Sprint naar content

Psychologie en Technologie

  • Start september en februari
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Wil jij meer weten over hoe technologie ons menselijk gedrag, onze relaties met anderen en onze samenleving beïnvloed? We hebben in onze broekzak toegang tot meer informatie dan een staatshoofd in 2005 had. Zijn we nu ook echt beter geïnformeerd? Wil jij weten waarom polarisatie van de samenleving een logisch gevolg is van het ontwerp van social media? Ben je benieuwd of mensen in de toekomst (vaker) verliefd zullen worden op robots? Met andere woorden: wil jij samen met studenten vanuit allerlei verschillende achtergronden en vakgebieden nadenken over en toewerken naar een toekomst waarin technologie mensen helpt en ondersteunt, op alle denkbare vlakken? Volg dan de multidisciplinaire minor psychologie en technologie en maak impact!

Over de minor

(Digitale) technologie is niet louter een verzameling van apparaten en software; het is een niet meer weg te denken, integraal onderdeel van ons leven. In deze minor krijgen studenten de kans om te begrijpen hoe technologie ons zelfbeeld vormt, onze interacties met anderen beïnvloedt en onze maatschappij verandert. Dit is relevanter en essentiëler dan ooit, want in een tijdperk waarin technologie steeds sneller evolueert is het cruciaal om te begrijpen hoe dit ons leven beïnvloedt op diepgaande en vaak onzichtbare manieren.

Door de kruising van psychologie en technologie te verkennen, biedt deze minor een uniek perspectief dat verder gaat dan de standaard technische of menswetenschappelijke studies. Minorstudenten leren over de psychologische impact van technologie op mensen, relaties en maatschappij. Dit maakt hen niet alleen tech-savvy professionals, maar ook bewuste en reflectieve denkers.

Aan het eind van deze minor zijn studenten in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen over hoe technologie gebruikt kan worden in hun toekomstige carrière, en om de bredere sociale en ethische vragen die hiermee samenhangen te begrijpen.

Waarom de minor Psychologie & Technologie?

  • Perspectief op technologie vanuit de psychologie
  • Mogelijkheden en effecten van technologie op menselijk gedrag en beleving
  • Werken aan toekomstperspectief
  • Multidisciplinair samenwerken
 

Meer over de minor

In de minor ontwikkelen studenten op basis van praktijkvraagstukken een eigen visie op technologie vanuit drie psychologische perspectieven. Namelijk vanuit een focus op (1) de impact op het zelfbeeld en identiteit, (2) de rol van technologie in interpersoonlijke communicatie en (3) de invloed van technologie op maatschappelijke, politieke en culturele ontwikkelingen.

 

Perspectief op technologie vanuit de psychologie

 

 

Wat ga je doen?

De minor start met een introductieweek, hierin maken studenten kennis met elkaar, met de minor en met de verschillende onderwerpen die de rest van het semester centraal staan. De exacte invulling van de minor verschilt per week, maar reken op zo’n 20 contacturen per week waarin we films kijken, artikelen uitpluizen, in discussie gaan, workshops volgen, gastsprekers bevragen, aan de opdrachten werken, one-day- en one-week-challenges uitvoeren, sparren over je producten, en nog veel meer. We sluiten de minor af met een eindsymposium, wat jij hebt helpen organiseren én waar jij, samen met je medestudenten, je inzichten presenteert.

Wat ga je leren?

Studenten werken in de minor aan drie thema’s. Elk thema kent twee leeruitkomsten. De leeruitkomsten zijn als volgt geformuleerd:

Technologie en het individu
1.Impact op denken, doen en voelen. De student kan de impact van technologie op cognitie, gedrag en emotie analyseren en hierop kritisch reflecteren.

2.Transformatie van het zelfbeeld en de identiteit. De student kan de invloed van technologie op de vorming en perceptie van het zelfbeeld en eigen identiteit analyseren en hierop kritisch reflecteren.

Technologie en interpersoonlijke relaties

3.Impact op communicatie tussen mensen. De student kan de effecten van technologie op communicatieprocessen en -inhoud analyseren en hierop kritisch reflecteren.

4.Ontwikkeling van communicatie met technologie. De student kan de interactie tussen mensen en technologie en de implicaties hiervan voor interpersoonlijke relaties analyseren en hierover kritisch reflecteren.

Technologie in een maatschappelijke context

5.Impact op maatschappij. De student kan de impact van technologische ontwikkelingen op (inter)nationale samenwerkingen, politiek of culturele normen en waarden analyseren en hierop kritisch reflecteren.

6.Keuzes in adoptie en gebruik van technologie. De student kan de adoptie en het gebruik van technologie in verschillende maatschappelijke contexten analyseren en hierop kritisch reflecteren.

Wat ga je opleveren?

De leeruitkomsten worden aangetoond in drie producten: een individuele opdracht, een groepsopdracht en een eindsymposium.

  • Voor de individuele opdracht werken studenten individueel aan een opdracht waarin ze onderwerpen passend bij de drie gekozen leeruitkomsten analyseren, vervolgens hier een mening over formuleren en deze mening kritisch beargumenteren. Ze presenteren deze analyse, inclusief kritische reflectie, in een zelfgekozen vorm. Dat kan bijvoorbeeld middels een essay, een stripverhaal of een vlog; het staat studenten vrij om een passende vorm te kiezen.

  • Voor de groepsopdracht werken studenten (in multidisciplinair groepsverband, elk vanuit hun eigen expertise) samen aan een toekomstbeeld voor Nederland, waarbij ze een onderbouwde weergave creëren van hoe Nederland in de nabije toekomst eruit zou kunnen zien. Voor de beoordeling van beide opdrachten worden rubrics gehanteerd op basis waarvan de leeruitkomsten getoetst worden. Deze rubrics worden bij aanvang van de minor met studenten gecommuniceerd.

  • De minor wordt afgesloten met een symposium, waarin studenten de opgedane kennis en resultaten uit hun individuele en groepsopdracht presenteren.

Wat kun je als je klaar bent?

De minor Psychologie en Technologie heeft als doel om studenten vanuit een psychologisch perspectief te laten reflecteren op de impact van technologie op mensen, relaties en maatschappij. De student heeft tijdens de minor geanalyseerd en verklaard hoe technologie ons als mensen beïnvloedt en wat hiervan de gevolgen op micro, meso en macroniveau kunnen zijn. De student is in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen over hoe technologie gebruikt kan worden in diens toekomstige vakgebied, en om de bredere sociale en ethische vragen die hiermee samenhangen te begrijpen. Door de multidisciplinaire opzet van de minor heeft de student ervaren hoe relevant het is om verder te kijken dan het eigen vakgebied, om zo tot een breder perspectief en diepgaandere reflectie op deze impact te komen. Tijdens het afsluitend symposium van de minor heeft de student de tijdens de minor opgedane kennis en inzichten op passende wijze gepresenteerd aan een divers publiek.

 

Voor wie?

Om deel te kunnen nemen, moet je je propedeuse hebben behaald, of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding om de minor te volgen. De minor Psychologie en Technologie is geschikt voor studenten van uiteenlopende disciplines die hun kennis willen verdiepen en hun horizon willen verbreden. Studenten met een meer technische achtergrond leren de impact van technologie op de gebruiker (de mens) te begrijpen. Deze kennis stelt hen in staat om technologische oplossingen te ontwerpen die niet alleen functioneel zijn, maar ook rekening houden met menselijke behoeften en gedragingen én met een groter, maatschappelijk perspectief. Voor studenten die een meer mensgerichte opleiding volgen biedt deze minor inzichten in de manier waarop technologie menselijk gedrag en sociale interacties vormgeeft. Het helpt hen om effectievere strategieën en oplossingen te ontwikkelen, in een wereld waar technologie een steeds grotere rol speelt.

Ongeacht achtergrond: het is van belang dat de student interesse heeft in de wederzijdse beïnvloeding tussen mens en technologie. Enige voorkennis in dit vakgebied kan daarbij helpend zijn, maar is niet verplicht.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Voor deze minor zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus zorg voor een tijdige inschrijving. Er geldt een numerus fixus van maximaal 48 studenten per semester. Let op: voor de instroom in september 2024 geldt een afwijkende numerus fixus van slechts 24 studenten.

Voor inschrijvingen die voor 31 maart (t.b.v. start september) of 30 september (t.b.v. start februari) ontvangen zijn, zullen uiterlijk in respectievelijk april of oktober intakegesprekken plaatsvinden. Inschrijvingen worden pas bevestigd na het plaatsvinden van een intakegesprek. Het doel van de intakegesprekken is enerzijds om ervoor te zorgen dat de minor en de verwachtingen van de student op elkaar aansluiten. Ook is voldoende diversiteit van studierichtingen relevant voor een multidisciplinaire samenwerking en is daarom het tweede doel van het intakegesprek. We streven ernaar om je voor 31 mei dan wel 15 november uitsluitsel te geven of je wel of niet wordt toegelaten tot de minor.

Voor inschrijvingen op of na 1 april dan wel 1 oktober geldt dat een uitnodiging voor het intakegesprek uitsluitend verstrekt wordt als de drempel van de numerus fixus nog niet bereikt is. Indien van toepassing verwerken we toelatingsgesprekken inclusief uitslag op volgorde van inschrijving. Is het maximaal aantal toelatingen bereikt? Dan plaatsen we je, met jouw goedkeuren, op een wachtlijst. In het geval dat een plekje vrij komt, nemen we contact met je op om alsnog een intakegesprek in te plannen.

(let op! onderste link verwijzen naar minor op kiesopmaat)

 
 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Praktische informatie