissie van jouw opleiding om deze minor te volgen. 

 

Minimaal aantal deelnemers
Deze minor gaat door bij een minimum van 20 deelnemers.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.

      (let op! onderste link verwijzen naar minor op kiesopmaat)

       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.


      Praktische informatie