- Over deze minor
- Voor wie?
- Inhoud
- Minor voorlichtingen
- Inschrijven
- Minor regeling
- Contact
Heb jij altijd al leidinggevende ambities gehad, maar weet jij niet hoe jij jouw talent hiervoor het beste kunt inzetten? Dan is deze minor iets voor jou!
Binnen de minor Vaardig in Leiderschap ga je werken aan vaardigheden die je nodig hebt om als leidinggevende aan de slag te gaan. Je leert welke competenties belangrijk zijn om een goede leidinggevende te worden en om deze competenties toe te passen in de praktijk. Ook ontdek je wat er allemaal komt kijken bij leidinggeven.
Je kunt de minor gebruiken om te ontdekken of leidinggeven iets voor jou is. Ontwikkeling op individueel niveau is de kern van de minor. Dit doen wij aan de hand van een coachingstraject, assessments en ondersteunende colleges, waarbij het oefenen in praktijksituaties centraal staat. Ook observeer je een echte leidinggevende in actie, tevens een ontzettende goede methode om te leren wat er allemaal komt kijken bij leidinggeven.
Ook doe je kennis op over stafzaken waar je als leidinggevende mee te maken krijgt. Denk hierbij aan arbeidsrecht, financiën, projectmanagement, personeelsmanagement, psychologie en sociologie, marketing, strategisch management, interne communicatie, wendbare organisaties, innovatiemanagement en kwaliteitsmanagement. Afhankelijk van je major opleiding maak je een keuze welke vakken je wilt gaan volgen voor je ontwikkeling (6 in totaal). Voor studenten van de Fontys-opleidingen Bedrijfskunde en aanverwante opleidingen (i.v.m. overlap met majorprogramma) is het programma op hoofdlijnen hetzelfde, echter volg je dan verplicht de volgende 4 vakken: interne communicatie, wendbare organisaties, innovatiemanagement en kwaliteitsmanagement. Daarnaast voer je ook nog een keuze onderzoek uit.
Tot slot een bijzonder project waarin jullie echt resultaat moeten opleveren zorgt ervoor dat je leert om bedrijfskundige kennis, maar ook leiderschapsvaardigheden in de praktijk toe te passen. Jullie gaan namelijk een officieel event organiseren waarbij jullie van het begin tot het eind verantwoordelijk zijn.
Het betreft een intensief minortraject, waarbij 15-20 contacturen per week gepland staan. Blended learning staat centraal. Naast deze contacturen ben je ook 15-20 uur bezig met zelfstudie, voorbereiding op assessments, observatie en het project.
Welke studenten zoeken wij?
Om als leidinggevende aan de slag te gaan is het relevant om te werken aan jouw professionaliteit. Wij zoeken studenten met een ondernemende houding. Je hebt een proactieve houding, bent bereid om hard te werken, je wilt het beste uit jezelf halen en hebt een positief kritische houding. Je vindt het waardevol om aan jezelf te werken en hebt het lef om echt kritisch naar jezelf te kijken. Tot slot bestaat geen enkele leidinggevende zonder een team. Collegialiteit is dus ook zeer belangrijk.
Deze minor is ook toegankelijk voor studenten van de opleiding Bedrijfskunde. Deze studenten volgen hetzelfde traject op gebied van leiderschapsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Voor de theorievakken is er in verband met overlap een apart programma.
Om je meer inzicht te geven in je eigen leidinggevende capaciteiten en te ontdekken wat komt kijken bij leidinggeven, volg je het onderstaande traject
1. Persoonlijke ontwikkeling
Coaching
Competenties
Aan het begin van de minor ga je na in hoeverre jouw competenties aansluiten bij die van een leidinggevende. Op basis van een persoonlijk ontwikkelingsplan bepaal jij de persoonlijke invulling van het minortraject, en bepaal je waar jij je gedurende de minor op gaat focussen en in gaat ontwikkelen. Aan het einde van de minor zal een eindassessment plaatsvinden waarin jouw groei gemeten gaat worden.
Vraaggestuurd
Het coachingstraject gedurende de minor is grotendeels vraaggestuurd. Samen met jouw coach stel je een ontwikkelpad op. Waar wil je precies aan werken? En hoe kan de coach jou daar het beste bij helpen? Gedurende de minor ontvang je van zowel jouw coach, teamgenoten als externe deskundigen feedback op jouw performance en leerdoelen om zo te kunnen groeien in jouw persoonlijke ontwikkeling.
Feedback
Gedurende de minor ga je samenwerken in teamverband aan diverse leiderschapsvraagstukken en een project. Het geven van peerfeedback is een onderdeel van het leerproces van deze minor. Leer van de feedback van anderen, maar deel ook jouw kennis en kunde met je medestudenten om zo op persoonlijk vlak te groeien.
Assessments
In assessments waarbij praktijksituaties nagebootst worden, kun jij jouw leiderschapskwaliteiten tonen. Denk hierbij aan o.a. functioneringsgesprekken, conflicthantering en slechtnieuwsgesprekken met medewerkers. In teamverband bereid jij je voor op het assessment door te oefenen, te oefenen en nog eens te oefenen. Bij de assessments zijn stakeholders uit de praktijk betrokken. Vanuit hun praktijkervaring weten zij jullie van feedback te voorzien en te beoordelen op jullie competenties. De assessments worden opgenomen en deze ga je vervolgens samen met jouw team en coach analyseren. Wat ging er goed? En wat kan ik een volgende keer anders aanpakken?
Workshop Leiderschapsvaardigheden
Persoonlijke vaardigheden
In (workshop) colleges ga je aan de slag met leiderschapsvaardigheden. Zo ga je aan de hand van de theorie praktijksituaties analyseren en ga je de theorie zelf toepassen in de praktijk. Denk hierbij aan o.a. presenteren, coachen en het brengen van slecht nieuws.
2. Leren van Leiders
Gastcolleges
Altijd al eens willen weten wat een leidinggevende drijft? Of hoe een leidinggevende omgaat met kritische situaties? Tijdens diverse gastcolleges komen leidinggevende uit de praktijk vertellen over hun ervaringen. Een unieke kans om al je vragen te stellen die je voorbereiden op de toekomst.
Leiderschapsobservatie
Tijdens een periode van 20 uur ga je een echte leidinggevende in actie observeren en analyseren. De observatie heeft als doel helder te krijgen wat de rol van een leidinggevende is en om voor jezelf na te gaan in hoeverre jij al beschikt over de gewenste leiderschapscompetenties. Je gaat zelf op zoek naar een geschikte observatieplaats, als toekomstig leidinggevende is het belangrijk om een goed netwerk om je heen te hebben waar je gebruik van kan maken.
3. Project en ondersteunende kennisvakken
Project
Binnen een project gericht op het organiseren van een officieel event leer je de opgedane kennis uit de minor in de praktijk toe te passen. Het doel van dit project is het integreren en het toepassen van bedrijfskundige kennis in de praktijk, maar biedt ook de mogelijkheid aan de studenten om hun leiderschapsvaardigheden en verantwoordelijkheden in de praktijk te brengen.
Kennisvakken
Als leidinggevende doe je meer dan alleen leidinggeven. Ook een aantal stafzaken zijn cruciaal binnen een leidinggevende functie. Hiervoor ga je bedrijfskundige kennis opdoen. Denk hierbij aan vakken als projectmanagement, innovatiemanagement, interne communicatie, personeelsmanagement, psychologie, marketing, strategievorming, arbeidsrecht, kwaliteitsmanagement en financiën. Dit is basiskennis voor een leidinggevende.
Deze minor is ook toegankelijk voor studenten van de opleiding Bedrijfskunde. Deze studenten volgen hetzelfde traject op gebied van leiderschapsvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Voor de theorievakken is er in verband met overlap een apart programma.
Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?
(Online) minor voorlichtingsweek
Om je te helpen met je keuze organiseren we een (online) minor voorlichtingsweek in november. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Vanaf oktober kan je je hier inschrijven voor de voorlichtingsweek.
De aanmeldperiode voor minors die starten in februari 2023 loopt van de eerste week van juli 2022 tot 15 december 2022.
De aanmeldperiode voor minors die starten in september 2023 loopt van 1 februari 2023 tot 1 juli 2023.
Na inschrijving word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
Inschrijven voor deze minor:
Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.
Hier vind je de regeling per minor. De nieuwe minorregeling wordt gepubliceerd zodra deze bekend is.
Wil je meer informatie of heb je vragen?
Neem dan contact op met de minorcoördinator Sabine Snippen
