Sprint naar content

Speciale doelgroepen

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven
Vind je werken met kinderen met gedragsproblemen een mooie uitdaging? Of met volwassenen met het downsyndroom? Zie je het zitten te werken met jongeren in de jeugdgevangenis, op een zorgboerderij, of binnen de revalidatie of psychiatrie? Deze minor heeft het allemaal!

Over de minor

Tijdens deze minor staat het omgaan met mensen met een speciale zorgvraag of onderwijsbehoefte centraal. Je doet werkplekervaring op door je te verdiepen in fysieke en mentale beperkingen, gedragsproblemen (opvoeding)moeilijkheden en (leer)stoornissen. Je gaat je eigen handelingsmogelijkheden met deze mensen onderzoeken en vergroten. Dit doe je onder andere door middel van excursies, expertmeetings, stages en interne en externe opdrachten

Waarom de minor Speciale doelgroepen?

Als student van deze minor leer je:

  • Omgaan met mensen met een speciale behoefte;
  • (Beweeg)activiteiten ontwerpen voor speciale doelgroep(en), ze uitvoeren en begeleiden;
  • Een analyse maken en adviseren van (beweeg)activiteiten, aansluitend bij de behoeften.
 

Meer over de minor

Je leertaken omvatten drie thema’s: 

  • De uitdagingen van fysieke en mentale beperkingen in de praktijk.
  • Ontwerpen, verzorgen en verantwoorden van aangepast sport-/beweegaanbod voor specifieke doelgroepen.
  • De koppeling van persoonlijkheidstheorieën naar (eigen) gedrag.


De activiteiten kunnen per week verschillen en zijn zowel intern als extern. 

 
Placeholder for Fontys video
Stef over de minor
“Met de minor Speciale Doelgroepen ga je op Huttenkamp. Dit is niet zomaar een kamp, het is een kamp waar je persoonlijke groei doormaakt, waar je door de bergen heen gaat en waar je veel over jezelf te weten komt.”

 

 

 

Opbouw

Er worden drie onderdelen getoetst:  

1 - Omgaan met speciale behoeften 

Dit onderdeel wordt getoetst met een kennistoets na het eerste blok en met een paper na het tweede blok. 

2 - Bewegingsactiviteiten voor speciale doelgroepen 
Je verzorgt beweegactiviteiten en er is een inspanningsverplichting rondom methodiek / didactiek waaraan je moet voldoen. 

3 - Persoonlijkheidsstrategieën 
Voor dit onderdeel maak je een portfolioassessment dat bestaat uit twee delen met een persoonlijkheidsanalyse. Daarbij wordt ieder deel apart beoordeeld. 

Wanneer alle drie de onderdelen behaald zijn, worden de credits (30 ECTS) toegekend.

Je begeleidt doelgroepen met diverse problematiek. Je verdiept je in de theorie en krijgt handvatten voor de praktijk. Je bepaalt de beginsituatie en ondersteuningsbehoefte van deelnemers, werkt met casussen en zoekt naar passende activiteiten. Tijdens je stage werk je aan een individuele casus, houd je interviews en beschrijf je je bevindingen in een paper.  

Deze minor draait om in contact komen met een speciale doelgroep. Je doet ervaring op in het ontwerpen, uitvoeren en begeleiden van beweegactiviteiten voor mensen met een speciale ondersteuningsbehoefte. Om meer te leren over het adequaat omgaan met deze groepen loop je twee dagen per week stage.  

Naast beweegthema’s zijn ook bewegingsstimulering, persoonlijke vorming, socialisatie en gezondheid belangrijk. Individueel of met een stagepartner verzorg je activiteiten op basis van een goed doordacht ontwerp. Daarbij houd je rekening met de beginsituatie en stel je haalbare doelen binnen de stagecontext. 

Tijdens activiteiten zorg je voor een sociaal-emotioneel veilig klimaat, een positieve begeleiding en bied je eventueel hulp of aanpassingen voor succesvolle ervaringen. Na afloop evalueer je kritisch en breng je verbeteropties en -acties in kaart voor volgende activiteiten. 

Als professional een positieve invloed uitoefenen, is complex omdat iedereen anders is. Jouw voorkeuren en eigenschappen bepalen mede het succes van je aanpak, net als je samenwerking in teams. Het is belangrijk te beseffen dat je invloed hebt op het resultaat. Door bewust te zijn van de invloed van elkaars gedrag, kun je gerichter werken. En als je weet welke voorkeuren jij en anderen hebben, begrijp je mensen beter.

In deze minor krijg je inzicht in je persoonlijkheid en ontwikkel je strategieën voor situaties met deelnemers en professionals.  

 
 

Voor wie?

  • Studenten binnen het sociale domein (Sociale Studies, Pedagogiek, SPH, Fysiotherapie, Sportkunde),
  • Studenten die een lerarenopleiding volgen (ALO, PABO, leraar voortgezet onderwijs)
  • Studenten van bijvoorbeeld technische opleidingen met een sociale inslag (studenten die beweegproblemen willen oplossen d.m.v. technologische oplossingen, bv orthopedisch instrumentmaker).


Dit sluit niet uit dat studenten uit andere domeinen bij interesse zich ook aan kunnen melden.

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

      Praktische informatie

      Het onderwijs vindt plaats op dinsdag, woensdag en vrijdag. Dit bestaat voornamelijk  uit werkcolleges en praktijklessen. De contacttijd is ongeveer 8 per week. Daarnaast verwachten we dat je wekelijks ongeveer 16 uur aan zelfstudie doet met medestudenten en peers.
      De stagedagen vanuit de opleiding zijn maandag en donderdag, gedurende het hele semester. Een stageplek mag je zelf aandragen, oldoet aan de voorwaarden (o.a. begeleiding door een HBO-professional en het voldoende kunnen werken aan de competenties zoals binnen deze minor aan bod komen). Ook hebben wij een lijst van stageplekken waarmee we al lang samenwerken en waarbij je mogelijk kunt solliciteren.

      Er worden gedurende de minor externe onderwijsactiviteiten aangeboden. Je wordt geacht aan deze activiteiten deel te nemen. Voor de verplaatsing maken we gebruik van het openbaar vervoer, een geldige ov-jaarkaart is daarom aan te bevelen. 

       

      In één van de laatste weken van de minor vind er een externe opleidingsweek in het buitenland plaats, waarvoor extra kosten gemaakt moeten worden (richtbedrag: € 350,-). 

      Een minorregeling informeert je over wat je gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kun je als student rechten ontlenen.

      Ga naar de minorregelingen