Sprint naar content

Spelenderwijs

  • Start februari en september
  • Nederlands
  • 30 ECTS
  • 5 maanden
Eindhoven, Tilburg

Spelen is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Spel is hun taal, uitlaatklep en houvast. Wil jij leren hoe je spel inzet bij het werken met kinderen? Om ze dingen te leren of om lastige zaken bespreekbaar te maken bijvoorbeeld? Volg dan de minor Spelenderwijs.

Over deze minor

Deze minor is er voor studenten die meer willen leren over spel en creativiteit in het werken met kinderen. Je gaat vooral zelf aan de slag: zowel in de lessen als in de opdrachten die je doet. Je ontwikkelt een spelbegeleidingstraject voor een individueel kind, een training voor een groepje kinderen of jongeren en een creatief product gericht op een onderwerp dat jou aanspreekt. Zo kun je direct impact maken, en echt iets betekenen voor kinderen en mensen die met hen werken.

Waarom de minor Spelenderwijs?

  • Meteen doen, met tools aan de slag in de praktijk
  • Aandacht voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling
  • Zelf je doelgroep kiezen tussen de 2,5 en 18 jaar
  • Creatief, uitdagend, uit je comfort zone
 

Meer over de minor

Met spel en creativiteit, en alles wat daaruit voortkomt, kun je veel betekenen voor kinderen en jongeren. Het helpt bij lastige onderwerpen, het leren en de ontwikkeling. We vergeten in onze vaak gehaaste maatschappij nog wel eens hoe belangrijk spelen is. Deze minor laat zien hoe je het inzet en wat werkt.

  • Praktijkgericht: aan de slag met kinderen/jongeren, gesprekken voeren met opvoeders.
  • Zelf methodes en producten bedenken en inzetten.
  • Kinderen en jongeren individueel en in groepen met spel(technieken) begeleiden en stimuleren.
  • Je eigen ontwikkeling en samenwerkingsvaardigheden versterken.

Kijk naar onderstaand filmpje waarin studenten die nu de minor spelenderwijs volgen vertellen over deze minor.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Sfeerafbeelding Fontys
 
 

 

Opbouw

De minor Spelenderwijs duurt 20 weken.

Vooral praktisch aan de slag

Je verdiept jezelf in spelontwikkeling, spelobservatie, spelanalyse, speltechnieken en andere spel inhouden zoals bijvoorbeeld risicovol spel en spel en diversiteit. Ook ga je vooral praktisch aan de slag. Je ontwikkelt met behulp van wat je leert in de theorie een spelbegeleidingstraject voor een individuele, eigen cliënt. Ook maak je een training voor een groep kinderen / jongeren. Daarin komen onderdelen terug als groepsdynamica, het formuleren van doelen, gespreksvoering en trainingstechnieken. Verder ontwerp je een creatief product of creatieve werkvorm die te maken heeft met een life event of thema dat je zelf kiest. Denk bijvoorbeeld aan een spel rond rouw voor kinderen met autisme, of een werkboek voor kinderen die depressieve gevoelens ervaren.

Vormen van onderwijs

In deze minor doe je kennis op tijdens lessen én ga je op andere manieren zelf aan de slag. In bijeenkomsten ‘beeldproces’ kijk je op een creatieve manier in een
kleine groep naar je eigen ontwikkeling. Ook volg je creatieve workshops rond muziek, beeldende vormen en talenten. In lessen speelvaardigheden speel je zelf, en ervaar je hoe dat is en wat het doet.

Praktijkplek

Voordat je start met de minor Spelenderwijs, zoek je een praktijkplek. Dit kunnen er ook twee zijn. Op een plek voer je een spelbegeleidingstraject uit en op een
andere plek de training die je ontwikkelt in deze minor. Het kan dat dit dezelfde plek is maar dat hoeft dus niet. Bij een praktijkplek kun je bijvoorbeeld denken aan een kinderdagverblijf, basis- of middelbare school of school voor speciaal onderwijs. Je gaat zelf proactief op zoek naar een geschikte plek, maar je kunt natuurlijk altijd met ons overleggen.


Toetsing

We toetsen jouw kennis aan de hand van een aantal werkstukken en opdrachten die je maakt. Je maakt een werkstuk over je individuele spelbegeleidingstraject, en
over jouw training. Ook ontwikkel je een creatief product. Tot slot maak je een creatief eindbeeld en presenteer je ons je eigen proces en hoe je dat ervaren hebt.

 

Voor wie?

Je bent welkom bij de minor Spelenderwijs als je de propedeuse behaald hebt van Pedagogiek, Sociale Studies, HRM, Management in de zorg, Pedagogisch Management Kinderopvang, Toegepaste Psychologie, Toegepaste Gerontologie, Sportkunde, Pabo of Social Work. Kom je van een andere hogeschool? Dan heb je toestemming nodig van de examencommissie van je opleiding.

Wil je de minor doen maar volg je een andere opleiding? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek: Jeroen van Dingenen (j.vandingenen@fontys.nl).

 

 

Aanmelden voor deze minor

Meld je aan voor een minor die start in februari vanaf 1 juli tot uiterlijk 15 december.

Meld je aan voor een minor die start in september vanaf 1 februari tot uiterlijk 1 juli.


  • Niet elke minor start in februari en september, bovenaan de pagina van de minor vind je de startdata.
  • Minoren kunnen een numerus fixus instellen waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!
    • Om te kunnen deelnemen aan de minor moet je de propedeuse behaald hebben of toestemming hebben van de examencommissie van jouw opleiding.
       
       

      Agenda

      Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de minor voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een meeloopdag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

      Er zijn op dit moment geen activiteiten gepland voor deze opleiding. Wil je toch graag langskomen of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

      Praktische info

      De voertaal van deze minor is Nederlands.

      Een minorregeling informeert je over wat je gaat leren in de minor, hoe de toetsing eruit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de minorregeling kun je als student rechten ontlenen.

      Ga naar de minorregelingen

      De minor wordt in september 2024 aangeboden in Tilburg en in februari 2025 in Eindhoven.