Sprint naar content

Re-integratie en Talentcoaching

Startmoment(en)
September, February
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur:
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week

  • Over deze minor
  • Inhoud
  • Toetsing
  • Docenten
  • Minor voorlichtingen
  • Inschrijven
  • Contact

Ben jij behulpzaam, weet jij werkzoekenden en werkgevers  te motiveren en haal je graag het beste in mensen en arbeidsorganisaties naar boven? Tijdens de minor ‘Re-integratie en Talentcoaching begeleid je werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt .Jij helpt hen bij het opstapje dat ze nodig hebben.

Je interviewt, coacht, adviseert en bemiddelt tussen werkzoekende en werkgever. Je leert deze vaardigheden deels tijdens lessen op school. Daarnaast ga je er buitenschools mee aan de slag op een door jou gekozen praktijkplaats. Zo breng je de theorie meteen in praktijk en integreer de praktijk in de aangereikte theorie.

Word jij de re-integratiecoach van de toekomst?



De minor Re-integratie en Talentcoaching richt zich op het opleiden van studenten die affiniteit en interesse hebben in thema’s die samenhangen met  de inclusie van werklozen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Deze minor sluit aan op nieuwe ontwikkelingen in het beleid (Participatiewet), de toegenomen mobiliteit op de arbeidsmarkt en de bredere samenleving (participatie van mensen die extra aandacht en ondersteuning nodig hebben: bv. schooluitvallers, arbeidsgehandicapten, multi-probleem-cliënten).

Dit programma van 1 semester bestaat uit een onderwijsintern deel (2 dagen) en een praktijkdeel (3 dagenstage). Je krijgt kennis en vaardigheden over: intake/diagnose, trajectontwikkeling en coaching, werkgeversbenadering, nazorg. Dit wordt gecombineerd met specifieke vaardigheden o.a.: motiverende gespreksvoering, (talent-) coaching, adviseren en bemiddelen vanuit een sociale én zakelijke attitude. Via een intervisiegroep krijg je inhoudelijke ondersteuning bij het duiden en verwerken van  stage ervaringen.

Daarnaast ontwikkel je m.b.v. zelfonderzoek en teamopdrachten een breder beeld over onderwerpen als functiecreatie en jobcrafting, zelfsturing, zelfredzaamheid en empowerment. Het onderwijsinterne gedeelte van de minor Re-integratie en Talentcoaching bevat een scala aan onderwerpen, die ook deel uitmaken van de opleiding tot gecertificeerd register-jobcoach.

Het onderwijsinterne gedeelte wordt aangeboden in de vorm van het 3-fasen-model:

Instroomfase:

de methodische intake van werkloze cliënten in een re-integratietraject en het bepalen van de hoofdlijnen van dienstverlening voor ‘een weg naar werk’.

Doorstroom- of assessmentfase:

Doorbreken van inactiviteit, hanteerbaar maken van barrières, ontwikkelen van competenties, opbouwen van ‘bewijs’ t.b.v. een toekomstige werkgever. Hiermee samenhangende thema’s zijn empowerment, (talent-)coaching, afhankelijkheidsreductie en casemanagement.

Uitstroomfase

Het ten uitvoer brengen van de in de voorgaande fasen ontwikkelde plannen door een actieve en methodische werkgever-als-klant-benadering vanuit een expert-rol. Samenhangende thema’s zijn; Hanteren van een ‘dubbele klantrelatie’, hanteren van weerstanden, nazorg en jobcoaching.

Deze lessen worden afgewisseld met intervisiebijeenkomsten (‘leren van gevallen’ en van eigen casuïstiek) gastsprekers, excursies en teamopdrachten.

Als een rode draad doorheen de fasen loopt de zogenaamde ITB-methodiek. Een methodiek die vanuit de praktijk ontwikkeld en beproefd is (praktijktheorie).
I = integraal (niet alleen het werkloosheidsprobleem aanpakken) en individueel
T= traject (een route met een begin en een einde)
B= begeleiden (coachen, empoweren) en bemiddelen (actieve werkgeversbenadering).

Kenmerkend van deze methode is ‘de weg naar werk’ in sterke mate wordt gestuurd door de vraag van de cliënt.

Tijdens deze minor maak je  5 toetsopdrachten waarbij wordt gestuurd op de integratie van theorie en praktijk en de verwerking daarvan naar je eigen verdere professionaliseringsbehoefte:

  • Onderzoeksvaardigheden: ontwerpen van een itemlijst voor een interview met een professional op jouw praktijkstage, de uitwerking daarvan in een transcripten, een juiste toepassing van coderingen, de conclusies die je daaruit trekt en jouw reflectie daarop.
  • Observeren en analyseren van een intakegesprek: een systematische analyse van een door jou geobserveerd intakegesprek door een professional op je praktijkstage. Professional en werkzoekende interview je na het intakegesprek verwerk je in je analyse.
  • Performance coaching: het toepassen van de coachingsmethodiek die je tijdens de lessen hebt geleerd in de vorm van een performance.
  • Teamopdracht: methodisch re-integratieplan: op basis van gerichte interactie met een werkzoekende uit je praktijkorganisatie ontwerp je zo’n plan met aandacht voor ‘hoe coach ik deze cliënt’ en ‘wat moet ik managen’ om deze werkzoekende duurzaam inzetbaar te krijgen binnen het krachtenveld een opdrachtgevers-/opdrachtnemersrelatie
  • Verwerkingsopdracht intervisie: reflectieve verwerking van de intervisiebijeenkomsten

Als alle toetsopdrachten met tenminste een 5,5, zijn afgerond en het aanwezigheidspercentage bij het onderwijsinterne deel tenminste 80% is, krijg je een certificaat uitgereikt waarmee je 30 ec’s kunt verzilveren.

De docenten die de lessen van het onderwijsinterne gedeelte verzorgen hebben een ruimjarige ervaring vanuit de praktijk en vanuit diverse invalshoeken als uitvoerend arbeidsbemiddelaar, methodiekontwikkelaar, leidinggeven, beleidsontwikkelaar, onderzoeker.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek van 25 t/m 28 maart 2024. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Aanmelden is nu mogelijk!

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.

      De minor valt onder de verantwoordelijkheid van Fontys Hogeschool HRM en Toegepaste Psychologie.

      Meer informatie?

      Stuur een mailtje naar Mathijs Vermeulen mathijs.vermeulen@fontys.nl, coördinator van de minor Re-integratie en Talentcoaching.