

Psychologie en Technologie
- Start februari en september
- Nederlands
- 30 ECTS
- 5 maanden
Over de minor
Technologie vormt wie we zijn, hoe we met anderen omgaan en verandert onze maatschappij. In deze minor leer je over de psychologische effecten hiervan. Je wordt iemand met kennis van technologie die nadenkt over de invloed op mensen en samenleving. Zo maak je straks slimme keuzes in je werk en begrijp je de grote vragen rondom technologie.
Waarom de minor Psychologie & Technologie?
- Je ontwikkelt perspectief op technologie vanuit de psychologie
- Inzicht in de mogelijkheden en effecten van technologie op menselijk gedrag en beleving
- Je werkt aan je toekomstperspectief
- Je werkt multidisciplinair samen
Meer over de minor
In de minor vorm je je eigen kijk op technologie door te kijken naar zelfbeeld, communicatie en de maatschappelijke invloed. Je leert en werkt samen met studenten van andere opleidingen.
- Je ontwikkelt jezelf op vier gebieden volgens de leeruitkomsten
- Een individuele opdracht en een groepsopdracht zijn de basis voor je persoonlijk ontwikkelverslag
- Inspirerende (gast)colleges en uitstapjes naar bijvoorbeeld musea!
Wat ga je doen?
De minor begint met een introductieweek. Hier leer je elkaar, de docenten en de thema's van de minor kennen. Vervolgens volg je verschillende activiteiten, opdrachten en lessen tijdens de inhoudelijke weken. Verwacht 20 uur per week aan activitetien zoals films kijken, artikelen uitpluizen, discussies voeren, workshops volgen, gastsprekers interviewen en aan opdrachten werken.
Wat ga je leren?
In de minor komen drie inhoudelijke thema’s aan bod en werk je aan vier leeruitkomsten.
Aan de hand van de hoofdthema's technologie en het individu, technologie en relaties tussen mensen en de rol van technologie in de maatschappij leer je over de invloed van technologie op ons leven. Je leert hoe technologie ons denken, gedrag en gevoelens verandert. Ook krijg je inzicht in de manier waarop technologie ons zelfbeeld en onze identiteit vormt. Je leert over de wisselwerking tussen mensen en technologie en wat dit betekent voor onze relaties met anderen. Verder leer je hoe technologie de manier beïnvloedt waarop we communiceren. Daarnaast verdiep je je in de gevolgen van technologische vooruitgang op de samenwerking tussen landen, politiek en culturele normen en waarden. Ook kijk je naar hoe verschillende groepen in de samenleving zich technologie eigen maken en die gebruiken.
Deze kennis helpt je om kritisch na te denken over de rol van technologie in ons leven en in de wereld.
Wat ga je opleveren?
Je toont wat je hebt geleerd en hoe je je hebt ontwikkeld aan in een individueel, persoonlijk ontwikkelverslag. In dit verslag toon je aan hoe je aan de vier leeruitkomsten gewerkt hebt, onder andere door te werken aan een individuele opdracht en een groepsopdracht.
- Individueel analyseer je thema's, vorm je een mening en beargumenteer je die. Je kiest zelf hoe je dit presenteert, zoals een essay, stripverhaal of vlog;
- In een groep schets je een toekomstbeeld voor Nederland, ieder vanuit eigen vakgebied.
- Tijdens de bijeenkomsten werk je door middel van activiteiten en kleinere opdrachten aan je ontwikkeling.
Wat kun je als je klaar bent?
In de minor Psychologie en Technologie leer je hoe technologie ons denken en doen beïnvloedt, en wat dit betekent voor de samenleving. Je ontdekt hoe je technologie slim kunt inzetten in je toekomstige werk. Je denkt ook na over sociale en ethische kwesties. De minor is door het multidisciplinaire karakter zo opgezet dat je leert om breder te kijken dan alleen jouw vakgebied.
Voor wie?
Om mee te doen aan de minor moet je je propedeuse gehaald hebben, of toestemming krijgen van de examencommissie van jouw opleiding.
De minor Psychologie en Technologie is geschikt voor studenten die hun kennis willen verdiepen en hun horizon willen verbreden.
Studenten met een meer technische achtergrond leren de impact van technologie op de mens te begrijpen. Met die kennis kun je functionele oplossingen bedenken die rekening houden met mensen en de maatschappij.
Voor studenten met een meer mensgerichte opleiding helpt de minor je te begrijpen hoe technologie ons gedrag en contact met anderen beïnvloedt. Zo kun je in een wereld waar technologie belangrijker is dan ooit beter oplossingen bedenken of inzetten.
Verder is het belangrijk dat je interesse hebt in de wederzijdse beïnvloeding tussen mens en technologie. Voorkennis kan je daarbij helpen, maar is niet verplicht.
Aanmelden voor deze minor
Schrijf je op tijd in, want we hebben maar een beperkt aantal plaatsen voor deze minor. Er geldt een numerus fixus van maximaal 48 studenten per semester.
Voor inschrijvingen die we voor 31 maart (start in september) of 30 september (start in februari) ontvangen, houden we uiterlijk in april of oktober intakegesprekken. Het intakegesprek heeft twee doelen. Het eerste doel is ervoor zorgen dat de minor en jouw verwachtingen op elkaar aansluiten. Het tweede doel is ervoor zorgen dat we een groep studenten vanuit diverse opleidingen hebben. Aan het eind van het intakegesprek krijg je mondeling een niet-bindend advies over of de minor passend voor jou lijkt.
Voor inschrijvingen vanaf 1 april of vanaf 1 oktober geldt dat je alleen een uitnodiging voor het intakegesprek krijgt als we de numerus fixus nog niet bereikt hebben. Als het nodig is, behandelen we de intakegesprekken en de uitslag ervan op de volgorde van aanmelden. Is het maximaal aantal toelatingen bereikt? Dan plaatsen we je, als je dat wil, op een wachtlijst. Als er een plek vrijkomt, benaderen we je om een intakegesprek te plannen.
Agenda
Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.
Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.
Praktische informatie
Een minorregeling informeert je over wat je gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kun je als student rechten ontlenen.
Ga naar de minorregelingen