Sprint naar content

Smart Cities

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Eindhoven
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week

  • Wat zijn smart cities?
  • Over de minor
  • Waarom deze minor
  • Toetsing
  • Toelating
  • Minor voorlichtingen
  • Inschrijven
  • Minor regeling
  • Contact

Wil jij uitdagende praktijkvraagstukken oppakken voor één van de slimste regio’s ter wereld? Dan is de minor Smart Cities écht iets voor jou!

Eindhoven en omstreken, ook wel de Brainport regio genoemd, wordt als één van de slimste regio’s ter wereld gezien (Van Agtmael & Bakker, 2016). Een slimme regio weet informatietechnologie optimaal in te zetten om hedendaagse vraagstukken aan te pakken. De minor Smart Cities richt zich op de thematiek slimme en toekomstbestendige stadsontwikkeling. Deze thematiek wordt vanuit de datahoek ingestoken, waarbij continu wordt gekeken wat de meerwaarde van dataverzameling, -analyse en -interpretatie kan zijn voor de slimme stad. De impact vanuit de data op de slimme stad richt zich op meerdere kennisgebieden, zoals vastgoed en retail, veiligheid, duurzaamheid, leefbaarheid en mobiliteit.

In de minor Smart Cities staan real life cases, gastcolleges, inspirerende werkvormen en vooral veel zelf doen centraal.  Studenten met diverse achtergronden gaan met elkaar aan de slag en leren van elkaar. Je leert bij deze minor waarde te creëren door middel van data, samen te werken in multidisciplinaire teams, je maakt kennis met technologische ontwikkelingen en je leert creatief en probleemoplossend te denken.

De minor Smart Cities laat je leren door je vooral in de praktijk aan de slag te laten gaan met concrete vraagstukken vanuit de Brainport regio. Hierbij krijg je inhoudelijk begeleiding door coaches met verschillende expertisegebieden. De coaches staan continu klaar om je verder te helpen binnen de onderwerpen die aansluiten op jouw interesses en om met je te sparren over je portfolio.

De minor Smart Cities heeft met als standplaats Eindhoven, het hart van de Brainport regio, een sterke regionale verankering. En daar zijn we trots op! We hanteren Nederlands als voertaal, maar maken vooral gebruik van Engelse literatuur en software.

Na de minor Smart Cities weet jij hoe je data moet analyseren, interpreteren en kan toepassen binnen de uitdagingen die leven binnen een smart city.

Wil jij samenwerken met bedrijven als Ikea, PSV, Gemeente Eindhoven en Phillips? Wil jij zorgen dat het gevoel van veiligheid tijdens stapavonden toeneemt, dat je bus overstap telkens perfect aansluit en dat broodafval voortaan wordt omgezet in energie? Dan is deze minor iets voor jou!

Bij deze minor leer je hoe data impact heeft op onderwerpen die te maken hebben met alles rondom stedelijke vernieuwing. We werken samen aan oplossingen op verschillende gebieden zoals veiligheid, mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Natuurlijk is er een theoretische basis en word je bijgespijkerd op het gebied van data, maar we gaan vooral hands-on aan de slag!

Aan het eind van de minor weet jij het hoe en waarom van data omzetten naar waardevolle inzichten en heb je vooral veel praktijkonderzoek en opdrachten in samenwerking met het werkveld gedaan. Je hebt een netwerk opgebouwd en je hebt waardevolle kennis en ervaring opgedaan die je als young professional zeker op je CV kunt vermelden. Tot slot ben je ook nog eens bezig met toekomstgerichte onderwerpen.

In de minor Smart Cities staan real life cases, gastcolleges, inspirerende werkvormen en vooral veel zelf doen centraal. Studenten met diverse achtergronden gaan met elkaar aan de slag en leren van elkaar. Je leert bij deze minor waarde te creëren door middel van data, samen te werken in multidisciplinaire teams, je maakt kennis met technologische ontwikkelingen en je leert creatief en probleemoplossend te denken.

De minor Smart Cities laat je leren door je vooral in de praktijk aan de slag te laten gaan met concrete vraagstukken vanuit de Brainport regio. Hierbij krijg je inhoudelijk begeleiding door coaches met verschillende expertisegebieden. De coaches staan continu klaar om je verder te helpen binnen de onderwerpen die aansluiten op jouw interesses en om met je te sparren over je persoonlijke ontwikkeling.

Aan het eind van de minor lever je een portfolio in en vindt er een individueel assessment plaats. In het portfolio verzamel je alle opdrachten die je gedurende de minor hebt uitgevoerd. Hiermee toon je aan de leerdoelen te hebben bereikt. In het assessment licht je jouw eigen leerproces toe. De assessoren zullen vragen stellen om zo tot de conclusie te komen of je daadwerkelijk aan de leerdoelen van de minor voldoet.

De minor Smart Cities wordt twee keer per studiejaar aangeboden. Er kunnen per keer maximaal 35 studenten deelnemen. Alle HBO-bachelor studenten kunnen deelnemen aan de minor Smart Cities.

Voor de start van de minor wordt er een intakemoment met je ingepland, waarbij de inhoud, leerdoelen, didactiek en toetsing met je wordt besproken. We kijken dan gezamenlijk of er een match is tussen jou en de minor Smart Cities.

De minor staat in het teken van échte cases die je als groep oppakt. Om te meten of je aan het eind van de minor iets hebt geleerd vindt er een individueel assessment plaats. Ter ondersteuning van dit assessment lever je een portfolio in, waarin je laat zien hoe jij je tijdens de minor hebt ontwikkeld. Het assessment biedt je de mogelijkheid om je leerproces toe te lichten. De assessoren zullen vragen stellen om zo tot de conclusie te komen of je daadwerkelijk aan de leerdoelen van de minor voldoet.

Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?  

(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.  

Vanaf 1 februari 2023 (00.00 uur) kun je je aanmelden voor de minors die starten in september 2023.
De inschrijfperiode hiervoor sluit uiterlijk op 1 juli 2023.

De aanmeldperiode voor minors die starten in februari 2024 loopt van 1 juli 2023 (00.00 uur) tot 15 december 2023.

Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je:

  • De propedeuse behaald hebben of;
  • Toestemming hebben van de examencommissie van je opleiding.

Fontys student let op:

Voldoende plek in Progress betekent níet dat er ook nog voldoende plek ís binnen de minor. Externe studenten melden zich namelijk niet aan in Progress. We behouden het recht voor om bij teveel aanmeldingen, jouw inschrijving niet te accepteren. Hierbij geldt de volgorde van aanmelding. Wachten met inschrijven omdat je denkt dat er nog plek is kán dus betekenen dat je je uiteindelijk te laat inschrijft.

Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

Hier vind je de regeling per minor. De nieuwe minorregeling wordt gepubliceerd zodra deze bekend is.

Heb je vragen over de inhoud van de minor? Neem dan contact op met Twan Arts en Pauline Schepers via minorsmartcities@fontys.nl